sama se izborila za sve

Majka i baka filmskih zvezda, žena koja živi s lavovima: Neverovatan život Tipi Hedren, mračne opsesije Alfreda Hičkoka

1

Njen život i karijeru su obeležile ptice, ali predivna Tipi bira da živi okružena lavovima i tigrovima, a i sama je pokazala ponos i snagu koje krase ove zveri dok je kročila teškim holivudskim stazama

foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Iako je u istoriji filma upamćena kao preplašena lepotica u filmu "Ptice", Natali Kej Hedren, poznatija po nadimku Tipi, mnogo je više od žene za jednu ulogu. U njenoj biografiji stoji spisak od više desetina uloga, sarađivala s najvećim imenima u istoriji kinematografije, bila je i ikona stila, a danas je baka i majka dveju velikih filmskih zvezda.


Na dan kada predivna Tipi Hedren slavi 92. rođendan, sećamo se nekih od zanimljivih detalja iz njenog života.

 

  • Karijeru je počela na pisti


I pre nego što se predstavila ljubiteljima filma, Tipi Hedren bila je donekle javna ličnost. Kada je bila vrlo mlada, kupila je kartu za Njujork i iz rodnog Nju Ulma u Minesoti, lično došla u čuvenu agenciju Ejlin Ford, gde su bili očarani njenom lepotom i potencijalom za modeling. Vrlo brzo je počela da šeta modnim pistama, a ubrzo je stigla i njena prva filmska uloga — Mis Ajs Boks u mjuziklu The Petty Girl. Međutim, njeno ime nije bilo potpisano na špici, što tada nije bila retkost za lepotice koje su imale manje role.

 

Tipi Hedren
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy, Profimedia
  • Očarala je Hičkoka pre nego što su se sreli

 

I dok se na filmu samo okušala, Tipi je nastavila da kroči svoj put kao model, pa je pozirala za veliki broj naslovnih strana popularnih magazina, kao što su Saturday Evening Post, Life i Glamour. Pojavljivala se i u televizijskim reklamama, a upravo je jedna od njih odredila dalji tok njenog života. Naime, jednog dana slavni režiser Alfred Hičkok je, dok je gledao emisiju The Today Show, u reklami za napitak Sego primetio prelepu plavokosu devojku i odmah se bacio u potragu za nom, a već prvi put kad su se sastali ponudio joj je sedmogodišnji ugovor i zapitkivao je o svemu u vezi s njom i njenim životom, ne pominjući uopšte šta planira za nju.

 

  • Ulogu u "Pticama" je prihvatila kroz suze


Tokom jednog od njihovih druženja, dok su bili na ručku sa Hičkokovom suprugom Almom i direktorom studija Universal, režiser je ponudio Tipi ulogu u "Pticama". Kako je priznala, bila je toliko srećna i počastvovana da je zaplakala pre njima jer nije mogla ni da nasluti da će jednom igrati glavnu ulogu u nekom filmu holivudske produkcije.

 

Tipi Hedren
foto: The Hollywood Archive/Profimedia
  • Proživela je horor koji je snimala


Tokom snimanja scene napada ptica, jedne od najupečatljivijih u istoriji, gavran je ugrizao Tipi za obraz u blizini oka, a to je samo jedan od strašnih trenutaka sa seta.


Bilo je brutalno, ružno i nemilosrdno — napisala je Tipi u svojoj autobiografiji sećajući se dana koje je provela snimajući "Ptice".


Keri Grant, jedan od Hičkokovih omiljenih glavnih glumaca, nazvao je Tipi "najhrabrijom ženom koju je u životu video" nakon što je jednog dana posetio set.


Tipi je prošla niz scena koje su bile pravo mučenje za nju i provela pet dana u jednoj prostoriji okružena gavranima, golubocima i vrapcima nakon što joj je rečeno da mehaničke ptice navodno ne rade. Poslednje dana snimanja, žive ptice su vezane za njen kostim dok je ležala na podu, a dok su je one napadale, članovi ekipe su je čak gađali pticama.

 

Tipi Hedren, Alfred Hičkok
foto: akg-images / AKG / Profimedia
  • Hičkok je bio opsednut njom

 

Već priča o tome kako su se upoznali dovoljno govori o tome kako je čuveni reditelj reagovao na Tipinu lepotu, a poznato je da je bio opsednut svojim filmskim plavušama. Kako je pre izvesnog vremena otkrila u svojim memoarima, nije imao nameru da sve ostane platonski, već ju je jednom prilikom, dok su se vozili zajedno, pritisnuo u automobilu i pokušao je da je poljubi na silu. Ona ga je odgurnula i istrčala iz vozila, a sve se dogodilo tokom snimanja "Ptica". Ona je napisala i da se nešto slično ponovilo na snimanju "Marni", a svega se seća kao nečega "perverznog i ružnog". Istakla je da je davala sve od sebe da se otrgne od njega i da mu je često pretila da će prekinuti ugovor, a Hičkok joj je uvek odgovarao da će on njoj zauzvrat uništiti život i karijeru.

 

  • Holivudski raritet


Tipi Hedren je jedna od samo dvoje holivudskih legendi koje su sarađivale i s Alfredom Hičkokom i sa Čarlijem Čaplinom, dvojicom najvećih britanskih filmadžija u istoriji. Pored nje, to je pošlo za rukom još samo Normanu Lojdu.

 

Tipi Hedren
foto: SBM / PictureLux/Hollywood Archive/Profimedia
  • Živi okružena velikim mačkama


Tipi danas živi na račnu u Aktonu, na obodima pustinje Mojave u Kaliforniji, gde drži lavove i tigrove i gde je u jednom momentu živelo čak 150 divljih životnja. Slonovi i brojne divlje mačke ostale su u njenom posetu nakon snimanja filma "Rika", koji je producirao njen bivši muž Noel Maršal, a navodno njenim komšijama nikad nije prijatno.

 

  • Imala je buran ljubavni život


Čuvena glumica imala je uvek mnogo udvarača, a čoveka za kog je verovala da je muškarac njenog života upoznala je još kao tinejdžerka i već sa 18 godina se udala za njega. U pitanju je Piter Grifit, nekadašnji glumac u detinjstvu i budući uspešan čovek u svetu marketinga, s kojim je dobila ćerku — Melani Grifit. Tako je Tipi Hedren baka prelepe Dakote Džonson, ćerke slavne Melani, a gluma nastavlja da ide kroz krv ove porodice.

 

Dakota Džonson, Tipi Hedren
foto: @ParisaMichelle / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nakon razvoda od Pitera, lepotica se udala za producenta Noela Maršala, a poslednji brak je imala s poslovnim čovekom Lusiom Bareneleom. Pre nekoliko godina je izjavila da i dalje čeka muškarca koji će je oboriti s nogu.

 

 

makonda-tracker