neobičan životni put

Mlada se priključila mističnoj religiji, prezrela je Holivud: Tek posle meseca otkriveno da je preminula slavna glumica

0

Iako je uživala veliku popularnost, glumica se postepeno udaljavala od glume i koristila svoju slavu da ukaže na teme koje su joj bile važne

foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Jedna od velikih televizijskih zvezda vesterna iz pedesetih i šezdesetih Lisa Montel Janti preminula je u 90. godini, javili su američki mediji.


Kako je njena ćerka Širin Janti izjavila za The Hollywood Reporter, glumica je umrla još 7. marta ove godine, u bolnici u Kaliforniji, nakon srčanih problema i sepse.


Lisa Montel igrala je u mnogim poznatim vesternima, u najvećem broju na televiziji, a najpoznatije ostvarenje u kom se pojavila bio je film "Svet bez kraja" (1956).

 

 

Igrala je i u romantičnoj komediji "Deset hiljada spavaćih soba" i mnogim drugim, ali je na vrhuncu karijere bila najpopularija kao glumica specijalizovana za vesterne.

 

Rođena je kao Irena Ljudmila Vladimirovna Avgustinovic u Varšavi 1933. godine, a njena porodica ruskog i poljskog porekla preselila se u Ameriku pre početka Drugog svetskog rata. Po dolasku u Njujork promenili su prezime Montvil, pa je onda postala Ajrin Montvil, a potom i Lisa Montel.

 

 

Mlada je shvatila da je gluma njen poziv i pohađala je umetničke škole pre preseljenja u Majami, gde je nastavila sa časovima glume.


Uskoro je započela filmsku karijeru, nakon što su je u pozorištu spazili holivudski producenti, a kada je imala 23 godine prešla je u bahaizam, monoteističku religiju nastalu u Iranu u 19. veku.

 

U pitanju je istočnjačka religija koja prihvata sve božije poslanike, uključujući Krišnu, Avrama i Mojsija, zaraturstru, Budu, Isusa Hrista, Konfučija, Lao Cea, Muhameda, Gurua Nanaka i Babu, verujući da su svi oni ravnopravni.

 


Nekoliko godina kasnije udala se za Azemata Jantija i donela na svet ćerku, a javno je počela da govori o svojoj religiji i zauzima visoko mesto u bahaističkoj hijerarhiji u Americi 1960. godine, kada je polako počela da zapostavlja glumačku karijeru.


Od supruga se rastala 1988. godine, a tada je pričala i kako želi da u društvu ima neku važniju ulogu i da joj se ne dopada smer u kom se Holivud i poznate ličnosti kreću, pa je svoju popularost koristila da ukaže na važna pitanja.

 


Poslednje godine života provela je u Kaliforniji, gde je preminula u martu ove godine.

 

 

makonda-tracker