zvezdetina

Rodila se i umrla na isti dan, svi je pamte po skandaloznoj aferi: Životna priča NAJLEPŠE ŽENE Holivuda

0

Bila je nešto posebno, svet do tada takvu lepotu i talenat nikada nije video 

Životna priča Ingrid Bergman
Životna priča Ingrid Bergman foto: Profimedia

Čuvena holivudska glumica Ingrid Bergman je upamćena kao jedna od prvih "prirodnih glumica" Holivuda, obožavana i hvaljena po svojim nastupima u kultnim filmovima poput Kazablanke.

 

Smatran jednim od velikih imena zlatnog doba Holivuda, teško je poverovati da je ikada postojalo vreme kada zvezda rođena u Švedskoj nije bila voljena.

 

Teško je shvatiti da je u potpunosti prognana iz Holivuda, ali upravo to se dogodilo kada je njen najveći skandal bio glavna tema vesti 1950. godine. Bio je to trenutak kada je njena karijera umalo zauvek završena. 

 

 

Ko je bila Ingrid Bergman?


Rođena u Švedskoj 1915. godine, Bergman je započela svoju glumačku karijeru u svojoj zemlji pre nego što je probila u evropsku filmsku industriju.

Glumila je u desetak švedskih filmova pre nego što je na kraju stigla u SAD, gde je ubrzo stekla slavu kao nova vrsta holivudske zvezde.

 

Dovedena u Ameriku kasnih 1930-ih da glumi u verziji na engleskom jeziku njenog švedskog filma Intermeco, postojali su planovi da se Bergman učini što sličnijim njenim holivudskim kolegama.

 

Sinu holivudskog producenta Dejvida O. Selznika, koji je prvobitno angažovao Bergmana, Selznik je želeo da Bergman odgovara američkim standardima lepote.

 

O njenoj lepoti brujao je svet
O njenoj lepoti brujao je svet foto: Profimedia

 

- Nije govorila engleski, bila je previsoka, ime joj je zvučalo previše nemačko, a obrve su joj bile preguste -  rekao je Selznikov sin.

 

Ali Bergmanova je odbila da promeni njen izgled i na kraju je odlučeno da će njena "prirodna" lepota postati njen glavni adut.

 

Ispostavilo se da je to bila izuzetno uspešna odluka, a u godinama koje su usledile Ingrid je glumila u nekoliko velikih holivudskih filmova.

 

Godine 1942. pojavila se zajedno sa Hamfrijem Bogartom u Kazablanki, jednoj od njenih najpoznatijih uloga do danas.

 

 

Afera koja je potresla Holivud


Do kasnih 1940-ih, Ingrid je stekla ogromnu slavu u SAD-u.  Javnost ju je obožavala zbog njenog prirodnog šarma i čistog imidža, ​​ali to će se sve promeniti 1950. godine kada je odlučila da radi sa italijanskim rediteljem Robertom Roselinijem.

 

Ingrid se već divila Roselinijevom filmskom radu i pisala mu je 1949. godine tražeći da radi sa njim, što je dovelo do toga da je dobila ulogu u njegovom filmu o vulkanu Stromboli.

 

Tokom produkcije, par je započeo nezakonitu aferu, uprkos tome što su oboje već bili u braku.

 

 

Afere nisu bile neuobičajene u Holivudu u to vreme, ali javnost je bila užasnuta da bi neko poput nje mogao bio uhvaćen u takvoj kontroverzi. Iako je Roselinijevu pratila reputaciju devojke koja spava sa svojim kolegama, Bergmanova karijera je umalo uništena kada se za ovu vezu saznalo. 

 

Afera je, naravno, otkrivena i stranice novina i tabloida su bile ispisane njenim imenom, a sve se dodatno zakuvalo kada se saznalo i da je trudna sa Roselinijem. 

 

U trenutku je reputacija Bergmanove uništena, njene filmske ponude, brendovi i studijske veze u SAD nestaju u trenu.


Pošto je ostalo malo opcija za posao u SAD i malo podsticaja da se vrati u javnost koja je sada mrzi, Bergman je odlučila da ostane u Italiji sa Roselinijem nakon što je afera postala javna.

 

Bila je najlepša žena koju je Holivud imao
Bila je najlepša žena koju je Holivud imao foto: SVENSK FILMINDUSTRI / Entertainment Pictures / Profimedia

 

Jedina stvar zbog koje bi se vratila bila je njena ćerka Pija, ali je Bergmanov suprug Peter Lindstrom to otežavao, odbijajući da se razvede od nje skoro godinu dana.

 

Usledila je žestoka bitka za starateljstvo, a izgnanstvo iz SAD je iskorišćeno protiv nje na sudu. Kao rezultat toga, nije videla Piju sedam godina.

 

U međuvremenu, čak su i američki političari govorili protiv Bergmanove zbog „glamuriziranja slobodne ljubavi“, zahtevajući da se njeni filmovi ne prikazuju u SAD.

 

Kao rezultat toga, Bergmanova je većinu 1950-ih provela daleko od SAD, udavši se za Roselinija 1950. godine. Razvod je usledio samo 7 godina nakon toga, a onda i njen novi procvat. 

 

 

Zvezda se ponovo rađa


Godine 1956. Bergman je doneo hrabru odluku da se vrati u Holivud u glavnoj ulozi u filmu Anastazija, koji se fokusirao na 'izgubljenu' rusku princezu istog imena.

 

Iako je film proizveden u Evropi, što znači da se nije morala fizički vraćati u SAD, bio je hit kod američke publike.

 

Njen skandal i egzil samo su povećali interesovanje za film, pa je 1957. godine po drugi put osvojila Oskara za najbolju glumicu za ulogu Anastasije.

 

I dalje oprezna prema američkoj javnosti, Bergmanova  je preskočila ceremoniju, ali njen kolega Keri Grant je prihvatio nagradu oštrom izjavom.

 

 

- Draga Ingrid, ako me čuješ ili vidiš, želim da znaš da ti svi šaljemo svoju ljubav i divljenje.

 

Njene kasnije uloge u filmovima Ubistvo u Orijent ekspresu i Cvetu kaktusa pomogle su joj da ponovo pridobije američku publiku koja ju je napustila, a čak se i senator Džonson izvinio za svoje komentare protiv nje.

 

Iako njena afera nije u potpunosti zaboravljena, njen razvod od Roselinija 1957. godine pomogao joj je da ponovo izgradi imidž, pa je nastavila da glumi u američkim filmovima decenijama, sve do njene smrti 1982. godine. 

 

Bonus video:

 

Koji poznati par iz Holivuda se razvodi pogledajte u videu 

 

 

makonda-tracker