mislila je o svakom detalju

On je maštao o njoj, a ona — DA GA UBIJA: Glumica zbog koje je Adolf Hitler SIJAO kovala plan koji bi ranije okončao rat

0

Nacistički vođa bio je opsednut svetom filma, a u njemu je imao ljubimicu — jednu od najlepših i najtalentovanijih žena u istoriji kinematografije. I dok je on želeo da provede vreme s njom, ona je želela samo jedno: da pucnjem u njega okonča Drugi svetski rat.

foto: The Hollywood Archive/Profimedia
foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Švedska glumica Greta Garbo žena je koja je obeležila jednu eru svetskog filma od početka karijere osvajala je publiku s lakoćom. Od njenih prvih uloga u nemim filmovima na početku 20. veka, bilo je jasno da je reč o ženi koja će doći do statusa holivudske ikone.


Iako je pred kamerama dominirala i ostavljala utisak bez jedne reči, prema rečima njenih savremenika, Greta je bila introvertna, povučena i izbegavala javnost i pažnju medija. Iz glume se povukla 1941, kada joj je bilo svega 36 godina, a iako je obično držala svoje misli, verovanja i planove za sebe, jednom prilikom je rekla šta joj je na duši i ostavila sve bez teksta.

 

Među onima koji su bili očarani talentom i lepotom Grete Garbo bio je nacistički vođa Adolf Hitler, čiji je omiljeni film bio "Dama s kamelijama" iz 1936, u kom je slavna Šveđanka igrala francusku kurtizanu. Navodno ga je prvi put gledao u društvu svog ministra propagande Jozefa Gebelsa, koji je potom zapisao u svom dnevniku Hitlerovu reakciju na Gretu rečima "Firer sija".

 

Greta Garbo
foto: Profimedia

Nacistički lider je čak poslao pismo puno obožavanja glumici, koja nije uzvratila simpatijama. Štaviše, u njenoj glavi vrzmalo se nešto što je opsedalo mnoge ljude njihovog vremena...


Kako se Greta poverila jednom prijatleju, ona je zaista poželela da se sretne s Hitlerom, ali ne radi druženja, već da bi okončala Drugi svetski rat.


Pitam se kako je stajati licem u lice sa čovekom kakav je Hitler — rekla je glumica.

 

Ona je navodno želela da razgovara s njim i ubedi ga da prestane s bezumnim ubijanjem i osvajanjem teritorija.


Ako ne pristane, mogla bih da ga ubijem — navodno je rekla.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Njen prijatelj Sem Grin ispričao je da mu je Greta rekla:


Gospodin Hitler je lud za mnom. Uporno mi je pisao i zvao me da dođem u Nemačku. Da rat nije počeo kad jeste, otišla bih, izvadila pištolj iz torbice i upucala ga jer — ja sam jedina osoba koju ne bi pretresali.


Glumica je očito imala razrađen plan i iznenadila je Grina svojim namerama.


Rekla mi je to tokom večere, a to je nije bilo nalik njoj. Nije ličilo na nju da kaže tako nešto usred večere. Možda i nije nilo nenalik njoj... Kao dete je fantazirala da ubije okrutnog kralja i zameni ga romantičnim vitezom — rekao je Gretin prijatelj.


Do susreta Grete Garbo i Adolfa Hitlera nikad nije došlo, a rat je okončan tek 1945. godine. Međutim, i dalje postoje teorije da se glumica za to vreme bavila špijunažom u rodnoj Švedskoj. Navodno je ona među švedskim nacističkim oficirima kojima je bila draga prikupljala informacije i prenosila iz švedskoj kraljevskoj porodici i britanskim obaveštajnim službama, a poznato je da je siročadima iz finskih porodica 1939. godine davala ogromnu svotu.

 

 

makonda-tracker