zgrozili su i vatikan

Do smrti joj je pisao pesme: Gorko-slatka priča lepotice i zveri zbog čije je ljubavi Evropa crvenela

0

Nakon što je njihov bivši zet umro, porodica slavne glumice tri dana je bdila nad njegovim telom, odbijajući da ga puste

foto: Jean Adda / AFP / Profimedia
foto: Jean Adda / AFP / Profimedia

Priča o ljubavi Džejn Birkin i Serža Gensbura je priča o lepotici i zveri, engleskoj ruži i francuskom haotičnom umetniku, ujedno skandalozna, romantična i intrigantna.


Nesumnjivo naglamurozniji i najkreativniji par Evrope u periodu između 1968. i 1980. godine na svakom koraku je na sebe skretao sve poglede, naročito kada bi se pojavljivao modno usklađeni do najsitnijih detalja, uvek zaljubljeno se gledajući, uvek očarani jedno drugim.

 

Iako je Serž za ostatak sveta bio L'homme à tête de chou (Čovek sa glavicom kupusa), kako glasi naziv njegovog albuma iz 1976, za Džejn je on bio najlepši na svetu.


Bio je veliki čovek. Jednostavno je bio lep – objasnila je glumica i pevačica jednom prilikom.

Džejn Birkin i Serž Gensbur bili su oličenje boemskog načina života, koji je bio u porastu tokom živahnih i bezbrižnih šezdesetih, života koji je bio prepun neistraženih mogućnosti.


Upoznali su se na snimanju francuskog filma "Slogan" Pjera Grimblata 1968, baš kad je Džejn izašla iz braka s kompozitorom Džonom Berijem i lečila svoje slomljeno srce. Iako nije znala ni reč francuskog, prijavila se za audiciju za ulogu u ovom ostvarenju, najverovatnije kako bi probala da pobegne što dalje od kuće i bolnih uspomena. Slomljenog srca i s bebom u naručju, srela je Gensbura, čiju grubost isprva nije uspeva da prozre.

 

Kako se sećao njen brat Endru, Džejn je govorila:


On je užasan! Trebalo bi da mi glumi ljubavnika, ali je tako arogantan, takav snob i apsolutno me prezire!


Kako bi izgradili prijateljski odnos, Džejn je na jednoj večeri organizovanoj za filmsku ekipu izvela Serža na podijum za igru. On se najpre protivio, da bi ubrzo zaplesao i igrao s njom cele noći. Na kraju su završili u spavaćoj sobi, gde je Gensbur odmah zaspao. Džejn je provela sate gledajući ga i kasnije priznala:


To nam je bila najromantičnija od svih večeri.

Tako je počela njihova epska ljubav, poetična veza u kojoj je Džejn Birkin bila njegova muza i ljubavnica, ali na prvom mestu – najbliža prijateljica.
Odmah potom, oni su radili zajedno na pesmi koju je Serž pisao za bivšu devojku Brižit Bardo.

 

Džejn, koja je za sebe pričala da je "ljubomorna ljubavnica" ponudila je da ona otpeva Brižitin deo, budući da se Bardoova plašila da će joj to napraviti probleme u novoj vezi. Numera Je T’Aime prepuna je seksualno eksplicitnih stihova, a odmah je postala jedna od najkontroverznijih pesama tog doba – toliko da ju je Vatikan javno osudio, a čak i najslobodniji francuski restorani puštali bi je tek pred ponoć. Ploča se prodavala umotana u papir kao erotski časopisi, i to samo licima starijim od 21 godine.


Za Serža i Džejn, to je bila "ultimativna ljubavna pesma".

Posle toga smo otišli u Veneciju i tu sam se zaljubila do ušiju. On je odneo sav bol zbog razvoda od Džona Berija, a mislim da sam mu ja pomogla da preboli to što ga je ostavila Brižit Bardo – ispričala je kasnije Džejn.


Par je 1971. godine dobio ćerku Šarlot, danas poznatu glumicu, a Džejn se sećala da je Serž bio "neverovatan otac". Kao beba, Šarlot je morala da bude prebačena u drugu bolnicu i razdvoji se od majke, a Serž je plačući nosio dete u korpi.

 

Međutim, počele su uskoro prve svađe – burnije nego što biste zamislili u ovakvoj ljubavi. Bili su teatralni, bučni, vatreni, a zabeleženo je da je Džejn jednom gađala Serža kolačima u restoranu, nakon čega ga je jurila niz ulicu. Tokom jedne svađe, Džejn je bila toliko besna da je iz čista mira skočila u Senu kako bi se smirila. Potom je nonšalano isplivala i "veselo su otišli kući držeći se za ruke", ispričala je jednom prilikom.

Godine su prolazile, Gensbur se sve više odavao alkoholu, a navodno je postao vrlo nasilan. Kada je shvatila kuda su stvari krenule, Džejn je rešila da ga ostavi 1980, a ubrzo je s ljubavnim Žakom Dojonom dobila treću ćerku. Serž joj je tada poslao ogromnu kutiju dečije odeće s karticom na kojoj je pisalo Papa Deux. Potom je postao i kum Džejninog deteta, a nastavio je da joj piše pesme sve do svoje smrti.

 

Nakon što je Serž preminuo 1991. godine, cela porodica Birkin, koja je obožavala bivšeg zeta, bila je skrhana. Tri dana su proveli nad Gensburovim telom, odbijajući da ga puste. Džejn je u njegov kovčeg ubacila svoju omiljenu plišanu igračku, a njena beskrajna ljubav prema Seržu ju je razdvojila od Dojona.

Često su kasnije pitali Džejn Birkin o ovoj vezi, o ljubavi njenog života, a ona je jednom prilikom napisala:


Naše prijateljstvo je trajalo do dana njegove smrti. Pozvao me je u London da mi kaže da je kupio veliki djiamant jer sam izgubila jedan koji mi je dao. Rekla sam mu: "Oh, prestani da piješ, Serže"...

 


 

makonda-tracker