KUCNUO JE ČAS

Uplakana kraljica nakon pola veka ustupila SINU TRON: Novi KRALJ i KRALJICA Danske poljupcem označili početak vladavine

0

"Bog blagoslovio kralja" bile su poslednje reči koje je uplakana kraljica uputila okupljenom narodu 

DANSKA DOBILA NOVOG KRALJA I KRALJICU
DANSKA DOBILA NOVOG KRALJA I KRALJICU foto: Ida Marie Odgaard / AFP / Profimedia

Danska je danas okrenula stranicu u svojoj istoriji pošto je kraljica Margreta abdicirala sa prestola posle pola veka, a njen sin postao kralj Frederik.

 

Preko 100.000 okupilo se da gleda dramatični kraljevski spektakl - prvu abdikaciju u 900 godina - dok su nasmejani novi kralj Frederuj i kraljica Meri mahali sa balkona.

 

Posle završne povorke u konjskim zapregama ulicama Kopenhagena, veoma popularna kraljica Margrete (83) potpisala je istorijski dokument u palati Kristijansborg.

 

Time je okončana njena 52-godišnja vladavina i automatski je njen sin - skandalozni "partijski princ" - postao novi monarh.

 

Izašla je iz sobe sa suzama u očima govoreći:

 

- Bog blagoslovio kralja.

 

Premijerka Mete Frederiksen je tada proglasila 55-godišnjeg Frederika za novog kralja na balkonu palate sa svojom suprugom kraljicom Marijom.

 

Meri, rođena u Australiji, prva je obična osoba koja je postala kraljica Danske.

 

KRALJ FREDRIK STUPIO NA TRON NAKON 52 GODINE VLADAVINE SVOJE MAJKE
KRALJ FREDRIK STUPIO NA TRON NAKON 52 GODINE VLADAVINE SVOJE MAJKE foto: JOHAN NILSSON / AFP / Profimedia

 

- Prosto je uzbudljivo da obična osoba poput nje postane kraljica. Veoma je uzbudljivo - rekla je Džudi Lengtri, penzionerka koja je čekala ispred Kristijansborga, a koja je doletela sa svojom unukom iz Brizbejna u Australiji da gleda sukcesiju.

 

Uprkos hladnom zimskom vremenu, veliki broj ljudi se okupio duž rute povorke i ispred Kristijansborga, kako bi prisustvovali proglašenju novog suverena.

 

Ovo je drugi put da se danski suveren povukao – poslednji je bio Erik III, pre skoro devet vekova, 1146. godine.

 

DANSKA DOBILA NOVOG KRALJA I KRALJICU
DANSKA DOBILA NOVOG KRALJA I KRALJICU foto: JOHAN NILSSON / AFP / Profimedia

 

U glavnom gradu je bilo jako prisustvo policije, koja je za tu priliku bila ukrašena crveno-belim zastavama.

 

Portreti i transparenti širom prestonice zahvaljivali su kraljici na godinama službe, a na natpisima širom grada je pisalo „Hvala na vožnji, Margret“.

Osim abdikacije, protokol je bio u velikoj meri sličan prethodnim kraljevskim naslednicima u Danskoj.

 

Nisu pozvani strani dostojanstvenici ili kraljevi, a za novog monarha nema krunisanja ili prestola.

 

U potezu koji je šokirao Dansku, Margrete je odlučila da abdicira tačno 52 godine na dan nakon što je preuzela dužnost od svog oca, Frederika.

 

KRALJ FREDERIK X STUPIO NA TRON
KRALJ FREDERIK X STUPIO NA TRON foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

 

Ona je više puta insistirala da će slediti tradiciju i vladati do svoje smrti, ali je onda donela ovu odluku koja je sve iznenadila.

 

Svoju odluku pripisala je zdravstvenim problemima nakon teške operacije kičme prošle godine. Margreta će zadržati svoju titulu kraljice i povremeno može predstavljati kraljevsku porodicu.

 

Međutim, neki kraljevski komentatori su sugerisali da je to bio deo „mudrih“ pokušaja da se spase brak njenog sina usred tvrdnji o skandalu sa prevarama.

 

Glasine o aferi pojavile su se nakon što je Frederik fotografisan sa bivšom zvezdom MasterChef-a u Madridu u novembru, a oni su primećeni u noćnom izlasku u 1 ujutro.

 

KRALJ I KRALJICA OD DANSKE SE LJUBE NA BALKONU
KRALJ I KRALJICA OD DANSKE SE LJUBE NA BALKONU foto: Ida Marie Odgaard / AFP / Profimedia

 

Tvrdnje TV zvezde označene su kao "zlonamerne" i kategorički netačne, ali spekulacije su se nastavile nakon što je princeza Meri viđena kako plače pre dve nedelje i nakon što je podelila tajnoviti post o usamljenosti.

 

Meri i Frederik, koji su se upoznali u pabu u Sidneju, u braku su 19 godina i imaju četvoro dece.

 

Pre njihove „bajkovite romanse“, nazivali su ga „razmaženim“ i „prestolonaslednikom iz Kazanove“ koji je imao druženja sa pop zvezdama i vozio brze automobile.

 

Meri je nadaleko zaslužna što mu je pomogla da od „princa partije“ postane odani porodični čovek u očima danske javnosti.

 

PRINC FREDERIK JE UŠAO U BRAK PRE 23 GODINE
PRINC FREDERIK JE UŠAO U BRAK PRE 23 GODINE foto: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Međutim, drugi kraljevski stručnjaci kažu da je šok abdikacija bila način da kraljica predajom štafete svom sinu pomogne u tome da on procveta u ulozi monarha i spase svoj brak. 

 

Ona misli da je prestolonaslednik potpuno spreman da preuzme vlast. I želi da izbegne situaciju kao u Velikoj Britaniji gde je princ Čarls postao kralj Čarls posle 70. godine - rekao je istoričar Lars Hovbake Sorensen.

 

Frederik, koji je bio prestolonaslednik od svoje treće godine, uživa podršku više od 80 odsto Danaca - isti rejting odobravanja njegove majke.

 

DANSKA KRALJICA PREDALA SINU TRON
DANSKA KRALJICA PREDALA SINU TRONfoto: DR/dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

 

Od njega se očekuje da unese svoj stil u monarhiju, koja datira iz vikinške ere iz 10. veka.

 

- Shvatio je da ne može da kopira kraljicu i uspeo je da definiše sopstvenu sliku, svoje veze sa danskim narodom - rekao je istoričar Bo Lidegor.

 

Dok je njegova majka poznata po svojoj ljubavi prema umetnosti i uspešan pisac i umetnik, Frederik je strastveni sportista koji se bori za zaštitu životne sredine.

 

Bonus video:

Kakva je bila kraljica Elizabeta?

 

makonda-tracker