afera za aferom

Nabacivao se ćerki, 30 godina voleo najlepšu ženu sveta: Buran život glumca pred čijom je lepotom drhtala planeta

0

Ostvario je zapažene uloge u najpopularnijim filmovima, a glumac koji je juče preminuo uvek je bio jednako interesantan zbog svog neobičnog privatnog života

Rajan O'Nil i Fara Foset
Rajan O'Nil i Fara Fosetfoto: RALPH GATTI / AFP / Profimedia

Čuveni holivudski glumac Rajan O'Nil preminuo je u 83. godini, javili su kasno sinoć američki mediji.


Vest o smrti glumca na društvenim mrežama je podelio njegov sin Patrik, koji je na srceparajući način u ime porodice saopštio da njegov otac više nije među živima.


Ovo je najteža stvar koju sam imao da kažem, ali idemo – počeo je on. – Moj tata je danas mirno preminuo, okružen ljudima koji ga vole, koji su ga podržavali koliko i on nas.

 

Holivudski glumac Rajan O'Nil umro je u 83. godini
Holivudski glumac Rajan O'Nil umro je u 83. godinifoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Biografija Rajana O'Nila

 

Rajan O'Nil bio je najpopularniji sedamdesetih godina prošlog veka, kada je igrao u brojnim uspešnim filmskim hitovima, uključujući "Mesec od papira", "Beri London", "Nedostižni most", "Što te tata pušta samu"...

Rođen je u Los Anđelesu 1941. godine, kao sin glumice i pisca, a od malih nogu je bio problematičan. Rano je počeo da trenira boks i pred njim je bila blistava karijera, ali je od ovog sporta morao da odustane zbog problema sa zakonom – više puta je, još kao tinejdžer, hapšen zbog tuče.


Majka Patriša Rut zbog toga ga je usmeravala prema glumi, jer su živeli u glamuroznom Holivudu i bili okruženi svetlim primerima glumaca koji imaju savršene i srređene živote. Nakon što se porodica O'Nil preselila u Nemačku, Rajan je odlučio da okuša sreću na audiciji za seriju "Priča o vikinzima" i odmah dobio ulogu.


To je označilo početak karijere koja je vrtoglavo napredovala. Uloge su stizale jedna za drugom, svaka sve veća i zapaženija, a punu "zvezdanost" njegova kariejra dobila je početkom sedamdesetih.

Ljubavne afere Rajana O'Nila


Međutim, Rajan O'Nil uvek je bio zanimljiv publici i zbog njegovog ljubavnog života, makar toliko koliko zbog karijere.


Prvi put se oženio glumicom Džoanom Mur 1963. godine, a vrlo brzo je shvatio da je bio premlad za brak. Prvo dete dobio je sa samo 22 godine, još uvek nespreman za odgovornost, obaveze, porodicu, još uvek nezreo, a vrlo imućan i uspešan. Tih godina je postajao veliko ime u Holivudu, pa a je slava opila, a Rajan je počeo da zapostavlja ženu, ćerku Tejtum i sina Grifina i vara Murovu na svakom koraku.

Oženio sam se s 21 godine, a ja nisam bio zreo 21-godišnjak – priznao je u jednom intervvjuu. – Prvo dete mi se rodilo kad sam imao 22, a ja sam bio muškarac koji nije otkrio žene sve dok se nije oženio, a tada je bilo kasno.

 

Glumac Rajan O'Nil
Glumac Rajan O'Nilfoto: EMI Films - Twentieth Century Fo / AFP / Profimedia

Formalno su se razveli tek 1867, iako je on uveliko bio u vezi s glumicom Li Tejlor-Jang, s kojom je dobio sina Patrika.


I dok se on bavio svojim životom, karijerom i avanturama, Džoana je očajavala i odala se alkoholu i drogama, pa je u jednom trenutku Tejtum i Grifina oduzela socijalna služba. Ni tada se Rajan nije mnogo opterećivao porodicom, budući da je uveliko ljubio lepoticu Ursulu Anders, a potom i Melani Grifit, s kojom ga je ćerka uhvatila u krevetu.


