do poslednjeg daha

Posle 4 decenije braka, zavoleo je – 34 GODINE MLAĐU: Slavni pevač imao je LJUBAV IZ BAJKE, a njegova smrt ju je SLOMILA

0

Udovica legendarnog umetnika suočavala se s mnogo osuda, a čak ni Crkva nije želela da im dopusti da se venčaju

Lučano pavaroti u filmu 'da, đorđo'
Lučano pavaroti u filmu "da, đorđo"foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Pokojni italijanski tenor Lučano Pavaroti preminuo je na današnji dan 2007, u 72. godini, čime je svet ostao siromašniji za jedan čaroban glas i, kako njegovi bližnji kažu, za jednu divnu dušu koja je imala beskrajnu ljubav prema svima.


Rođen je u radničkoj porodici u Modeni 1935. godine i, iako je od malena bilo jasno da je nadaren neverovatnim glasom, on je zbog treme i stidljivosti dugo odbijao da uđe u magični svet muzike. Međutim, nakon što se njegova želja da postne fudbalski golman pokazala neostvarivom, on je krenuo na časove pevanja i ostalo je istorija.


Na početku karijere upoznao je Aduu Veroni, svoju prvu veliku ljubav, kojom se oženio 1961. godine, a par je potom dobio ćerke Lorencu, Kristinu i Đulijanu.

 

Lučano Pavaroti sa suprugom Aduom na jednoj utakmici
Lučano Pavaroti sa suprugom Aduom na jednoj utakmicifoto: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Dok je još bio u braku, u trenutku kada je imao 57 godina, Lučano je angažovao mladu Nikoletu Mantovani, tada devojku od 23 godine, da bude njegova asistentkinja. Uskoro su planule emocije i oni su stupili u aferu, koju nisu dugo uspevali da kriju. Paparaci su spazili slavnog tenora na Barbadosu s ljubavnicom, izbio je skandal svetskih razmera i Pavarotijev brak s Aduom se raspao.

 

  • Ljubavna priča Lučana Pavarotija i Nikolete Mantovani


Kako je Nikoleta ispričala godinama kasnije, upoznali su se dok je ona bila studentkinja Univerziteta u Bolonji. Tada joj je hitno bio potreban posao, a čula je da se traže mladi radnici u jednoj konjušarnici. Nikoleta se uputila na mesto na kom je Pavaroti održavao svoje tradicionalne godišnje takmičenje u preponskom jahanju i prvi put ugledala čuvenog umetnika.

 


Otvorila je vrata i odmah ugledala Pavarotija, kako sedi sam i posmatra konje.


Lučano je bio sam, a Lučano nikad nije bio sam. Uvek je oko njega bilo ljudi. Ne znam zašto je bio sam, pretpostavljam da je to bila sudbina – smatra Nikoleta.


Ona se seća da je tenoru postavljala "glupa pitanja" jer se postidela, ali dopala mu se i on joj je ponudio posao. Nije joj isprva bilo jasno zbog čega, ali Pavaroti je počeo da svraća u štale svake večeri.


Vremenom, dogodio se i prvi poljubac, a uskoro je pevač pitao Nikoletu da mu pravi društvo na jednom putovanju. Ona je odbila... i odmah promenila odluku.


Kad smo se pozdravljali, bila sam uverena da je to sve. Ništa više. Ali onda sam sela u avion i počela je naša priča – istakla je ona.


Šest meseci je par imao skrivenu romansu, kada je Nikoleti dijagnostikovana multiple skleroza, a Pavaroti je bio uz nju u teškim trenucima.

 


Nakon izvesnog vremena, njihova afera je razotkrivena, a pevač se razveo od Adue i prestao da krije da je zaljubljen u 34 godine mlađu asistentkinju.


Par je u januaru 2003. dobio ćerku Alis, dok je njen brat blizanac Rikardo mrtvorođen zbog komplikacija na porođaju. U decembru iste godine su se venčali, a zanimljivo je da su to učinili u pozorištu u Modeni nakon što je Katolička crkva odbila da im da dozvolu da sudbonosno "da" izgovore u crkvi.

 

Izbor je pao na pozorište jer je ono, kaže Nikoleta, "crkva umetnika".


Proživeli smo nešto. Ne mogu da kažem da je to nešto što se desi jednom u životu, jer za njega to nije bilo to, ali je bilo veoma posebno. Kada vam kažem da je pola mene umrlo s njim, to je zaista tako. Pre nego što smo izašli u javnost, pitao me je jesam li spremna, a ja sam rekla: "Da, uvek sam spremna kad si ti uz mene" – ispričala je ona.

 


Pavaroti je preminuo od raka pankreasa 6. septembra 2007. godine, kada je njihova ćerka još uvek bila vrlo mala, a Nikoleti je dugo potom bilo vrlo teško kada ostane sama.


Problem je bio to što nije tu. Nešto čega se najviše sećam je bilo kako sam se gubila u njegovom naručju. Takva vrsta zagrljaja je nešto što mi stvarno nedostaje jer je bilo tako zaštitnički – istakla je.


Nikoleti su bile potrebne godine da nastavi dalje, ali je u tome uspela. U septembru 2020. godine udala se za finansijskog savetnika Alberta Tinarelija, posle samo devet meseci veze.

 

 

BONUS VIDEO

REALNA PRIČA - VERICA RAKOČEVIĆ

 

makonda-tracker