daleko, daleko od savršenog

Iza lepog lica, slave i novca krio se ― NASILNIK: (Ne)ljubavna priča koja je svetu otkrila MRAČNU stranu Stiva Mekvina

0

Kada se pomene čuveni glumac koji je oduševio svet ulogama u nizu uspešnih holivudskih ostvarenja, obično se o njemu govori kao o jednom od prvih lepotana i zavodnika u istoriji kinematografije. U senci ostaje onaj važniji deo ― mračan, strašan, surov.

foto: National General Pictures/David / AFP / Profimedia
foto: National General Pictures/David / AFP / Profimedia

U trenutku kada je već 16 godina bio u braku s filipinsko-američkom glumicom i plesačicom Nil Adams, Stiv Mekvin je imao strastvenu i kratku vezu s glumicom Barbarom Li, koja je zatrudnela i odmah potom prekinula trudnoću. Bila je ona još jedna od više desetina holivudskih lepotica koje su pale na Mekvinov šarm i još jedna od mnogih kojima je glumac bio zanesen dok je bio oženjen, a onda se sve promenilo.

 

Na snimanju filma The Getaway 1972. godine, upoznao je devet godina mlađu glumicu Ali Megro, koja je već imala iza sebe ulogu u filmu "Ljubavna priča". Za kratko vreme, između njih je buknula strast, pa i ljubav, a Mekvin je ubrzo stavio tačku na brak s Nil Adams, dok se Ali razvela od drugog muža Roberta Evansa. Svi uključeni u ovaj projekat stahovali su od toga kako će se njihova afera odraziti na snimanje i na uspeh filma, budući da tih dana američka javnost nije preferirala ostvarenja koja su pratili skandali na način na koji danas filmski projekti privlače pažnju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matt Berman (@mrmattberman)


Ali Megro započela je karijeru kao model i potom se preorijentisala na glumu i još uvek se nije osećala toliko opušteno na setu. Kako je kasnije pričala, prezirala je tu ulogu.


Nakon što smo završili The Getaway, pogledala sam šta sam uradila i prezirala sam svoju izvedbu. Dopao mi se film, ali ne i moja uloga ― rekla je ona godinama kasnije.

 

Stiv Mekvin, Ali Megro, Ali Magro
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ipak, iako nije bila zadovoljna svojim učinkom, sa seta je izašla nasmejana i sa Stivom Mekvinom pored sebe, a par je već nekoliko meseci kasnije ― 1973. godine ― izgovorio sudbonosno "da".


Pre nekoliko godina, 2018, Ali je za People konačno progovorila o detaljima njihove ljubavi i o tome kako je sve počelo. Pogađate, veoma je jednostavno...


Ovo je bio čovek koji je mogao da uđe u bilo koju prostoriju i bilo koji muškarac, žena ili dete bi reklo: "Ko je to?", a ja nisam bila izuzetak ― rekla je glumica tom prilikom. ― Bio je neverovatno privlačan većinu vremena, ali tu je bila i opasnost: to je bio jedan loš momak.


U braku su bili samo pet godina, što je kratak period, ali za to vreme proživeli su mnogo uspona, padova, strasti, sreće, tuge... Par je izgubio jednu bebu, a oboje su se borili s porocima.

 

Stiv Mekvin, Ali Megro, Ali Magro
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Volela bih da smo oboje ostarili trezni... Bilo je predivnih dana, a bilo je i užasnih ― iskrena je Ali.


U holivudskim krugovima bilo je dobro poznato da je sve vreme dok je bio oženjen glumicom, Stiv imao stan u Beverli Vilširu u Los Anđelesu, koji je koristio u različite svrhe, a u više navrata bi se tamo povlačio po nekoliko dana i pravio žurke sa članovima motociklističkog kluba Hell's Angels. Ali to je bio najmanje važan deo priče o tome kakvog je supruga Ali dobila.

 

Nakon njihovog rastanka, pisalo se da je Mekvin bio nasilan prema supruzi, naročito kada je dolazio kući pod dejstvom alkohola. Želeo je da Megroova bude posvećena samo njemu, da ostavi iza sebe holivudsku karijeru i da postane domaćica. Ali je pristala na to i, štaviše, nije izlazila iz kuće, ali naravno da nasilnika kakvim se Mekvin ispostavio to nije dugo držalo mirnim: ona je bila varana, potčinjena i zlostavljana, a vremenom je potonula u depresiju i odala se alkoholu. Kada je konačno uvidela da se ništa neće promeniti, sa sinom Džošuom Evansom, kog je dobila u prethodnom braku, jednog dana je izašla iz kuće sa svega nekoliko dolara i više se nije vratila.


Ja ni na koji način nisam žrtva ― danas tvrdi Ali Megro. ― Bilo je mnogo čarobnih trenutaka, kao što je bilo jezivih.


Ali je želela da se vrati filmu, ali njena karijera više nije bila ista.

 

Odjednom sam shvatila da snimam grozne stvari, naročito "Dinastiju", samo zbog novca. Ali uvek mogu da se tešim time što su moju počeci bili za poštovanje ― rekla je jednom prilikom glumica za Vanity Fair.


Ali se više nikad nije udavala, a Mekvin je nastavio da ide iz veze u vezu, sve dok 1980. godine, manje od godinu dana pre smrti, nije oženio manekenku Barbaru Minti. Glumčevi prijatelji su, međutim, tvrdili da je Ali Megro, upravo ona prema kojoj je bio najgori, bila ona koju je Stiv Mekvin najviše voleo.


Bio je ludo zaljubljen u nju do dana kada je umro ― rekao je jedan od njih.


Ali nije bila jedina žrtva nasilnika koji se skrivao iza lepog lica i novca. Nil Adams, njegova prva supruga, objavila je svojevremeno memoare "Moj muž, moj prijatelj", u kom je detaljno opisala uporno i konstatno emocionalno i fizičko zlostavljanje koje je trpela.


Ali Megro danas ima 82 godine i živi u Santa Feu, gde se preselila kada je napustila Holivud 1994, izabravši mirniji život.

 


Imala sam običaj da ispravljam prošlost, da fantaziram o budućnosti. Ali sada verujem u življenje u potpunosti, uz ispunjavanje vrhunca svojih sposobnosti. Osećam se blagosloveno ― rekla je ona.

 


 

makonda-tracker