čovek koji je izmislio se*sepil

Skrivena iza crnog vela, 30 godina je ponavljala TUŽNI RITUAL: Najtiša ljubavna priča slavnog zavodnika bila je najlepša

0

Lica skrivenog od pogleda iza gustog crnog vela, na svaku godišnjicu njegove smrti misteriozna žena dolazila je na grob legendarnog glumca i ukazivala mu poštovanje

Rudolf Valentino u filmu Četiri jahača Apokalipse
Rudolf Valentino u filmu Četiri jahača Apokalipsefoto: METRO - Album / Album / Profimedia

Kada je Rudolf Valentino, prva filmska zvezda zbog koje su žene vrištale na ulicama i padale u trans, neočekivano umro u 32. godini, ljubitelji – a posebno ljubiteljke – filma pali su u očaj.


Nakon komplikacija čira na želucu i upale slepog creva, glumac je preminuo, a žene širom sveta pustile su mnogo suza za njim. Međutim, niko nije tugovao tako teatralno, a ipak tako tiho i dostojanstveno kao njegova Dama u crnom.


Rudolf Valentino najveća je zvezda nemog filma, a važio je i za najvećeg zavodnika tog vremena. Rođen je kao Rodolfo u Italiji u maju 1895. godine, u francusko-italijanskoj porodici. Dok mu je otac Italijan, koji je zanovetao da ga je majka vaspitala previše razdraganog, umro kada je on imao 11 godina, Rudolfa je podigla majka Francuskinja, koja ga je tetošila i jednostavno – obožavala.

 

Rudolf valentino u filmu Krv i pesak (1922)
Rudolf valentino u filmu Krv i pesak (1922)foto: PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Njih dvoje su 1913. godine odlučili da se presele u Njujork i započnu novi život, gde je Rudolf radio kao konobar i baštovan, a neko vreme je bio toliko siromašan da nije imao ni krov nad glavom. Međutim, nakon što je ušao u svet tanga i plesa, na nagovor cimera koji je bio glumac okušao se u glumi i uspostavilo se da mu se smešio veliki uspeh. Najpre je dobio male uloge, uglavnom latino negativaca, da bi prvu glavnu ulogu dobio u ostvarenju u "Četiri jahača Apokalipse" 1921. godine i postao prava holivudska senzacija.

 

Uskoro je osvanuo i romantični film "Šeik", koji je zahvaljujući Rudolfovom šarmu zaradio pet puta više nego što je uloženo i postao pravi hit. Ujedno je glavnog glumca pretvorio i u neprevaziđeni seks simbol, a usledilo je još mnogo uloga i, očekivano, prava pomama za zgodnim Rudolfom Valentinom.

 

Imao je mnogo ljubavi, a ženio se samo dva puta – kažemo samo, imajući u vidu njegov zavodnički staž. Najpre je od 1919. do 1923. godine bio u braku s glumicom Džin Aker, čime se upleo u njen strastveni gej ljubavni trougao koji su činile još glumice Grejs Dezmond i Ala Nazimova. Džin se odmah pokajala zbog udaje i već prve bračne noći zaključala vrata ne dajući Rudolfu da uđe u spavaću sobu, a ostali su venčani zvanično četiri godine, iako nisu bili u pravom braku.


Potom je glumac od 1923. do 1925. bio oženjen Natašom Rambovom, zbog čega je završio na suđenju zbog bigamije, jer još uvek nije bio razveden duže od godinu dana, što je bio prekršaj u Kaliforniji.

 

Zbog toga je njegov drugi brak morao da bude poništen i da budu razdvojeni godinu dana, a navodno je Nataša bila opsednuta kontrolisanjem Rudolfa toliko da joj je ugovorom bilo zabranjeno da priđe setu dok on snima filmove. Kraj njihovog braka bio je vrlo neprijatan i pun ogorčenosti, a Valentino je sastavio testament u kom ponižava Natašu ostavljajući joj jedan dolar.

 


Imao je još mnogo ljubavi i afera, a često se spekulisalo i o njegovim tajnim gej avanturama, što nikada nije potvrđeno.


Međutim, žena koja često prva pada na pamet njegovim fanovima kada se priča o Rudolfu Valentinu nije nijedna od pomenutih.

 

Nakon iznenadne smrti, glumac je sahranjen na Holivudskom groblju, koje se često opisuje kao najlepši park u Los Anđelesu. U velikom mauzoleju danas počiva urna s njegovim pepelom, a na mermernoj ploči piše "Rudolfo Guliemi Valentino, 1895–1926". Godinama je ovo mesto tačka za hodočašće žena, a raspredale su se i legende o onima koje su na ispred glumčevog pepela izvršile samoubistvo, da su tu mlade udovice dolatile da plaču... Jedna je, međutim, uvek bila posebna.

 

Grobno mesto Rudolfa valentina
Grobno mesto Rudolfa valentinafoto: Barry King / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon smrti Rudolfa Valentina, svake godine je godišnjicu ove tragedije dolazila žena u crnom, obavijena gustim velom koji joj prekriva lice. Posetila bi mesto na kom počiva njegova urna i spustila jednu crvenu ružu. Mediji su primetili ovaj ritual i na svaku godišnjicu Rudolfove smrti čekali damu u crnom, a ona ih nikada nije razočarala i ovim tihim izrazom ljubavi odala poštovanje slavnom umetniku.


Bilo je mnogo spekulacija o tome ko bi Žena u crnom mogla da bude, a mnoge su se javljale medijima lažno tvrdeći da su baš one misteriozna žena koja na ovaj način pati za Rudolfom Valentinom. Kako se pisalo, najverovatnije je da je u pitanju Ditra Flejm, čijom se smrću 1994. završilo ovo neobično 30-godišnje hodočašće.

Ditra je imala 14 godina kada je Rudolf Valentino, inače prijatelj njene porodice, došao da je poseti u bolnici kada je bila teško bolesna. Ostavio je crvenu ružu u njenoj sobi i tešio devojčicu, ponavljajući joj da je siguran da ona neće umreti.


Živećeš još mnogo godina – rekao joj je Rudolf Ditri – Ali da se nešto dogovorimo: ako ja umrem pre tebe, molim te, dolazi da budeš sa mnom jer ne želim da budem sam.

 

Dita je preživela i ispunila mu želju, pa je tako najčvršća ljubav u Rudolfovom životu bila platonska.


Nakon smrti Ditre Flejm, mnoge žene želele su da nastave ispunjavanje obećanja koje je ona dala glumcu, pa posećuju njegovo grobno mesto noseći po jednu crvenu ružu. 

 

 

makonda-tracker