ljubav jača od smrti

Tražio je da je ISKLJUČE S APARATA – i osudio sebe na ŽIVOT U OČAJU: Slavni glumac samuje 14 godina posle smrti supruge

0

Ljubavna priča Lijama Nisona i Nataše Ričardson bila je jedna od najlepših u Holivudu, a život bez ijednog problema, trzavice ili trača prekinula je strašna tragedija

Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su u braku od 1994. do njene smrti 2009. godine
Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su u braku od 1994. do njene smrti 2009. godinefoto: EPA / DANIEL DEME

Severnoirski glumac Lijam Nison (70) zbog svojih brojnih uloga u akcionim filmovima sinonim je za snažnog i izdržljivog muškarca. Mnogi ga, međutim, najviše vole zbog uloge udovca koji u filmu "U stvari ljubav" (2003) pokušava da pomogne sinu svoje pokojne supruge da šarmira simpatiju.


Nekoliko godina nakon što je igrao čoveka slomljenog zbog smrti supruge, Nisonu se dogodilo isto i u privatnom životu, a tragedija koja je tada zadesila njegovu porodicu nešto je od čega još uvek nije uspeo sasvim da se oporavi.


Početkom prošle godine priznao je da je bio kratko i nesrećno zaljubljen tokom boravka u Australiji, gde je snimao film "Blacklight", a poznato je da je bio i u kratkoj vezi s književnicom Frejom Sent Džonson. I to je, manje-više, sve što se desilo u njegovom ljubanom životu otkako je izgubio suprugu 2009. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liam Neeson (@neeson_liam)


Slavni glumac, koji je bio u vezama s najlepšim ženama sveta, poput Bruk Šilds, Džulije Roberts, Helen Miren (koja je nedavno izjavila da ga i dalje voli) i Barbre Strajsend, važio je za pravog zavodnika kada je privukao pažnju britanske glumice Nataše Ričardson.

 

Dok je pripremala mjuzikl "Ana Kristl", ona je predložila producentima da na kasting pozovu Lijama Nisona, a oni su to oduševljeno prihvatili.


Oboje su za uloge u ovoj predstavi osvojili brojne nagrade i nominaciju za prestižno priznanje Toni, ali još je važnije što su pronašli ljubavi svog života.

 

Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su zlatni par krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih u Holivudu i Evropi
Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su zlatni par krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih u Holivudu i Evropifoto: EPA/PETER FOLEY

Godinama se pričalo o nestvarnoj hemiji koja je između njih vladala, a glumica se mesec dana nakon što su završili sa izvođenjem mjuzikla razvela od supruga Roberta Foksa. Bilo je jasno da je razlog – Lijam Nison.


Nije mi bilo lako kada sam ga upoznala. Radila sam s njim. Sve se tako brzo dogodilo, to je postala tračarska tema. Bio je loš tajming, ali šta da kažem? Očigledno je bilo da sam se jako zaljubila u njega – ispričala je Nataša jednom prilikom.

 

Ona je isticala da nije ljubomorna i da joj ne smeta Nisonov status ženskaroša.


Drago mi je što se žene zaljubljuju u njega, jer tačno znam zašto – bila je iskrena.

 

Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su u braku od 1994. do njene smrti 2009. godine
Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su u braku od 1994. do njene smrti 2009. godinefoto: EPA/DANIEL DEME

Nakon što je glumac otputovao u Poljsku, radi snimanja danas legendarne "Šindlerove liste", odmah je uvideo da u Nataša nedostaje i više nego što je očekivao. Shvatio je – pronašao je ljubav za ceo život i predložio joj da započnu zajednički život čim se vrati u Njujork. To su i učinili, a zatim se venčali 1994. godine.


Dok su bili u braku, ponovo su sarađivali, ali ovog puta ispred kamera, u filmu "Nel", gde su igrali s veličanstvenom Džodi Foster.


Par je dobio sinove Mikeala 1995. i Danijela 1996. godine i važili za par kojem je sve baš potaman – očigledno su se voleli beskrajno, poštovali jedno drugo, razumeli se, nikada nije bilo trzavica i tračeva bilo koje vrste, uživali su sa svojim sinovima i živeli spokojno.

 

Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su zlatni par krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih u Holivudu i Evropi
Lijam Nison i Nataša Ričardson bili su zlatni par krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih u Holivudu i Evropifoto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Idila je trajala do 2009. godine, kada je Nataša doživela nesreću na skijanju.


Razgovarali smo telefonom i rekla mi je: "Dragi, malo sam pala na snegu". Tako je ona to opisala – ispričao je godinama kasnije glumac.

 

Ričardsonova je, naime, pala na skijaškoj stazi bez zaštitne kacige, i to u trenutku dok je Lijam snimao film u Torontu. Odmah je pohitao da bude uz suprugu iako je isprva rečeno da se lakše povredila. Ipak, ekoliko dana kasnije pala je u komu zbog izliva krvi u mozak, a u životu su je održavali aparati.


Stajao sam kraj njenog kreveta i rekao joj, iako me nije čula, da je volim. Rekao sam joj: "Draga, iz ovoga se više ne vraćaš, jako si udarila glavom. Otišla si. Vraćamo te u Njujork gde ćemo skupiti prijatelje i porodicu" – ispričao je kasnije Nison, koji je morao da da odobrenje da se aparati isključe.

 

Lijam Nison i Nataša Ričardson
Lijam Nison i Nataša Ričardsonfoto: EPA/DANIEL DEME

Naime, Lijam i Nataša odavno su se dogovorili kako bi trebalo da postupe ukoliko se neko od njih dvoje nađe u ovoj situaciji. Oni su bili saglasni da ne treba da puste jedno drugo da žive na aparatima i da treba da daju saglasnost da se uređaj za održavanje života isključi u slučaju takvog vegetativnog stanja.


To sam i uradio. Nataša je donirala tri svoja organa, pa trenutno održava troje ljudi u životu. Dala je srce, bubrege i jetru – izjavio je Lijam pet godina posle Natašine smrti.


Lijam je kasnije pričao da mu je bilo izuzetno teško, kao i da mu se i danas dogodi da očekuje da je vidi ili čuje.

 


U nekim trenucima, u našem njujorškom stanu, kada čujem otvaranje vrata, očekujem njen glas. Čekam da baci ključeve na sto i pozove moje ime. Ceo svet mi se srušio kada je otišla – iskren je glumac.

 

 

makonda-tracker