bojkot!

"Nije mama licemera rodila!" Prvi muškarac koji je priznao da je zlostavljan u Holivudu povukao novi POTEZ ZA DIVLJENJE

0

Iako nesumnjivo ovim potezom zatvara sebi velika i važna vrata u Holivudu, glumac kog smo obožavali tokom devedesetih ostaje dosledan sebi

foto: IFA Film / United Archives / Profimedia
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Američki glumac Brendan Frejzer saopštio je da neće prisustvovati narednoj dodeli Zlatnih globusa, koja će se održati 11. januara.


Mnogi su iznenađeni ovom odlukom, budući da se spekuliše da je Frejzer jedan od potencijalnih dobitnika ovog priznanja, zbog njegove maestralne uloge u filmu "Kit" Darena Aronofskog. Međutim, onima koji su bolje upućeni u njegov život ovaj bojkot nije preveliko iznenađenje, budući da se Holivudsko udruženje za inostranu štampu, koje stoji iza dodele Zlatnih globusa, ogrešilo o njega.


Naime, novinar Filip Berk seksualno je napastvovao Frejzera, a nakon ovog incidenta Brendan Frejzer se povukao sa scene. Spekulisalo se da to nije bila samo njegova odluka i da ga je ovaj moćnik, tadašnji predsednik Holivudskog udruženja za inostranu štampu, stavio na crne liste i da zato nije nominovan za Zlatne globuse i pozivan na svečanosti.

 

Na pitanje hoće li u januaru prisutvovati ovom događaju, Frejzer je za GQ odgvorio:


Neću učestvovati. Imam više istorije s Holivudskim udruženjem za inostranu štampu nego što imam poštovanja prema Holivudskom udruženju za inostranu štampu.

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI


On je napomenuo i da nije dvoličan i bez samopoštovanja, zbog čega nema nameru da se pojavi na ovoj dodeli nagrada kao da se ništa nije dogodilo.


Moja majka nije vaspitala licemera. Možete da me nazovete svakako, ali ne tako – naglasio je glumac.


On se osvrnuo na to što mu je pomenuta organizacija zatvorila mnoga vrata u karijeri nakon što je bio žrtva zlostavljanja.


Znao sam da će zbiti redove. Znao sam da će me pustiti niz vodu. Znao sam da će terati svoju priču. Znao sam da nemam budućnost u sistemu, takvom kakvom je – dodao je Frejzer.


Podsetimo, Brendan Frejzer je tokom devedesetih bio jedna od najvećih filmskih zvezda, a najveću slavu donela mu je "Mumija" iz 1999, koju i danas često rado gledamo. Do sredine dvehiljaditih glumac je nestao bez traga, a 2018. ispričao je da iza njegovog povlačenja stoji traumatično iskustvo – seksualno napastvovanje koje je doživeo od Filipa Berka.

 

1 / 7 Foto: All Action, Youtube Printscreen


Brendan Frejzer ispričao je kako mu je 2003. godine u hotelu u Beverli hilsu prišao Berk, nekadašnji predsednik neprofitne orgaanizacije Udruženje holivudskih stranih novinara. Berk se nije zadržao na prilasku i pokušaju komunikacije, već je nasrnuo na glumca.


Njegova leva ruka poseže, grabi me za zadnjicu, a jedan od njegovih prstiju dolazi do sredine. Počinje da ga pomera – prisetio se Frejzer. – Osetio sam se loše. Osećao sam se kao malo dete. Osećao sam se kao da mi u grlu stoji loptica. Mislio sam da ću zaplakati.

 

Iako je Frejzeru poslao ručno pisano pismo, Berk je negirao da se bilo šta slično dogodilo i u obraćanju GQ-u istakao da je u pitanju "potpuna izmišljotina".


Moje izvinjenje nije priznanje, već više "Ako sam učinio ništa što je uznemirilo gospodina Frejzera, nije bilo namerno i žao mi je" – poručio je Berk.

 


Glumac je istakao da ga je ovaj događaj uvukao u spiralu teške depresije i naterao ga da se povuče iz javnosti.


Krivio sam sebe, bio sam očajan – iskren je glumac.


Međutim, nije Brendan nestao samo zato što je želeo – on veruje da ga je Udruženje holivudskih stranih novinara stavilo na "crnu listu", zbog čega više nije pozivan na događaje iza kojih stoji ova organizacija, poput dodele Zlatnih globusa. Ovakve liste nisu ništa novo u Holivudu, a zasigurno se zna da ih je producent Harvi Vajnstin koristio da se osveti glumicama koje su umakle njegovom seksualnom iživljavanju, odbile ga, pretile da će progovoriti o njegovim napadima itd.

 


Nakon teških godina, borbe s depresijom i viškom kilograma, on je proteklih godina postepeno počeo da se vraća u Holivud, a mnogi smatraju da je njegova uloga u "Kitu" kruna njegove dosadašnje karijere.

 

 

makonda-tracker