teške odluke

Iz silovanja, sa 17 godina je rodila sina, odgajala ga je kao brata: Životna priča holivudske lepotice se ne zaboravlja

0

Klaudija Kardinale je bila velika zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina, koja je očarala svojom lepotom i Holivud i Italiju

foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Čuvena glumica Klaudija Kardinale je bila je jedna od najlepših žena koje su se pojavile na filmskin ekranima ikada.

 

Njena sudbina bila je prošarana slatkim uspesima, ali i teškim trenucima koje kada čujete sigurno nećete moći da zaboravite.

 

Velika karijera čuvene glumice počela je slučajno, kada je sa samo 17 godina pobedila je na takmičenju u lepoti. Njene prirodno lepe crte lica, tamne oči i eksplozivna seksualnost privlačili su pogled i pažnju gde god da se pojavila.

 

Za nju je to ujedno bio dar, ali i prokletstvo zbog kojeg je preživela strašne tragedije u životu

 

 

Nakon što je Klaudija pobedila na takmičenju lepotica dobila je nagradni put u Italiju koji je brzo doveo do prvog filmskog ugovora. Ugledni Independent proglasio je Klaudiju za broj 1 na listi najvećih italijanskih kulturnih fenomena:

 

- Neki bi rekli Loren, neki Lolobriđita ili Beluči, ali od svih italijanskih boginja gospođa Klaudia Kardinale je bila najupečatljivija: Jednako zanosna kada joj je kosa razbarušena, ili uredno očešljana, ona je blistala, namrštena ili vragolasta uvek je izgledala neobjašnjivo živahno i penušavo. Ako mene pitate - rekao je David Niven - Claudia Cardinale je, nakon špageta, najsrećniji izum Italije.

 

Časopis Lajf je objavio da "Kardinale privlači mešavinom jednostavnosti i sjajne senzualnosti i da podstiče ljude širom sveta da je zamišljaju kao uzbudljivu ljubavnicu i ženu."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @60s.stars

 

Njena lepota donela joj je više od 900 naslovnih strana u više od 25 zemalja. Klaudija je bila jedan od najvećih seks-simbola, ali uprkos tome nikada se nije slikala gola.

 

Ipak, u životu lepe glumice nije uvek sve išlo onako kako su mnogi zamišljali. Njenu ranu mladost obeležio je jedan užasan događaj, silovanje koje joj se dogodilo kada je imala samo 17 godina.

 

- Preživela sam, u to vreme, vrlo delikatne trenutke svog života. Čovek koga nisam znala, mnogo stariji od mene (neindetikovani misteriozni Francuz iz avio-baze), prisilio me da uđem u kola i silovao me. Bila je to užasna stvar, ali i najlepša stvar - moj čudesni Patrik je rođen iz tog nasilja. Uprkos tome što je to vrlo komplikovana situacija za majku, odlučila sam da ne prekinem trudnoću. Kada je taj čovek saznao za moju trudnoću, vratio se u moj život, tražeći da je prekinem. Ali ja nijednog trenutka nisam pomislila da se oslobodim svoje bebe - rekla je ona jednom prilikom, pa je dodala:

 

Klaudija Kardinale je bila silovana sa samo 17 godina
Klaudija Kardinale je bila silovana sa samo 17 godina foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

 

- Razgovarala sam o tome sa mojim divnim roditeljima i sestrom Blanš, a svi smo odlučili da moje dete odraste u porodici, kao mlađi brat. Smešan aspekt priče bio je kada sam već počela da radim na filmu i skoro do kraja niko nije primetio da sam trudna - objasnila je Klaudija za strane medije.

 

Vreme je prolazilo bližio se trenutak porođaja, a producent s kojim je Klaudija imala sklopljen ugovor, Franko Krisstaldi, odlučuje da je dok sve ne prođe odvede u London.

 

- Za ime mog sina on je uzeo ime crkve u kojoj je kršten. Bila sam zahvalna producentu što mi je pomogao u tom teškom trenutku - ispričala je jednom ona.

 

Ipak, kao što u životu skoro nikad stvari ne idu onako kako zamišljamo dolazi do novih problema u njenom životu. 

 


- Sa Kristaldijem sam započela dugogodišnju vezu, on je želeo da zadržim tajnu rođenja bebe, ali nije ni želeo da živi sa nama - bila je iskrena glumica, pa je nastavila.

