simbol epohe

Buran život i smrt Kurta Kobejna: Ikona rokenrola koja će zauvek zlatnim slovima biti ispisana u srcima GENERACIJE IKS

0

Kurt Kobejn bio je zaštitni znak kultnog benda Nirvana i predvodnik grandž talasa.

foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia
foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

Kurt Kobejn, ili kako mu je puno ime Kurt Donald Kobejn, rođen je 20. februara 1967. u Aberdinu, a umro je 5. aprila 1994. u Sijetlu. Kurt je bio američki rok muzičar, kojeg javnost najbolje poznaje kao lidera čuvenog grandž benda Nirvana.

 

Kao tinejdžer spavao ispod mostova


Kobejn je imao generalno srećan prvi deo detinjstva, dok mu se roditelji nisu razveli kada je imao devet godina. Nakon tog događaja, često je bio uznemiren i ljut, a njegova emocionalna patnja se najbolje oslikavala kroz njegovu muziku i na neki način je bio prepoznatljiv po njoj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blisky 2minutos (@blisky2mi)

 

Kao tinejdžer išao je od rođaka do rođaka, boravio kod roditelja svojih prijatelja, a povremeno je spavao i ispod mostova. U tom periodu je počeo da koristi drogu i učestvuje u nekim sitnim vandalizmima kao i tadašnjim oblicima tinejdžerske pobune.

 

Kobejn je od ranog detinjstva bio sklon muzici, a sredinom osamdesetih počeo je da svira sa članovima lokalnog "sludge rock" benda Melvins. Godine 1985. napravio je nekoliko pesama pesama sa bubnjarom tog benda, što je kasnije privuklo pažnju lokalnog basiste Krista Novoselića. Kobejn i Novoselić su osnovali Nirvanu 1987. i nakon toga često menjali bubnjare koji su snimali i svirali sa njima.

 

Glas generacije Iks

 

 

Jedna od Kurtovih demo kaseta grupe pronašla je put do Džonatana Ponemana iz nezavisne izdavačke kuće Sub Pop iz Sijetla, koja je potpisala ugovor sa bendom da producira svoj prvi singl, „Love Buzz“, 1988. i prvi album, Bleach, 1989. godine.

 

Nirvana je imala jedinstven (i uskoro svetski prepoznatljiv) zvuk koji je mešao sirovost pank roka sa nekim elementima popa i grupa je ubrzo postala meta velikih izdavačkih kuća. Sa novim bubnjarom Dejvom Grolom Nirvana je objavila album Nevermind (1991), koji je sadržao hit singl „Smells like Teen Spirit“. To je katapultirao Nirvanu do svetske slave, a Kobejn je postao glas svoje generacije. Titula koja mu, nažalost, nikada nije odgovarala.
 

Brak i problemi sa drogom

 

Kobejn je 1992. oženio Kortni Lav, tada vođu benda "Hole", a par je iste godine dobio ćerku. Sledeće godine Nirvana je objavila svoj poslednji studijski album, In Utero, na kome se Kobejn na neki način suprotstavio svojoj slavi.

 

Kobejn je dugo patio od depresije i hroničnih bolova u stomaku. Uz to je bio čest korisnik heroina i uzimao je razne lekove protiv bolova u pokušaju da umrtvi svoju stalnu stomačnu agoniju.

 

Samoubistvo

 

U martu 1994. hospitalizovan je u Rimu nakon predoziranja i pada u komu, što je kasnije okarakterisano kao neuspeli pokušaj samoubistva. Mesec dana kasnije, iskrao se iz centra za lečenje od droga u Los Anđelesu i vratio se u svoj dom u Sijetlu, gde je izvršio samoubistvo pucavši u sebe.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 堂本 浩史 (@hiroshit666)

 

Kobejnova smrt je na mnogo načina označila kraj kratkog grandž pokreta i bila je veoma potresan događaj za takozvanu generacije iks. Kurt je ostao ikona epohe nakon svoje smrti i bio je predmet brojnih posthumnih radova. Bend Nirvana je 2014. godine primljen u Rokenrol kuću slavnih.

 

 

makonda-tracker