neobična priča

Ugledao ju je na TV-u i odmah počeo da TRAGA ZA NJOM: 42 godine duga priča jednog od najvećih umetnika u istoriji

0

U trenutku kada je iza sebe imao dva braka i tek počinjao karijeru koja je postala jedna od najvećih u istoriji, čuveni režiser je u hotelskoj sobi u Nemačkoj na ekranu spazio ženu svog života

Reditelj Stenli Kjubrik na setu filma 'Dr Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu'
Reditelj Stenli Kjubrik na setu filma "Dr Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu"foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Stenli Kjubrik, slavni američki režiser i scenarista koji je preminuo na današnji dan, 7. marta 1999. godine, ostavio je iza sebe remek-dela i upisao se zlatnim slovima u holivudsku istoriju.


Autor je dela kao što su "Isijavanje", "Paklena pomorandža", "2001: Odiseja u svemiru", "Širom zatvorenih očiju" i "Dr Strejndžlav", a bio je i jedan od poznatih koji su živeli mirnim porodičnim životom uprkos velikoj slavi.

 

Velika karijera Stenlija Kjubrika


Rođen je u imućnoj porodici jevrejskog porekla 1928. godine, a od oca je nasledio veliku ljubav prema fotografiji i dar za ovu umetnost. Još kao mali je razvijao svoj dar, a nakon što je godinama radio kao fotograf snimio je "Dane borbe", svog prvi dokumentarni film, koji se pokazao kao prekretnica u njegovom životu.

 


Uz pomoć svog oca prikupio je novac da snimi igrani film "Strah i želja", a potom su ga filmadžije primetile i imao je priliku da snimi svoj drugi film "Poljubac ubice". Bilo je očigledno da je pred njim velika filmska budućnost, a Kjubrik je nastavio da radi i tokom pedesetih snimio "Puteve slave", potom "Spartaka" (1960), koji je osvojio četiri Oskara. Zatim su usledila već nabrojana ostvarenja koja su zauvek obeležila njegovu karijeru i smatraju se danas remek-delima.

 

Njegov poslednji film bila je erotska drama "Širom zatvorenih očiju", s Tomom Kruzom i Nikol Kidman u glavnim ulogama, a preminuo je nakon što je snimio ovo delo.

Privatni život Stenlija Kjubrika


U vreme kada je još bio mladi i perspektivni fotograf, Kjubrik se sa samo 19 godina oženio prvi put. Zaprosio je svoju devojku iz srednje škole Tobu Mec, karikaturistkinju, s kojom je u braku proveo tri godine. Potom je od 1952. bio oženjen austrijskom plesačicom i kostimografkinjom Rut Sobotkom, s kojom je ostao u braku do 1957.


Život ga je krajem pedesetih odveo u Minhen, gde je pronašao ljubav svog života.

 


Kjubrik je boravio 1957. godine u Zapadnoj Nemačkoj zbog produkcije "Puteva slave", kada je na ekranu ugledao mladu glumicu Kristijane Harlan. Očaran njom, odmah ju je pronašao i ponudio joj ulogu u poslednjoj sceni filma.


On me je angažovao – ispričala je pre nekoliko godina glumica, prisećajući se njihovog prvog susreta. – Sedeo je za stolom u svojoj kancelariji u Gajzelgaštajgu, u Minhenu, a ja sam bila impresionirana.


Kako je istakla, kada nije ni slutila da je ovaj misteriozni Amerikanac njen budući suprug.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by céhnotaphes (@cehnotaphes)


Činjenica je da se sve dogodilo vrlo brzo. Mislim da ako vam se to dogodi, ako se desi oboma, imate neverovatnu sreću – rekla je za PBS SoCal.


Već naredne godine, pre nego što je snimanje filma uopšte završeno, venčali su se. Kristijane je već imala ćerku Katarinu iz prethodnog braka, a par je potom dobio ćerke Anju i Vivijan.


Skrasili su se u Americi, gde su žieli najpre u Los Anđelesu, a potom u Njujorku, da bi se potom preselili u Englesku, na raskošno imanje na kom su mogli da uživaju u svom miru.

 

Kristijane Kjubrik, supruga Stenlija Kjubrika, na Kanskom festivalu
Kristijane Kjubrik, supruga Stenlija Kjubrika, na Kanskom festivalufoto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Kristijane i Kjubrik ostali su u braku do njegove smrti 1999, a ona je izgradila i veliku slikarsku karijeru.

 

Nakon što nas je režiser napustio, slavna Nemica trudi se da sačuva njegovo nasleđe i često prisustvuje događajima u njegovu slavu, a 2001. bila je gošća Vatikana povodom prikazivanja remasterizovane verzije filma "2001: Odiseja u svemiru".


Već godinama živi u Engleskoj, gde drži časove slikarstva u Hertfordširu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Da li treba mešati posao i ljubav? Estrada za Kurir TV


 

makonda-tracker