senka prošlosti

Ko je i kako izgleda prvi muž kraljice Leticije? Španija je zbog njega nije želela pored Felipea, a pomenuo ju je JEDNOM

1

Bivši suprug kraljice Leticije odbija da govori o njihovom braku, a samo jednom se osvrnuo na to što ga stalno zapitkuju o njihovoj ljubavi

foto: EPA-EFE/J.J.Guillen
foto: EPA-EFE/J.J.Guillen

Kraljica Leticija od Španije danas je jedna od najcenjenijih žena na svetu, a sarađuje s brojnim humanitarnim organizacijama i aktivno učestvuje u promociji kulture i španskog jezika. Pored toga, spada u najbolje odevene žene planete, a poznata je po tome što često "reciklira" i ne troši novac uzalud, već često ponavlja odevne kombinacije i nosi komade pristupačnijih brendova.


Proteklih godina, ona je postala jedno od omiljenih lica u Evropi i žena je kojoj se svi dive. Ipak, nije uvek bilo tako.

 

Rođena je kao Leticija Ortiz Rokasolano u Ovijedu, kao najstarija ćerka novinara Hesusa Hosea Ortiza Alvareza i medicinske sestre Marije de la Palome Rokasolano Rodrigez. Pored Leticije, oni su dobili i Telmu i Eriku, koja je 2007. izvršila samoubistvo. Kao i njen otac i maćeha Ana Togores, Leticija je odlučila da će se baviti novinarstvom i vremenom je postala jedno od najistaknutijih imena u ovoj oblasti.

 

Španska kraljica Leticija
foto: CNN en Español, Youtube Printscreen

Radila je na kanalu 24 Horas i CNN+, a za španske agencije je izveštavala o najvažnijim događajima savremenog doba, poput napada u Njujorku 11. septembra 2001.

 

Španska kraljica Leticija
foto: CNN en Español, Youtube Printscreen

Ni slutila tada nije da će jednog dana ona biti s one druge strane – žena o kojoj se izveštava.


Sve se promenilo kada je 1. novembra 2003. godine španska kraljevska porodica saopštila vest o veridbi Felipea, princa od Asturijasa, s mladom novinarkom. Deo španske javnosti bio je oduševljen jer jedna obična devojka, žena iz naroda, neko ko nije "plave krvi" dolazi na mesto buduće kraljice udaje se za prestolonaslednika trona. Deo je, međutim, podsećao na važne detalje u Leticijinoj biografiji: ranije je kritikovala monarhiju na jednoj debati u Gvadalahari i bila je, što je za konzervativce bilo vrlo teško da prihvate, i ranije u braku.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/Ballesteros


Danas se o prvom mužu kraljice Leticije retko govori, ali on nije u potpunosti zaboravljen. Navodno su Felipeovi roditelji kraljica Sofija i kralj Huan Karlos I bili oštro protiv prinčeve ljubavi s Leticijom upravo zato što je bila razvedena žena.


Ko je prvi muž kraljice Leticije?


Idiličnoj ljubavnoj priči kralja Felipea i kraljice Leticije prethodila je njena epizoda s Alonsom Gererom Perezom. Kada je imala samo 17 godina i školovala se na madridskom Institutu "Ramiro de Maeztu", ona je upoznala Pereza, tada 27-godišnjeg profesora. Razlika u godinama im nije smetala, ljubav se rodila brzo, a oni su uskoro postali par. Deset godina su bili u srećnoj vezi, kada su rešili da se osmele za naredni korak – brak.

 

Venčali su se 7. avgusta 1998. godine, a odlučili su se za jednostavnu građansku ceremoniju venčanja u Almendralehu, u pokrajini Badahoz.

 


Delovalo je da posle tako duge i srećne veze Perezu i Leticiji može da bude samo sve lepše, ali uskoro se brak raspao. Njihov odnos nije položio test kada su konačno na prste stavili burme, a razveli su se već sledeće godine. Ostalo znamo: Leticija je upoznala Felipea, ludo su se zavoleli, a uprkos protivljenju kralja Huana Karlosa i dela javnosti, venčali su se 2003. godine i potom dobili ćerke Leonor i Sofiju.


Za razliku od mnogih bivših partnera ličnosti koje su se udale za poznate, prvi suprug kraljice Leticije uspeva sve ovo vreme da ne skreće previše pažnje na sebe. Iako mu sigurno nije lako to što ga Španija i ceo svet znaju kao prvog muža kraljeve supruge, on do sada nije dao nijedan intervju, nijednu izjavu i nikada nije želeo da se eksponira i privlači pažnju zbog svojih veza s kraljicom.

 

Štaviše, svako pitanje da komentariše Leticiju i njen život ljubazno je odbio.

Tišinu je, donekle, prekinuo samo jednom: 2018. godine objavio je knjigu "Ljubav Peni Robinson", u kojoj je dao neke naznake o svom životu s Leticijom, veruju mnogi. Naime, njegov roman je čista fikcija, ali se bavi transformacijom običnog čoveka u javnu ličnost, a u jednom promotivnom intervjuu tada je objasnio da je knjiga na neki način nastala kao posledica neprestanog medijskog interesovanja za njegov život s Leticijom od Španije.


Druge autore obično pitaju za njihove knjige. Mene uvek pitaju za kraljicu. To je čudno, neprijatno, želite da objasnite svoju viziju sveta, a oni se stalno vraćaju na istu temu – rekao je Perez tada.


Alonso Gerero Perez, uz to, ne koristi ni društvene mreže, pa je javnosti dostupno malo njegovih fotografija, a poznato je da se i sam ponovo oženio. Njegova ljubav za ceo život je Marija Dolores Koral, žena koju je voleo još u srednjoškolskim danima i koja i sama iza sebe ima jedan brak.

 

makonda-tracker