suparnica merilin monro

Seks simbol 1960-ih čiji je život tragično prekinut u 35. godini: Ko je plavuša na čuvenoj fotografiji Sofije Loren?

0

Nazivali su je najpametnijom plavušom Holivuda sa koeficijentom inteligencije 163.

Trenutak u kojem Sofija Loren zbunjeno i sa čuđenjem posmatra dekolte Džejn Mensfild i dan-danas se prepričava.
Trenutak u kojem Sofija Loren zbunjeno i sa čuđenjem posmatra dekolte Džejn Mensfild i dan-danas se prepričava.foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Sofija Loren je tada bila mlada glumica u usponu i 1955. godine je postala i najfotografisanija glumica na Kanskom festivalu.

 

Međutim, jedan zabeležen trenutak dve godine kasnije postaće predmet rasprava i inspiracija za pravljenje sličnih fotografija.

 

Radi se o fotografiji iz 1957. godine na kojoj se vidi kako diva Sofija Loren posmatra bujno poprsje jedne plavuše sa mešavinom ironije, zavisti i čuđenja posmatra burno poprsje jedne plavuše.

 

Te godine se organizovala žurka na Beverli Hilsu a povod je bio i zvanično otvaranje vrata italijanskoj glumici.

 

Međutim, sve poglede je ukrala mlada Džejn Mensfild koja se pojavila u izazovnoj haljini i sa raskošnim dekolteom. 

Tada je i zabeležen ovaj trenutak u kome Sofija Loren sa zavišću posmatra Džejnin dekolte, a pre nekoliko godina, italijanska diva je prvi put za Entertainment Weekly komentarisala šta se zapravo krije iza te fotografije. 

 

- Paramount je organizovao žurku u moju čass. Svi ljudi iz sveta filma su bili tamo i bilo je zaista neverovatno. A onda ulazi Džejn Mensfild, poslednja od svih zvanica. Tek tada je sve postalo zabavno… Došla je pravo do mog stola. Znala je da svi gledaju. Sela je. A jedva da je bila… Slušajte. Pogledajte fotografiju. Gde su mi oči? Gledam u bradavice, jer se bojim da će završiti u mom tanjiru. U mom izrazu možete da vidite strah. Bila sam toliko uplašena da će sve što se nalazi u njenoj haljini eksplodirati i razliti se po celom stolu- rekla je Sofija Loren. 

Ovom prilikom je objasnila da se trudila da na većini fotografija deluje nasmejan, u mislima joj je bila oskudna haljine Džejn Mensfild. 

 

- Ima puno fotografija, ali samo ova je prava. Ova pokazuje kako je sve zapravo bilo. Ovo je jedina fotografija- rekla je ona tada.

 

Ova fotografija koja je stara 66 godina postala je kultna, a Sofija Loren je pričala da ne želi da je zauvek povezuju sa tom fotografijom. 

 

- Zapravo, mnogo puta su mi davali tu fotografiju da je potpišem. Ali nikada nisam. Ne želim ništa da imam sa tim. Zbog poštovanja prema Džejn Mensfild, takođe, jer ona više nije sa nama - 

  • Ko je bila Džejn Mensfild?


Džejn Mensfild je u istoriji Holivuda bila upamćena kao prva rijaliti zvezda, jedna od najpozantijih plavokosih starleta i suparnica Merilin Monro. 

 

Ona je bila vodeći seks simbol 1950-ih i 1960-ih godina, a mnogi su pisali da je najpametnija plavuša Holivuda i da je njen koeficijent inteligencije navodno bio 163. 

 

Džejn je rođena 19. aprila 1933. godine u Pensilvaniji u imućnoj porodici, pa je kao jedino dete Herberta Vilijama Palmera nasledila veliko bogatstvo.

Njen otac je iznenada umro od srčanog udara 1936. godine, a njena majka se preudala pa su se preselile u Dalas.

 

Od malih nogu je sanjala o tome da postane velika holivudska zvezda, a njen idol u to vreme je bila američka glumica, pevačica i plesačica Širli Templ.

 

U tinejdžerksom periodu je krenula na časove plesa, a kasnije je pokazala interesovanje i za muziku.

