svi su bili dirnuti

Sinoć je OSVOJIO OSKARA, a pre 2 godine bio je samo USPOMENA: Slavni glumac je pobedio TRAUME i popeo se na tron

1

Američki glumac Brendan Frejzer sinoć je na 96. dodeli Oskara nagrađen priznanjem za najboljeg glumca.

Brendan Frejzer dobio je Oskara za ulogu filmu Kit
Brendan Frejzer dobio je Oskara za ulogu filmu Kitfoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nagradu američke Akademije filmskih nauka i umetnosti na svečanoj dodeli Oskara glumac Brendan Frejzer je dobio za svoju ulogu u filmu "Kit", koja je pokupila mnoga vredna priznanja na filmskim festivalima prethodnih meseci, zbog čega je Frejzer važio za favorita za osvajanje Oskara čim je film ugledao svetlo dana.


Ipak, Frejzer nije podigao Zlatni globus, koji je obično najava za to šta će se desiti na dodeli Oskara, ali ne zato što njegov film nije fascinirao žiri, već iz razloga što je glumac bojkotovao ovaj događaj.


Iza svega se krije priča o zlostavljanju, traumi i doslednosti svojim principima kakve nije često slučaj videti u Holivudu.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT


Brendan Frejzer bio je jedno od najvećih imena krajem devedesetih i njegovo pojavljivanje u nekom filmu značilo je da mu predstoji ogroman uspeh, kako kod kritike, tako i na biletarnicama. Najviše simpatija osvojio je ulogama u "Mumiji" i "Đorđu od džungle", ali je sredinom dvehiljaditih rešio da se povuče iz glume.

 

Kako je 2018. ispričao za GQ, iza njegovog napušta Holivuda stoji traumatično iskustvo – seksualno napastvovanje koje je doživeo od Filipa Berka, poznatog novinara i nekadašnjeg predsednika Holivudskog udruženja za inostranu štampu.

 

Brendan Frejzer u filmu 'Đorđe iz džungle', sa koleginicom Lesli Man
Brendan Frejzer u filmu "Đorđe iz džungle", sa koleginicom Lesli Manfoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Brendan Frejzer ispričao je kako mu je 2003. godine u poznatom hotelu na Beverli hilsu prišao Berk, koji se nije zadržao na prilasku i pokušaju komunikacije, već je nasrnuo na glumca.


Njegova leva ruka poseže, grabi me za zadnjicu, a jedan od njegovih prstiju dolazi do sredine. Počinje da ga pomera – prisetio se Frejzer tom prilikom. – Osetio sam se loše. Osećao sam se kao malo dete. Osećao sam se kao da mi u grlu stoji loptica. Mislio sam da ću zaplakati.


Iako je novinar nakon ovog intervjua Frejzeru poslao ručno pisano pismo, Berk je negirao da se bilo šta slično dogodilo i u obraćanju GQ-u istakao da je u pitanju "potpuna izmišljotina".


Moje izvinjenje nije priznanje, već više nešto u stilu "Ako sam učinio ništa što je uznemirilo gospodina Frejzera, nije bilo namerno i žao mi je" – poručio je Berk tada.

 

1 / 5 Foto: All Action, Youtube Printscreen


Frejzer je istakao da ga je ovaj događaj uvukao u spiralu teške depresije i naterao ga da se povuče iz javnosti, kao i da je, kako to često biva sa žrtvama zlostavljanja, tragao za svojom krivicom iako nje, naravno, nije bilo.


Krivio sam sebe, bio sam očajan – iskren je bio glumac.


Međutim, nije Brendan nestao samo zato što je želeo – on duboko veruje da ga je Udruženje holivudskih stranih novinara stavilo na "crnu listu", zbog čega više nije pozivan na događaje iza kojih stoji ova organizacija, poput dodele Zlatnih globusa.


Ovakve liste nisu ništa novo u Holivudu, a zasigurno se zna da ih je producent Harvi Vajnstin koristio da se osveti glumicama koje su umakle njegovom seksualnom iživljavanju, odbile ga, pretile da će progovoriti o njegovim napadima itd.

 

Vraćao se Frejzer tek u epizodnim ulogama u serijama i manjim filmovima, pozajmiljvao glas u crtaćima, a prvi "veliki zalogaj" posle skoro dve decenije za njega je bila ponuda da zaigra u "Kitu". U njemu glumac oživljava lik muškarca koji ima skoro 300 kilograma i pokušava da obnovi odnos sa svojom otuđenom ćerkom, a čim je objavljen prvi trejler, počele su spekulacije da Brendanov povratak znači da će pokupiti sve nagrade u narednim mesecima.

 

Glumac Brendan Frejzer na Filmskom festivalu u Veneciji
Glumac Brendan Frejzer na Filmskom festivalu u Venecijifoto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

U svakom slučaju,Frejzer je zato rešio da bojkotuje dodelu Zlatnih globusa, iza čije organizacije stoji i pomenuto Udruženje za inostranu štampu.


Neću učestvovati. Imam više istorije s Holivudskim udruženjem za inostranu štampu nego što imam poštovanja prema Holivudskom udruženju za inostranu štampu. Moja majka nije vaspitala licemera. Možete da me nazovete svakako, ali ne tako – naglasio je Frejzer.

 

Sinoć je čuveni glumac konačno dobio priznanje koje je zaslužio, a koliko je sve navijao za Frejzerov povratak i koliko se obradovao i oduševio zbog njegove uloge u "Kitu", pokazuje opšta radost.

Čak i njegovi direktni konkurenti u trci za Oskara, uključujući irsku filmsku zvezdu Kolina Farela, od srca su aplaudirali i bili dirnuti kada je Brendan stao na binu.


On se zahvalio režiseru Darenu Aronovskom, koji mu je ukazao poverenje kada mu je dao glavnu ulogu u ovom filmu.


Zahvalan sam Darenu jer mi je pružio mogućnost za kreativan život i odvukao me na dobar brod po imenu "Kit" – rekao je glumac skromno.

 

 

makonda-tracker