VANVREMENSKI MOMENTI

Kristijan Dior napustio nas je pre više od šest decenija, a njegov BREND je i dalje PRESTIŽ: Životna priča modnog MAGA

0

Vanserijski dizajner iza sebe je ostavio neprocenjivu imperiju, čoveka koji je "Dior" spasio propasti, ali i modna pravila kojih se i danas pridržavaju dame od stila.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedan od najslavnijih modnih kreatora prošlog veka Kristijan Dior svojom nesvakidašnjom darovitošću uspeo da napravi imperiju i svoj brend uvrsti u "elitističke tvorevine".

 

Na današnji dan 1957. godine napustio nas je čuveni francuz koji je svojim stavovima, futurističkim mislima i kreativnošću pomerao granice modne industrije.

 

Kristijan je rođen davne 1905. godine u Normandiji, gradiću Grandvil u buržujskoj porodici koja se bavila trgovinom robe. S obzirom na to da se Dior odmalena izdvajao od svoje generacije i braće kako po načinu poimanja sveta i realnosti, tako i vokabularu roditelju su želeli da postane vrsni diplomata, te 1920. godine upisuje školu političkih nauka na kojoj je diplomu stekao nakon pet godina. 

 

Umetnička i sofisticirana crta koju je godinama negovao izašla je na površinu, te Kristijan odlučuje da otvori malenu umetničku galeriju koje je bila kratkog daha s obzirom na to da se njegova porodica našla u veoma teškoj finansijskog situaciji.

 

Iako je bio veoma razočaran spletom životnih okolnosti, nije odustao od želje da se bavi modom i umetnošću, te pronalazi poslove koji su bili u dodiru za tada eminentnih dizajnerima širom Francuske.

 

Poznanstvo sa tekstilnim magom Marselom Bosakom donelo mu je vidljivi prosperitet, a nakon 1946. godine otvara svoju prvu modnu kuću.

 

Sve svoje nade, potencijale, borbenost i kreativnost uložio je u sopstveni biznis, a to tada neviđenje tekstilne transformacije pronašle su put do publike, te nakon 12 godina požrtvovanog rada Dior posao širi na čak 15 susednih država.

 

Kristijan Dior
foto: Profimedia

Ovaj brend imao je preko 2000 zaposlenjih ljudi, a postao je prepoznatljiv pod terminu "New look" koji je uveo 1947. godine.

 

Kristijan je oduvek imao zamisao da pripadnice nežnijeg pola treba da budu prave dame, a to mogu postati samo one koje neguju ženstvenost kako načinom izražavanja, kretanja i ponašanja, tako i stilom odevanja.

 

Modna kuća "Dior" postala prepoznatljiva po krojevima uzanih ramena, naglašenih grudi, suženih pojaseva, širokih suknji i prefinjenih materijala.

 

Upravo ova transformišuća elegancije pomogla je da Pariz postane prestonica mode i dešavanja.

 

Iako sa porodicom neretko nije bio u skladnim odnosima, majčinsku figuru smatrao je sinonimom za ženstvenost i sofisticiranost, te mu je neretko bila muza.

 

Nakon smrti iz testamenta izopštio je svog rođenog brata Rejmodna Diora, kao i njegovu naslednocu s obzirom na to da nikada nisu prihvatili njegov slobodni um, seksualnost i način života.

 

Kako impozantna modna imperije ne bi doživela propast, Kristijanov asistenst Iv Sen Loren uzeo je "Dior" pod svoju palicu i spasio je sigurne propasti.

 

Danas je ovaj brend sinonim za visoku modu, aposlutnu ekstravaganciju i prestiž.

 

Dior revija
foto: Profimedia

 

 

 

 

 

makonda-tracker