razumna odluka

Zašto je kraljica Margaret od Danske odlučila da abdicira baš sada? Sakrila je ISTINU, evo šta je PRAVI RAZLOG

1

Bila je to vrlo pragmatična i pametna odluka majke i vladarke 
 

foto: EPA / Ida Marie Odgaard
foto: EPA / Ida Marie Odgaard

Sve oči javnosti bile su uprte u Dansku dok je kraljica Margareta u nedelju zvanično abdicirala posle čak 52 godine koje je provela na prestolu, prenevši krunu i tron svom starijem sinu, kralju Frederiku X, i njegovoj ženi kraljici Mariji.

 

I dok je Margretina najava u njenom govoru za Novu godinu bila potpuni šok za Danski narod i kraljevske posmatrače širom sveta, to je bila "veoma pragmatična" odluka monarha, kaže kraljevski autor i glavni urednik iz Australijskog ženskog nedeljnika, Džulijet Rieden.

- Definitivno je došlo kao grom iz vedra neba. Ali mislim da je ona veoma pragmatična kraljica. Videla je popularnost Frederika i Meri. Videla je priliju koju oni mogu da daju monarhiji koja napreduje. A njihov najstariji sin prestolonaslednik Kristijan je upravo napunio 18 godina i očigledno je veoma ozbiljan u ulozi naslednika. Dakle, sve je na svom mestu - rekla je Džulitej za HELLO!, pa je dodala:

 

- Margreta će, naravno, i dalje biti tu i sve ih voditi. Ali mislim da je imala na umu to da su Frederik i Marija spremni da zauzmu presto, a Marija je dala  Frederiku oslonac, koji će mu je pomogao da rano postane kralj.

 

KRALJ FREDERIK X STUPIO NA TRON
KRALJ FREDERIK X STUPIO NA TRON foto: Ida Marie Odgaard / AFP / Profimedia

 

Džulijet je potom objasnila da je danska kraljevska porodica verovatno najpopularnija monarhija širom sveta, a Marija ima velike zasluge u tome. 

 

Kraljica Margreta je uvek javno govorila da će vladati koliko god bude mogla. Godine 2012, na svoju 40. godišnjicu kao kraljica, ona je rekla:

 

- Ostaću na tronu dok ne padnem.

 

Ali, u februaru prošle godine, danska monarhica je podvrgnuta "opsežnoj" operaciji kičme koja je zahtevala dug oporavak, tokom kojeg je njen sin Frederik preuzeo njene kraljevske dužnosti.U svojoj najavi abdikacije aludirala je na operaciju koja je uticala na njenu odluku da se povuče.

 

NOVA ČLANOVI DANSKE KRALJEVSKE PORODICE
NOVA ČLANOVI DANSKE KRALJEVSKE PORODICE foto: JOHAN NILSSON / AFP / Profimedia

 

U nedelju, u istorijskom danu za kraljevsku porodicu, Margret je u 14 časova po lokalnom vremenu potpisala zvaničnu deklaraciju kojom je okončana njena 52-godišnja vladavina.

 

Suznih očiju, ona je tada ustala sa stolice i izjavila:

 

- Bože čuvaj kralja!

 

Njen sin Frederik je zatim zauzeo njeno mesto za stolom pre nego što je otišao na balkon palate Kristijansborg, gde ga je premijerka Mete Frederiksen proglasila kraljem Frederikom X.

 

Novom kralju pridružila se njegova supruga kraljica Marija i četvoro dece: prestolonaslednik Kristijan, nova danska naslednica, princeza Izabela, i blizanci princ Vinsent i princeza Džozefina.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja: i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kakva je po prirodi bila kraljica Elizabeta II?

 

 

 

makonda-tracker