Nekada su baš oni najjednostavniji recept ti koji će vas kupiti i zbog kojih će vam biti teško da izađete iz kuhinje
Smokve su veoma zdravo voće koje lako uspeva u našim uslovima. Zato ga ima gotovo u svakom dvorištu, a često ovi sočni plodovi propadnu, jer je teško pojesti ga za kratko vreme.
Naše bake su dobro znale da je zima duga i da sve što imaju u dvorištu treba da iskoriste za pripremu ukusne zimnice koja i te kako dobro dođe tokom dugih i hladnih dana.
Ako i vi volite slatko do smokava ovaj jednostavni recept će vas oduševiti.
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 850 g žžšećera
- nekoliko limunova
- 100 ml vode
Priprema:
Smokve operite i očistite od peteljki. Prepolovite ih i u dubokom loncu ih prelijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 40 minuta, dodajte šećer i izmešajte.
Kuvajte oko pola sata, a potom sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se hladi, tegle lepo operite i sterilišite, pa gotovo slatko od smokava sipajte u tegle.
Bonus video:
Zasladite se slaninom