tužna priča rokenrola

Zvali su ga – GLAS, mlad se predao svojim demonima: Tragičan kraj slavnog muzičara pratila još jedna smrt

0

Ovo je jedna od najtužnijh priča koje je rokenrol ispričao do sada. Priča koja je nastavila da se preliva na njegove drage ljude nakon njegove smrti, a njegov prvi posthumni rođendan je obeležio novi tragičan događaj rok istorije. 

Kris Kornel
Kris Kornel foto: Credit SMG Zuma Press Profimedia

Kris Kornel, jedna od ikona grandž i rokenrol scene, bez ikakve dileme je čovek čije ime će zauvek zlatnim slovima biti zapisano u muzičkoj istoriji. I osoba čiju smrt su oplakali svi poklonici rok zvuka širom sveta, a koja još uvek izaziva brojne kontroverze i večno podseća i na tragične sudbine drugih njegovih kolega koji su takođe sebi oduzeli život.

 

Kornel je tokom svoje karijere koja je trajala duže od tri decenije pevao u raznim bendovima tokom, uključujući Soundgarden, Temple of the Dog i Audioslave. Kris uz to objavio i tri solo albuma, a učestvovao je u u raznim filmskim projektima.

 

Utabao put Kurtu Kobejnu i Nirvani

 

Njegov put donekle je sličan kao još jedne legende granđž pokreta - Kurta Kobejna. Kornelov glavni bend, Soundgarden, osnovan je 1984. i malo poznata činjenica o njima je da su bili prvi granđ bend iz Sijetla koji je potpisao ugovor za veliku izdavačku kuću – čak i pre Kurtove Nirvane.
 

Krisa smo mogli da gledamo i slušamo različitim izdanjima tokom njegovog R'n'R delovanja. I u svakom je uspevao da stvari podigne na viši nivo i napravi nešto poptuno autentično. U tome mu je dosta pomogao njegov magični, malo promukli vokal, koji je davao posebnu notu svemu što je radio.

 

Sastav Soundgarden imao je sklonost ka malo neobčnim štimovima gitare i krajnje netipičnim zvučnim potpisima što je vremenom postao njihov zaštitni znak. Sa izuzetkom njihovog najvećeg hita „Black Hole Sun“, može se tvrditi da nikada nisu imali toliko pesama slušljivih za radio baš zbog nepristupačnosti ovih zvučnih podešavanja za širu i komercijalnu publiku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kurt Cobain (@kurtcobain)

Međutim, kritičari opisuju da je njihov opus u stvari bio jedinstveno muzičko putovanje koje je slušaoce znalo da natera da se probijaju kroz matematičko more mulja. Dok je Kornelova kolosalna vokalna isporuka bila savršena antiteza šljunčanoj jami gitarskih zvukova koji su ga pratili.

 

Gospodin Glas

 

Kornel je u rok krugovima bio poznat kao „Glas“, što je javno potvrdio i čuveni roker Alis Kuper. Kornel je na neki način bio ljudsko oličenje slike Edvarda Munka „Vrisak“. Njegov vokalni opseg od četiri oktave izazivao je prvobitni vrisak koji je mogao da rascepi nebo na hiljade fragmentovanih malih delova.


Njegov vokal bio je možda i najbolji u hard rok muzici i verovatno mu je bio rival samo frontmen Led Zepelina Robert Plant ili originalni pevač AC/DC Bon Skot.

Pevači poput Krisa Kornela dolaze na scenu svakih nekoliko decenija, složili su se brojne ličnosti iz sveta rokenrola, kao i iz muzičke industrije uopšte.
 

Rekvijem za rokenrol anale

 

Tokom prve "vožnje" Soundgardena, Kornel je takođe formirao jednokratni sporedni projekat sa članovima čuvenog Pearl Jam-a još 1990. godine pod nazivom Temple of the Dog. Nasuprot Soundgardenovom hevi izrazu, Temple of the Dog se više vodio bluzom koja je prikazivala kovitlajuću gitaru koja je zvučala kao da je isečena iz kalupa Džimija Hendriksa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chris (@holycornell)


Kornel je nakon toga imao neke solo projekte, koji su bili uvertira za početak možda i najplodnijeg i njajboljeg perioda u njegovj karijeri - Audioslave faze.