Kako se pisalo, spisak ljubavnica Rajana O'Nila ima na stotine imena, a među njima su Dajana Ros, Barbra Strajsend, Džoan Kolins, Bjanka Džeger... Ove afere bile su hrana za njegov ego, a u holivudskim krugovima pričalo se da glumac priređuje divlje žurke i orgije s narkoticima i alkoholom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fotogramas (@fotogramas_es)


Dobro je razumeo žene i umeo da im se podvuče pod kožu, ali s jednom je teško izlazio na kraj. Bila je to njegova ćerka Tejtum O'Nil, s kojom se nije dovoljno upoznao i povezao dok je bila mala devojčica, pa su često imali probleme u komunikaciji. Rajan joj se odužio za zapostavljanje tako što joj je otvorio vrata filmske industrije, pa je ona već sa 10 godina osvojila Oskara – za ulogu u filmu "Mesec od papira", u kom je igrala uz oca.

Iako je bilo očekivano da se Rajan oseća kao najponosniji čovek na svetu, on je bio ljubomoran na ćerkin uspeh i počeo je da je zlostavlja verbalno i psihički, a čak i u razgovoru za medije izjavio da smatra da Tejtum nije zaslužila ovo priznanje.

 


Nikada nije potvrđeno, ali se pričalo da je O'Nil deci davao da probaju kokain čim napune 10 godina, a mnogi su ga smatrali glavnim krivcem što su njegovi sinovi postali zavisnici od droge.

 

Fara Foset i Rajan O'Nil


Iako je ljubio mnogo žena, život Rajana O'Nila obeležila je ljubav s legendarnom Farom Foset. Ipak, iako velika, duga, strastvena, ova veza nije bila mirna, pa su mediji pisali o zlostavljanju, prevarama, stalnim raskidanjima, burnim svađama, tučama...


Ponekad mi Rajan slomi srce, ali on je odgovoran i za moje samopouzdanje – rekla je jednom prilikom Fara Foset.

 

Rajan O'Nil i Fara Foset počeli su da se viđaju 1979. godine
Rajan O'Nil i Fara Foset počeli su da se viđaju 1979. godinefoto: RALPH GATTI / AFP / Profimedia

Počeli su da se zabavljaju 1979, u vreme kada su bili najpopularniji, a 1985. dobili su sina Redmonda. Zajedno su ostali sve do 1997. godine, uz brojne raskide, preljube i skandale usput, a čuvena je pričao tome kako je Fara uhvatila Rajana u krevetu s glumicom Lesli Stefanson. To je bila kap koja je prelila čašu.

Nakon što su se razišli, Rajanova ćerka Tejtum pričala je da je njen otac bio nasilan u braku i da je tukao njenu maćehu.


Imao je užasnu narav i bio vrlo nasilan. Tukao ju je – izjavila je Tejtum, a Fara nije želela da komentariše ove tvrdnje.

 

Rajan O'Nil i Fara Foset počeli su da se viđaju 1979. godine
Rajan O'Nil i Fara Foset počeli su da se viđaju 1979. godinefoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Ipak, pomirili su se 2001. i nastavili vezu mnogo mirnije i tiše nego što je to bio slučaj ranije, a Fara je potom obolela od raka debelog creva, a on od leukemije, što ih je još više zbližilo. Navodno je Rajan O'Nil decenijama prosio glumicu, a ona je tek 2009. pristala da se uda za njega, uz obećanje da će to učiniti čim ozdravi. Ipak, umrla je samo tri dana nakon što se glumac pohvalio njenim "da".


Na Farinoj sahrani dogodila se jedna od najbizarnijih stvari u životu glumca.


Upravo sam stavio kovčeg u pogrebna kola i gledao kako je odvoze kada mi je prišla prelepa plavokosa žena i zagrlila me. Rekao sam joj: "Imaš li piće? Imaš li auto?". Ona je rekla: "Tata, to sam ja – Tejtum". Samo sam pokušavao da šarmim ovu nepoznatu Šveđanku, a ispostavilo se da je to moja ćerka. To je tako bolesno – ispričao je O'Nil u jednom intervjuu.

 

Rajan O'Nil umro je u 83. godini
Rajan O'Nil umro je u 83. godinifoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Kada su Tejtum pitali za ovaj događaj, ona je uzdahnula i rekla:


To je ukratko naš odnos. Napravite od toga šta hoćete. Prošlo je nekoliko godina otkako smo se videli poslednji put. On je uvek bio ženskaroš, bonvivan.


Rajan O'Nil je, inače, početkom dvehiljaditih vodio borbu protiv leukemije, u kojoj je pobedio, a potom je otkriveno i da se leči od raka prostate.

 

BONUS VIDEO

Srpska glumica zbog lepote gubila uloge u Holivudu

 

makonda-tracker