kraljica glume

Izgubila je oca sa 10 godina i odrasla u SIROMAŠTVU: Neverovatna životna priča jedne od najvećih glumica IKADA

0

Glumica Kejt Blanšet počela je da radi sa 14 godina, jer je njenoj porodici bio potreban novac. Danas živi život o kojem mnogi mogu samo da sanjaju, a njen lik krasi čak i poštansku marku.

Kejt Blanšet je jedina Australijanka koja je dva puta osvojila Oskara.
Kejt Blanšet je jedina Australijanka koja je dva puta osvojila Oskara.foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Glumica Kejt Blanšet (53) rođena je 14. maja 1969. godine u Melburnu, a poznata je po višedimenzionalnim likovima i širokom spektru uloga.

 

Ona je jedina Australijanka koja je dobila dva puta dobila Oskara: za najbolju sporednu ulogu u Avijatoru i za najbolju glavnu glumicu u filmu "Blue Jasmin".

 

U svojoj karijeri ima i 7 nominacija za Oskara, 3 Bafta nagrade, 3 Zlatna globusa, 4 Helpman nagrade i 3 SAGA nagrade.

 

Da li će uspeti da osvoji i trećeg Oskara, saznaćemo za samo nekoliko dana. Ovog puta je nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Tar" gde je maestralno odglumilal lik dirigentkinje Lidije Tar.

Danas Kejt živi život iz bajke, u svetu filma je jedna od najvećih glumica svih vremena sa neponovljivom moći transformacije, uvek je besprekorno stilizovana, odiše finoćom i elegancijom. 

 

Jednom rečju, Kejt Blanšet je što se nas tiče, kraljica u svakom smislu te reči. A i glumila je kraljicu Elizabetu Prvu. Ali o tome ćemo malo kasnije.

 

  • Odrasla je u siromaštvu

 

Blanšet je odrasla u predgrađu Melburna sa majkom Australijankom i ocem Amerikancem, koji je umro kada je Blanšet imala 10 godina.

- Moj otac je preminuo kad mi je bilo deset godina. Sa 14 sam lagala o svojim godinama kako bi me zaposlili u staračkom domu, nisam mogla da priuštim sebi ni kafu. Taj osećaj "siromaštva" u meni, nikad nije prestao - bila je iskrena Kejt.

 

  • Obrazovanje i Egipat

 

Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Melburnu, ali je nakon godinu dana studija napustila fakultet i otišla da putuje po svetu.

 

Boraveći u Egiptu, Kejt je ostvarila jednu ulogu navijačice u filmu "Kaboria", a pošto joj je trebalo novca, to je oberučke prihvatila.

 

Kada se vratila u Australiju, upisala je Nacionalni institut za dramsku umetnost i diplomirala 1992.godine.

Interesantno je da neko ko je prvobitno napustio školovanje, danas ima tri dokotorata.

 

  • Početak karijere u pozorištu

 

Kejt Blanšet je svoju karijeru počela u pozorištu, a njena prva pozorišna uloga je bila u predstavi "Oleana." 

 

Na kraju je dobila ulogu u nekoliko drugih predstava, kao što su Sofokles, Elektra', Kafkini plesovi i Hamlet.

 

  • Uloge koje su joj obeležile karijeru

 

Iako je nakon diplomiranja glumila u mnogobrojnim filmskim i serijskim hitovima, internacionalnu slavu dostigla je sa filmom "Elizabet", za koji je dobila nagradu Zlatni Globus, kao i prvu nominaciju za Oskara.

 

Ona je i jedina glumica koja je nominovana za Oskara za istu ulogu u dva filma (glumila je Elizabetu I u Elizabeti i Elizabeti: Zlatno doba).

Njene najzapaženije uloge su uloga Galadriel u "Gospodaru prstenova", "Avijatoru", "Babel", "Robin Hud", Beleške o skandalu", "Neobičan slučaj Bendžamina Batona", "Nesrećna Jasmin", "Tar. 

 

Kada su je pitali jednom prilikom da izabere omiljenu ulogu, odlučila se za dve:

 

- Teško je reći, jer ponekad uživaš u celom procesu stvaranja ali to ne znači da je film na kraju izvanredan, tako da je često lični doživljaj potpuno drugačiji od finalnog proizvoda. Ali, ako bih morala da izdvojim to bi bila "Jasmin" u filmu "Nesrećna Jasmin" i uloga "Dejzi" u "Neobična priča o Bendžamin Batonu".

 

  • 26 godina je u braku sa Endruom Aptonom

 

Sa dramskim piscem Endruom Patonom je u braku od 1997. godine, a njihova ljubavna priča je imala zanimljiv početak.

Upoznali su se na filmskom setu, ali se nisu odmah složili. On je mislio da je povučena, a ona da je on arogantan. Međutim, kada su se sledeći put sreli na partiji pokera, stvari su bile dalkeko bolje. 

 

Na kraju te noći su zajedno otišli kući.

 

Zabavljali su se tri nedelje kada ju je on zaprosio.

 

Jednom prilikom Kejt je ispričala zanimljivu anegdotu:

1 / 7 Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

- Nakon tri dana, okrenuo se prema meni dok smo bili u krevetu. Rekao mi je: 'Kejt...', a ja sam pomislila: 'Sra*e, pitaće me da se udam za njega i moraću da kažem "da". A zatim je rekao: "Gladan sam. Da li želiš nešto da pojedeš?". Ali, nakon 21 dana, pitao me da se udam za njega i tada sam rekla "da", otkrila je glumica.

Njih dvoje su u skladnom braku 26 godina i imaju četvoro dece, tri sina Dešiela Džoan Aptona, Romana Roberta Aptona, Ignatiusa Martina Aptona i usvojenu ćerku Edit Vivijan Patrišu Apton. 

 

  • Njen lik se nalazi na poštanskoj marki

 

 

Kejt Blanšet se 2009. godine našla na četiri australijske marke od 55 centi u seriji koja pokriva zvezde. 

- Osećam se duboko počastvovano, "liznuće" me milioni Australijanaca i prosto ne mogu da verujem", našalila se glumica.

 


 

makonda-tracker