 

Audioslave je bend koji je Kris oformio sa trojicom članova kultnog sastava Rage Againts the Machine. Njihova muzika se opisivila kao žalosni pop-rok rekvijem, dok je album iz 2003. „Like a Stone“ ušao u sve rok anale.

 

- Kris je imao sjajan glas, bio je super zgodan, bio je veoma sladak momak, ali njegov sjaj leži u delu princa iz senke. Pisao je o tome kako mu je unutra mračno. I to je jedan od razloga zašto se povezao sa milionima ljudi, bio je glas za ljude koji osećaju da nešto nije u redu u njima. Ipak, jahao je to, jahao je deo koji mu je ceo život kidao da bi napravio neku od najvećih rokenrol muzike svih vremena - rekao je Kornelov kolega iz grupe Audioslave, Tom Morelo.
 

Džejms Bond

 

Koliko je Kornel bio cenjen u muzičkim krugovima dovoljno govori i to što je bio prvi američki muški izvođač koji je napisao i izveo tematsku pesmu za filmsku franšizu o Džejmsu Bondu iz 2006. godine. U pitanju je numera "You know my name".

 

Borio se sa drogama i depresijom

 

Kris Kornel je još od mlađih dana vodio borbu sa drogama, kao i za svoje mentalno zdravlje. Buntovna priroda i lak pristup heroinu i pilulama doveli su do problema sa upotrebom opojnih supstanci koji je počeo da koristi sa svega 12 godina. Kad je pričao o svom detinjstvu, rekao je da je sa 13 godina već uveliko bio svakodnevi korisnik. Tokom života se borio sa zavisnošću od droga, ali i depresijom.

- Dugo sam bio depresivan. Ako ste dovoljno dugo depresivni, to je skoro uteha, stanje uma sa kojim ste se pomirili jer ste tako dugo u tome. To je veoma sebičan svet - rekao je jednom Kornel.

 

Samoubistvo vešanjem

 

Kris Kornel pronađen je mrtav 18. maja 2017. Njegova smrt je, prema izveštaju medicinskog istražitelja okruga Vejn u Mičigenu, proglašena samoubistvom: Kris Kornel se navodno obesio u svojoj hotelskoj sobi u Detroitu nakon što je imao svoju poslednju svirku ranije te večeri.

Toksikološki izveštaj Krisa Kornela otkrio je da je nekoliko lekova na recept bilo u njegovom sistemu te noći. Umetnik je imao visok nivo barbiturata (sedativa na recept) i četiri doze lorazepama (poznatog i kao lek za anksioznost Ativan) u svom telu u trenutku smrti. Međutim, u medijima je kasnije objašnjeno da ni lekovi ni droge nisu izazvale njegovu smrt.

 

Najbolji prijatelj se obesio na Krisov rođendan

Jedan od najboljih prijatelja Krisa Kornela bio je takođe muzičar Čester Benington iz sastava Linkin Park. I on se obesio i to samo tri meseca nakon što je Kris sebi oduzeo život, a da stvar bude još teža Čester je sebe lišio života baš na Kornelov rođendan. I on je imao teško detinjstvo i dugo se borio sa depresijom.

 

Pandorina kutija smrti slavnih muzičara

 

Kris Kornel i Čester Benigton su samo neki od poznatih muzičara koji su nas prerano napustili i otišli i nebesku rokenrol kafanu, nakon što su digli ruku na sebe. Konkretno, grandž pravac ima listu žrtava epskih razmera: Endi Vud, Šenon Hun, Kurt Kobejn, Lejn Stejli, Skot Vajland i Kris Kornel svi su mogli još dosta toga da pruže, ali su prerano napustili ovaj svet.

 

Mnogi to sve povezuju na to što je grandž često bio ograničen na teme depresije, apatije, otuđenja, upotrebe droga, nezaposlenosti i nedostatka vere u američki politički sistem.

 

Lista prerano preminulih slavnih muzičara, ukoliko se pogleda van okvira granžda, mnogo je duža od ove. Uz legenedarne umetnike Džimija Hendriksa, Džima Morisona, Bona Skota, tu su i Ejmi Vajnhaus, Avići i mnogo drugi...


 

 

makonda-tracker