rivalke & ljubavnice

60 godina su PREZIRALE jedna drugu: Najlepše glumice 20. veka zapravo su bile u TAJNOJ VEZI – i jedno srce je slomljeno

0

Ljubavna priča Marlen Ditrih i Grete Garbo trajala je kratko dok su još živele u Evropi, a toliko je povredila jednu od njih da decenijama nije dopuštala da se pred njom izgovori ime njene bivše ljubavnice

Greta Garbo u filmu 'Romansa' (1930)
Greta Garbo u filmu "Romansa" (1930)foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Legendarna švedska glumica Greta Garbo žena je koja je obeležila jednu eru svetskog filma jedna je od retkih glumica na čije karijere prelazak s nemog na tonski film nije uticao preterano.


Štaviše, nakon što je progovorila ispred kamere, Greta je postala još veća zvezda, a njen prvi zvučni film "Ana Kristi" reklamiran je pod sloganom "Garbo govori". U nenoj biografiji su naslovi kao što su "Put i đavo", "Dama s kamelijama", "Ninočka", "Grand hotel", "Ana Karenjina", "Žena s dva lica"...


Greta Garbo odlučila je da se ne udaje, pa je jedna od retkih holivudskih diva koje nisu imale nijedan brak. To, ipak, ne znači da joj je u ljubavnom životu bilo dosadnije nego kolegama i koleginicama. Naprotiv, lepa Šveđanka imala je mnogo ljubavi, a nakon njene smrti otkriveno je da su mnoge od njih bile – žene.

 

Greta GArbo u filmu  Flesh and the Devil  (1926)
Greta GArbo u filmu Flesh and the Devil (1926)foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od njenih ljubavnica je, kako je kasnije isplivalo, bila i njena velika rivalka u Holivudu, s kojom jedva da je u progovorila za sve te godine. U pitanju je neponovljiva Marlen Ditrih.


Tokom svojih karijera, svaki put kad bi Gretu Garbo i Marlen Ditrih pitali za ovu drugu, one su davale isti odgovor: da se ne poznaju.

 

Sudeći po nekim izvorima, u javnosti su se srele samo jednom, kada ih je 1945. godine Orson Vels upoznao na žurki koju je priredio glumac Klifton Veb.

 

Ditrihova je koleginici tada rekla da je "boginja", a Greta, koja je imala pravilo da nikad ne uzvraća komplimente, odgovorila je kratko: "Hvala" i otišla.

 

Marlen Ditrih vodila je buran ljubavni život iako je bila udata
Marlen Ditrih vodila je buran ljubavni život iako je bila udatafoto: akg-images / AKG / Profimedia

Nakon te večeri, Marlen je Orsonu Velsu rekla samo da Gretina stopala nisu velika koliko se priča, a to je kraj priče o poznanstvu ove dve velike glumice.
Ipak, upućeni su pričali da je ovo daleko od kompletne storije o Greti Garbo i Marlen Ditrih.


Kako tvrdi Dajana Meklelan, spisateljica i nekadašnja koluimnistkinja "Vašington posta", ne samo što je njihovo poznanstvo prevazišlo ove dve rečenice nego su glumice bile u tajnoj aferi. To se navodno dogodilo čak dve decenije pre nego što ih je Orson Vels predstavio jednu drugoj, tokom njihovih evropskih dana.


Meklelanova je 2001. u svojoj knjizi "Devojke" pisala o tome kako su slavne glumice bile ljubavnice čak 20 godina pre nego što ih je Vels upoznao i, štaviše, mnogo pre nego što su uopšte izgradile holivudske karijere.

 


Kako ona tvrdi, do kratke i burne veze sa značajnim efektima na njihove živote došlo je 1925. u Berlinu, na snimanju nemačkog nemog filma "Ulica bez radosti" (nem. Die freudlose Gasse). Široj javnosti ovo ostvarenje je poznato kao poslednji značajni film Grete Garbo pre njenog odlaska u Holivud, dok je Marlen Ditrih uvek poricala da ima išta s njim i njeno ime se nigde ne pojavljuje.

 

Ipak, Dajana Meklelan pronašla je u vašingtonskoj Kongresnoj biblioteci odbačene delove filma jer je želela da vidi sve scene koje je snimila Greta Garbo, a ono što je pronašla iznenadilo ju je – u nekoliko scena videla je Marlen Ditrih!


– Proteklih meseci izučavala sam, veoma detaljno, fotografije Marlen Ditrih iz Berlina i Beča dvadesetih godina. Nije bilo sumnje da je žena koju sam videla u nekoliko ključnih scena Marlen Ditrih – istakla je Meklelanova.

 

* Greta Garbo u filmu "Ulica bez radosti"


S njom je saglasna bibliotekarka Medlin Mac, koja napominje da je Marlen jeste neprepoznatljiva u ovom filmu, delom zbog svoje tamne kose, a delimično jer se porodila nekoliko meseci pre snimanja. Međutim, ona u gestikulaciji i očima ove glumice prepoznaje Ditrihovu, a navodno je glumica pred smrt priznala Dejvidu Bretu da je zaista igrala u ovom ostvarenju.


U danima kada je sniman film "Ulica bez radosti", Marlen Ditrih je živela u Berlinu, a bila je vrlo poznata i popularna u noćnom životu i umetničkim krugovima. Posebno je bila čuvena po tome što je imala buran seksualni život.

 

U vreme snimanja "Ulice bez radosti", Marlen je bila možda najzauzetija i najstrastvenija biseksualka u Berlinu. Imala je samo 23 godine i "ozloglašen i kompulsivan apetit kada je reč o zavođenju lepih žena" – kaže Meklelanova.

 

* Marlen Ditrih


Iako je bila u braku, o njoj su tada kružili neverovatni tračevi, kao onaj da je jednoj ljubavnici zubima pokidala veš i zadovoljila je u pozorištu.


Tada se u Berlinu zadesila i Greta Garbo. Nije poznato kako je njihova afera počela, ali postoje pisma koja otkrivaju detalje ove veze.

 

U zapisima o razgovorima koje je Marlen vodila sa svojim prijateljima navodi se da je ona detaljno opisivala telo svoje ljubavnice i žalila se da nije nosila čist donji veš. Navodno je u razgovorima s producentom Semom Tejlorom govorila o njoj kao o "seljanci" i "skandinavskom detetu", podsmevala joj se zbog neznanja, provincijskih manira i manja društvene uglađenosti.

 

* Greta Garbo


Ove Marlenine reči došle su do Grete i slomile joj srce, veruje Dajana Meklelan, jer je Nemica za nju bila prava ljubav i nije joj bilo lako da stupi u vezu s njom, dok je ona Gretu videla kao samo još jednu avanturu.


Osećala se iznevereno zbog toga što pričala o njenim tajnama, ismevala njene korene i njeno umeće u seksu. Bila je povređena, posramljena i istraumirana – tvrdi ova spisateljica.


Nakon kraja ove ljubavi, Greta je imala prikrivene veze sa ženama, ko je u retkim ispovestima prijateljima opisivala kao "svoje uzbudljive tajne". Međutim, na Gretu je navodno bila ljuta do kraja života, pa je svima u njenoj blizini godinama bilo zabranjeno da izgovaraju ime Marlen Ditrih.

 

* Marlen Ditrih


Zanimljivo je da su Greta i Marlen imale blisku zajedničku prijateljicu Salku Firtel, kao i da su delile ljubavnicu Mercedes de Akostu.

 

 

makonda-tracker