verovali ili ne

Otkriveni svi detalji: "Plata" danskog kralja i kraljice prošle godine je bila ASTRONOMSKA, a sada ih čeka – povišica

0

Dok su bili samo princ i princeza, Frederik i Meri od Danske dobijali su neverovatne svote, koje bi uskoro mogle značajno da porastu

Kralj Frederik X i kraljica Meri od Danske
Kralj Frederik X i kraljica Meri od Danskefoto: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kralj Frederik X od Danske stupio je na presto 14. januara 2024. godine, nakon abdikacije njegove majke kraljice Margarete II, koja je na tronu provela 52 godine, a ovim je njegova supruga Meri postala kraljica.


Budući da je njegov otac Henrik ostao princ do smrti, što je zamerao svojoj supruzi i Frederikovoj majci, novi kralj je time uveo neke promene u monarhiji, a Meri je nastavila da obavlja svoje kraljevske dužnosti kao i ranije.


Kraljevski par uvek je vredno i odgovorno radio svoj posao, a za to su bili odlično plaćeni – kako se navodi u finansijskom izveštaju koji je nedavno objavila palata Amalienborg, prošle godine su kralj Frederik i kraljica Meri "zaradili" više od tri miliona australijskih dolara. (Ova valuta navedena je jer su vest preneli mediji iz Merine rodne Australije.)

 

U to vreme i dalje su bili princ i princeza, a ova svota u evrima iznosi nešto više od 1,8 miliona.

Od te ogromne sume, 498.359 australijskih dolara (više od 301 hiljade evra) izdvojeno je kao direktan "grant" za Meri od Danske.

 

Kralj Frederik X i kraljica Meri od Danske po stupanju na presto
Kralj Frederik X i kraljica Meri od Danske po stupanju na prestofoto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Većina zajedničkih prihoda ovog para koje daje država takođe pokriva i druge članove kraljevske porodice i otišla je na troškove stanovanja i osoblje, pa im je, prenosi Daily Mail, ostalo nešto manje od 640.000 australijskih dolara (nešto više od 387 hiljada dolara) da troše na nezvanična putovanja, odeću i druge lične troškove.


Iako se čini da su ovi prihodi visooki, to nije ništa u poređenju s onim što bi mogli dobiti 2024.


"Grant" kraljice Margarete iz 2023. iznosio je 13 miliona australijskih dolara (7,8 miliona evra), s privatnim primanjima od 2,9 miliona australijskih dolara (1.753.615 miliona evra), pa se može očekivati da će novi kralj i kraljica dobiti ogromno povećanje plata.

 

Kralj Frederik X i kraljica Meri od Danske
Kralj Frederik X i kraljica Meri od Danskefoto: EPA-EFE/THOMAS TRAASDAHL

Ipak, finansijska budućnost kraljevskog para još uvek nije odlučena jer Vlada planira da revidira kraljevski sistem apanaže. Nova zakonska regulativa će naznačiti koliko će novca biti dato kraljevskoj porodici i kako će to biti podeljeno između novca za životne troškove i onog koji će trošiti po želji. Tačan iznos još uvek nije poznat, navodi danska štampa, jer Vlada još uvek nije zasedala tim povodom.


Za razliku od britanske i nekih drugih kraljevskih porodica, danska je oslobođena plaćanja poreza.


Kralj Frederik i kraljica Meri, inače, imaju i druge izvore prihoda i poznato je da, recimo, iznajmljuju svoju kuću u Švajcarskoj za 20.000 dolara nedeljno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu

 

makonda-tracker