ljubav do poslednjeg daha

Cela mu se predala i dugo čekala svoj život: Elenor Kopola je 62 godine podržavala GENIJA, ali je ispunila i svoje snove

0

Nakon što je priznala da u njoj postoji deo koji se nada da će njen slavni muž da je napusti ili umre da bi ona konačno uspela da živi onako kako hoće, Elenor Kopola postepeno se posvećivala sebi, a proteklih decenija ostvarila je mnogo

Frensis Ford Kopola i Elenor Kopola na dodeli nagrada Prix Lumiere 2019. u Lionu
Frensis Ford Kopola i Elenor Kopola na dodeli nagrada Prix Lumiere 2019. u Lionufoto: Bony / Sipa Press / Profimedia

Elenor Kopola, poznata američka režiserka i dobitnica Emija, preminula je u petak, 12. aprila, u svom domu u Raterfordu, u Kaliforniji, u 88. godini.


Vest o smrti je za Associated Press potvrdila porodica Kopola, koja je izdala saopštenje, bez navođenja uzroka smrti.


Rođena je kao Elenor Nil u Los Anđelesu 1936. godine, a rano je ostala bez oca, poznatog karikaturiste lokalnog lista Los Angeles Examiner. Njena majka Delfin sama je podigla njenog brata i nju, a Elenor je rano počela da pokazuje interesovanje za umetnost, pa je studirala dizajn na uglednom Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.

 


Uskoro se našla u svetu filma, gde je rano doživela susret koji će joj zauvek promeniti život.

 

Ljubav Frensisa Forda Kopole i Elenor Kopole


Dok je radila na setu horor filma "Demencija 13", Elenor je 1962. upoznala Frensisa Forda Kopolu, mladog i perspektivnog reditelja, koji je snimao svoj debitantski film, za koji je pisao scenario i ujedno bio zadužen za režiju.

Nije trebalo mnogo vremena da oni postanu par, a samo nekoliko meseci kasnije Elenor je saznala da je trudna. Venčali su se u februaru 1963. godine, a uskoro je na svet stigao njihov sin Đankarlo.

 

 

Potom je par dobio Romana 1965. i Sofiju 1971. godine. Nakon što su odrastali na filmskim setovima i pojavljivali se u Kopolinim filmovima, sva deca Elenor i Frensisa ušla su u filmsku industriju i izgradila karijere.


Ne znam šta im je porodica dala, ali se nadam da su oni dali primer porodice koja se međusobno ohrabruje u kreativnom procesu, kakav god on bio – rekla je Elenor Kopola za AP 2017.

 

Porodica Kopola na otkrivanju zvezde Frensisa Forda Kopole na Bulevaru slavnih
Porodica Kopola na otkrivanju zvezde Frensisa Forda Kopole na Bulevaru slavnihfoto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

U našoj porodici se dogodilo da su svi odlučili da se prate u porodičnom poslu, na neki način. Nismo to tražili niti očekivali od njih, ali oni su tako postupili. U jednom trenutku je Sofija rekla: "Iver ne pada daleko od klade" – zaključila je.


Đankarko Kopola, prvenac ovog para, poginuo je sa samo 22 godine, u nesreći na brodu. On je stradao dok se vozio u čamcu kojim je upravljao sin legendarnog glumca Rajana O'Nila Grifin O'Nil, koji je proglašen krivim za nemar.

Roman je režirao nekoliko filmova i redovno sarađuje s Vesom Andersonom i predsednik je Kopoline kompanije American Zoetrope, dok je Sofija Kopola postala jedna od najcenjenijih žena u filmskoj industriji i dobitnica Oskara, Zlatnog globusa, Zlatnog lava, Nagrade Kanskog festivala, nominovana za BAFTA nagrade, Emi... Svoj najnoviji film – "Prisila" – posvetila je svojoj majci Elenor.

 

Roman, Elenor, Frensis Ford i Sofija Kopola
Roman, Elenor, Frensis Ford i Sofija Kopolafoto: EPA/CLAUDIO ONORATI

Međutim, ulaskom u filmski svet, deca iz porodice Kopola nisu se samo priključila ocu već i majci.

 

Elenor je, počevši od filma "Apokalipsa danas" (1979), dokumentovala scene iza kulisa na snimanjima Kopolinih ostvarenja, a upravo je set ovog filma bio nešto što će bilo ko od učesnika zaboraviti – tajfun je uništio scenogradiju, Martin Šin je doživeo srčani udar, član ekipe je umro, a snimanje je trajalo čak 238 dana. Elenor je snimila sav haos koji je pratio rad na filmu, a 1991. godine objavila je dokumentarac "Srca tame: Filmadžijina apokalipsa" .

 


Samo sam pokušavala da se zaokupim nečim jer smo tamo bili tako dugo – rekla je Elenor Kopola 1991. za CNN. – Hteli su pet minuta za TV promociju i slično i mislila sam da ću moći da snimim pet minuta, aonda je to postalo 15. Samo sam nastavila da snimam, ali nisam imala predstavu... o evoluciji sebe same koju sam videla svojom kamerom.

Na kraju je snimila 60 sati, a to opisuje kao "iznenađenje" za Frensisa Forda Kopolu i nju samu i "iskustvo koje joj je promenilo život".

 


Elenor je učestvovala na snimanjima mnogih filmova kao direktorka fotografije i scenaristkinja, dok se u njenom opusu nalazi i nekoliko filmova koje je režirala. Poslednji je "Ljubav je ljubav je ljubav" iz 2020.


Takođe je napisala "Beleške: O stvaranju 'Apokalipse danas'", a dok se njen film fokusirao na zbivanje na setu, knjiga je prikazivala unutrašnja previranja Elenor Kopole i opisala izazove braka s jednim toliko važnim čovekom za umetnost, pop kulturu, Holivud, film... Napisala je da je bila "žena izolovana od prijatelja, poslova i projekata" tokom godine koju su proveli u Manili zbog snimanja pomenutog filma, a otvoreno je pisala o vanbračnoj aferi koju je Kopola imao.


Postoji deo mene koji je čekao da me Frensis napusti ili umre da bih mogla da dobijem život kakav želim – priznala je u knjizi. – Pitam se da li imam hrabrosti da ga dobijem na način koji želim s njim u njemu.

 

Frensis Ford Kopola i Elenor Kopola venčali su se 1963. godine
Frensis Ford Kopola i Elenor Kopola venčali su se 1963. godinefoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Ipak, par je ostao zajedno do kraja Elenorinog života, pa je tako njihov brak trajao 61 godinu, a ljubav ukupno 62. Od početka dvehiljaditih, u poznim godinama, ona je bila posvećenija svojoj karijeri, pa je tako ostvarila deo svojih snova.

Poslednji put u javnosti smo ih videli na dodeli Oskara 2022. godine i potom iste večeri na žurki magazina Vanity Fair s njihovom ćerkom Sofijom.

 

Elenor; Frensis Ford i Sofija Kopola u martu 2022. godine
Elenor; Frensis Ford i Sofija Kopola u martu 2022. godinefoto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto HBO, Amazon i Netflic ne žele da prikažu ovaj film?

 

makonda-tracker