neobična odluka

Ko je PRINC o kom ovih dana bruji Evropa? Doneo je odluku zbog koje mu svi aplaudiraju, a navodno ljubi poznatu lepoticu

0

Mladi princ nedavno je saopštio da prekida dugu tradiciju, o kojoj bi njegov "kolega" princ Hari sigurno imao mišljenje...

Prinčevi Frederik i Kristijan od Danske
Prinčevi Frederik i Kristijan od Danskefoto: EPA-EFE/Philip Davali

Iako će u budućnosti evropskim državama vladati dame, ima i nekoliko mladića koji će biti na čelu preostalih kraljevina Starog kontinenta, a jedan od njih je mladi princ Kristijan od Danske.


On je, inače, proteklih dana u fokusu zbog navodne veze s princezom Kjarom, najmlađom ćerkom princa Karlsa, vojvode od Kastra.


Iako par tvrdi da ih vezuje samo "blisko prijateljstvo", svetski mediji danima izveštavaju da su oni nerazdvojni i da među njima postoje simpatije.


U svakom slučaju, danski princ je istovremeno običan momak iz komšiluka i član najviših aristokratskih krugova Evrope i odličan primer nove generacije kraljevića.

 

Rođen je u Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu 15. oktobra 2005. godine, a ime je dobio u skladu s porodičnom tradicijom – imena Frederik i Kristijan se smenjuju kada se imenuju budući kraljevi, a kako je njegov otac i aktuelni prestolonaslednik princ Frederik, on je nazvan Kristijan.

 

Princ Kristijan s roditeljima na svom krštenju
Princ Kristijan s roditeljima na svom krštenjufoto: EPA/JENS NORGAARD LARSEN

Sin princa Frederika i princeze Meri najstarije je dete i jedini sin ovog para, a trenutno je drugi u redu za danski tron, odmah iza oca. Nosi i titulu grofa od Monpezata, ali je ipak vrlo skroman i običan momak.


Kraljevski par odlučio je da odrastanje svog sina čuva u privatnosti onoliko koliko je moguće, pa se o njemu ne zna mnogo, ali je poznato da je prvi član danske kraljevske porodice koji je išao u državnu školu.

 

Prekršili su tradiciju i kada su odlučili da ga upišu u predškolsku ustanovu, koju njegovi preci nisu pohađali. Isti je bio slučaj i njegovim mlađim sestrama Izabelom (15) i Žozefinom (10) i bratom Vinsentom (10).

 

danska kraljevska porodica
danska kraljevska porodicafoto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

On trenutno pojađa poslednju godinu u Gimnaziji "Ordrup" u Kopenhagenu, a u junu ove godine je iznenadio dansku javnost saopštenjem.

 

Naime, princ Kristijan će prekršiti protokol tako što se odriče svojih kraljevskih primanja, koje kao princ treba da dobija od države nakon napunjenih 18 godina, a planira da se fokusira na svoje školovanje.

 

Princ Kristijan u detinjstvu
Princ Kristijan u detinjstvufoto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

To, dalje, znači da će Kristijan obavljati kraljevske dužnosti u manjem obimu i da će se posvetiti svom obrazovanju.


Glavni prioritet princa Kristijana u narednoj godini biće završetak srednjeg obrazovanja. Kraljevska palata će pružiti još informacija o Kristijanovim daljim kursevima i školovanju kada za to dođe vreme – istaknuto je u izjavi za medije.

 

Princ Kristijan s majkom i bratom
Princ Kristijan s majkom i bratomfoto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

Dalje je navedeno da je s kabinetom premijera dogovoreno da će se Parlamentu tražiti podrška za zakon o anuitetu kada princ napuni 21 godinu ili prilikom eventualne promene na tronu, ukoliko se dogodi pre toga.


Sve to implicira da princ ne želi da mu država isplaćuje novac kada ne može da se posveti svojim dužnostima u potpunosti, odnosno da se odriče finansijske pomoći dok je posvećen školovanju.


Sličnu odluku je pre dve godine donela i princeza Katarina-Amalija, koja će jednog dana biti kraljica Holandije. Ona je istakla da joj je "neprijatno" da dobija novac od države kada ne obavlja svoje kraljevske obaveze zbog studija jer drugi studenti nisu u tako povlašćenoj situaciji.

 

 

BONUS VIDEO

Koliko je novca kralj Čarls donirao Hilandaru?

 

 

makonda-tracker