 

  • Prvi put se udala sa 17 godina

 

Sa 17 godina se udala za vojnika Pola Mensfilda, a šest meseci kasnije su dobili ćerku Džejn Meri.

 

Sa 18 godina je želela da se takmiči za titulu Mis Kalifornije, ali je odustala od takmičenja jer se ta ideja nije dopala njenom suprugu. Umesto toga, preselili su se u Ostin i upisali zajedno studije glume.

U tom periodu Džejn je bila veoma vredna i radila je različite poslove, od poziranja za umetničke slike, prodavanja knjiga od vrata do vrata, rada na recepciji plesnog studija.

 

U vreme dok je studirala na nekoliko takmičenja lepote je osvojila titula i nagrada.


Put do glumačke industrije nije bio lak, a značajniji uspeh je ostavila 1953. godine u tragediji Artura Milera "Death of a Salesman"

 

Nailazila je na brojne prepreke, tadašnji mediji su smatrali da je njene prevelike grudi nisu poželjnje za poslovne projekte i savetovali su je da se povuče.

 

Na audicijama studija "Paramount Pictures" i "Warner Bros" nije imala uspeha, pa se odlučila za promenu i ofarbala je kosu u plavu, ali ni to joj nije pomoglo.

 

  • Slikanje za Plejboj joj je promenilo tok karijere

 

Postala je zvezda Plejboja 1953. godine kada je Hju Hefner objavio prvo izdanje ovog časopisa, a svi su već tada upoređivali Džejn i Merilin i smatrali su da će Džejn zaseniti najpoznatiju plavušu holidvudu.

 

ČInjenica je da ju je poziranje za Plejboj učinilo seks bombom i da kakoje njena popularnost rasla, tako se njen brak raspadao.

 

Pol je 1956. godine tražio starateljstvo nad ćerkom navodeći da je Džejn nepodobna majka zbog nagih slika Plejboju.

Prvu filmsku ulogu Džejn je dobila u niskobudžetnoj drami "Female Jungle", a snimanje je trajalo tek nekoliko dana. Za angažman je dobila tadašnjih 150 dolara.

 

Njen menadžer Džejms Biron joj je 1955. godine omogućio ugovor sa produkcijskom kućom "Warner Bros", pa je tako dobijala mlae, ali značajne uloge u filmovima i serijama.

 

Godine 1957. Mensfild je dobila nagradu Zlatni globus za ulogu u filmu "Vill Success Spoil Rock Hunter", nastavku njenog pojavljivanja u pozorišnoj predstavi.

Ostala je upamćena i po glumi u filmu "Devojka ne može sebi da pomogne" (1956) i po "Obećanja! Obećanja!" (1963) u kojoj je postala prva velika filmska zvezda koja se pojavila naga na ekranu.

 

  • Tri razvoda i petoro dece

 

Iza sebe je imala tri razvoda. Drugi put se udala za američkog glumca i bodibildera Mikija Hargitaja 1958. godine sa kojim je imala troje dece.

 

Ipak, bila je umešana u razne ljbuavne afere, a čak se govorilo da je imala romansu sa Džonom Kenedijem kako bi napakostila Merilin Monro

Iste godine kada se razvela od drugog supruga, udala se za italijanskog pisca, producenta i reditelja Meta Cimbera 1964. godine.

 

I od njega se razvela nakon dve godine i ima sina. 

 

NIje se obazirala na razvode i obožavala je titulu seks simbola. Rušila je sve granice i tabue. 

 

  • Stradala u saobraćajnoj nesreći

 

Džejn Mensfild tragično je nastradala 1967. godine u saobraćajnoj nesreći.

 

Naime, Džejn je krenula je na put sa decom i tadašnjim dečkom Semjuelom Brodijem u Nju Orleans na gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji.

 

Oko dva sata ujutru, auto se "zakucao" u prednji deo kamiona. 

 

Džejn je nažalost stradala u 35. godini, a ono što je pravo čudo jeste da su njena deca preživela. 

Jedna od njih Mariska Hargitai, koja je poznata po ulozi detektivke Olivije Benson u seriji "Zakon i red"

 

 - Moja majka je bila predivna, glamurozna žena koja je bila ispred svog vremena - izajvila je Mariska jednom prilikom.

 

 

 

 

makonda-tracker