 

- Za njega sam bila samo podređeni zaposlenik, kome je davao malu mesečnu platu za četiri filma godišnje: nisam ga čak zvala po imenu, već prezimenom. Bila sam naivna, nisam ništa znala kada sam sklopila ugovor s njim. Osećala sam se kao taoc, moj otac i majka su bili besni. I naše venčanje je bilo poslovno, u najvećoj tajnosti je zakazao venčanje ne govoreći mi ništa, tada sam mu otkazala jer nisam osećala ljubav prema njemu - počela je da otkriva detalje iz života lepa glumica.

 

Uprkos svemu oni su se venčali 1967. godine nakon čega su živeli u dve odvojene kuće na milju udaljene jedna od druge izvan Rima. Kristaldi je imao jednu kuću za sebe, a drugu kuću za Klaudiju. Kada je boravila u Holivudu sa njom su bila uvek dva njegova telohranitelja.

 

Klaudija Kardinale je bila najlepša italijanska glumica
Klaudija Kardinale je bila najlepša italijanska glumica foto: 7 Pictures / AFP / Profimedia

 

Godine provedene sa njim u braku za Klaudiju su bile poput zatvora. Morala je da mu se pravda, svaki njen korak je pomno pratio. Posle osam godna provedenih u takvom braku, razveli su se 1975. godine.

 

Jedina lepa stvar koja se desila tokom tog braka bilo je to što je Klaudija uspela da usvoji svog sina Patrika. Nakon što je Kristaldi 1992. godine Klaudija započinje slobodan život. 

 

U njenom životu je postojao još jedan muškarac koji je bio vredan pomena. Naime, nakon što se razvela od Kristaldija Klaudija se venčala se sa rediteljem iz Napulja po imenu Paskvale Skviteri. U braku sa Skviterijem dobila je ćerku Klaudiju jr. Kardinale često kaže da joj je ljubav sa njim bila jedina prava ljubav u životu.

 

 

Živeli su zajedno skoro trideset godina (1975 - 2003) a i posle razvoda ostali su bliski prijatelji. Kada ga je spominjala u javnosti to je uvek bilo u pozitivnom kontekstu.

 

- Skviteri je jedina ljubav mog života. Ja sam ga odabrala. Bio je grub i vrlo zahtevan, ali me je uvek ostavljao slobodnom. Posle rastanka, nastavili smo da budemo prijatelji, zadržali smo osećaj zajedništva i delimo osećanja. Evo, juče smo pričali telefonom i činilo mi se da je malo bolje. Sutra idem u Rim da ga posetim - ispričala je jednom prilikom Klaudija.

 

Velika ljubav, između glumice i režisera, počela je u ranim sedamdesetim godinama.


- Na našem prvom sastanku Paskvuale je bio grub, udario me, snažno me privukao i uzeo me unutra - rekla je ona, pa je dodala:

 

 

- On je potom otišao u Njujork gde je bio okružen lepim ženama. Nisam imala njegov broj, ali sam poznavala umetnika koji je tada radio s njim. Pozvala sam ga i umetnik je predložio: "Ja ću vas povezati, evo ga sedi pored mene". Onda sam sela u avion i otišla k njemu. Pasquale me je pokupio na aerodromu, nije bio siguran zašto sa došla, pozdravljajući me uzviknuo je: 'Došla si da me potražiš?!' Istina je, izabrala sam ga za čoveka svog života - bila je iskrena.

 

Njihova ljubavna priča trajala je skoro tri decenije. 


Nakon izlaska iz braka sa Klaudijom, Paskvale je od 2003. bio u vezi sa glumicom i pevačicom Otavijom Fuso s kojom je sklopio i brak 2013. godine. Umro je 2017. u Rimu. Na sahrani su Otavija, Klaudia starija i Klaudija mlađa sedele jedna do druge.

 

Klaudija je obeležila šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka
Klaudija je obeležila šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka foto: fvd / Teresa / Profimedia

 

Italijanska diva je kasnije rodila i ćerku kad je već imala unuku, sada, na pragu devete decenije (78) i dalje živi ‘radosna, slobodna i smela’, što je njen moto.

 

U jednom nedavnom intervjuu rekla je reporteru da joj se dopada suvi martini pre večere, kavijar za predjelo, jastog ili ostrige od morskih plodova, ili biftek Fiorentini. Kada je reč o vinu, daje prednost bogatom crvenom vinu.
I dalje preferira da bude nazivana njenim inicijalima: CC.

 

 

makonda-tracker