obavezno isprobajte

3 najlepša recepta za džem od šljiva: Jedan starinski, drugi moderan, treći iz rerne, a ukus - e to morate da probate

0

Vreme za pripremu džema je tu, a vi zavrnite rukave, jer su pred vama recepti s kojima nema greške

 

3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA DŽEM OD ŠLJIVA
3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA DŽEM OD ŠLJIVA foto: Dani Vincek/Shutterstock

Šljive su već uveliko na pijacama, a domaćice čekaju pravi trenutak da od njih naprave ukusnu zimnicu u kojoj će svi članovi porodice uživati svim čulima tokom duge i hladne zime.

 

Bilo da ste početnik u pripremi zimice ili imate višegodinšnje iskustvo recepti uvek dobro dođu. Ako već znate kako su ga naše bake spremale možete da preskočite prvi recept, ali već na drugom ćete biti oduševljeni kombinacijom šljiva i čokolade.

 

Treći je pak najbolji za one domaćice koje žive u stanovima i nemaju napolju šporet, a ne žele da kuvaju na rerni i tako upropaste pola kuhinje za nekoliko teglica džema.

Najjednostavniji bakin recept za džem od šljiva

 

Sastojci:

 

  • 1 kg zrelih šljiva
  • 700 g šećera
  • Sok od 1 limuna (oko 2-3 kašike)
  • 1 pakovanje (oko 20 g) pektina (može i ne mora)

 

Priprema:


Šljive operite, prepolovite, izvadite kosku, pa ih isecite na manje komade, da bi se brže skuvale. Potom ih stavite u šerpu, dodajte šećer i sok od limuna. Dobro izmešajte da se šećer ravnomerno raspodeli.

BAKIN RECEPT JE BEZ GREŠKE
BAKIN RECEPT JE BEZ GREŠKEfoto: Profimedia


Ostavite da odstoji 15-30 minuta, povremeno mešajući. Ovo će pomoći da se šljive puste sok i da se šećer bolje rastvori.


Potom sledi proces kuvanja. Stavite šerpu na srednju temperaturu i kuvajte smesu uz povremeno mešanje. Kada smesa počne da vri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate. Ako koristite pektin, dodajte ga prema uputstvima na pakovanju (obično se dodaje pred kraj kuvanja).


Kuvajte dok se smesa ne zgusne, oko 20-30 minuta. Da biste proverili da li je džem gotov, stavite malo džema na tanjir i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi. Ako se džem stvrdne i ne razliva, spreman je.

 

Recept za džem od šljiva sa čokoladom

 

Sastojci:

 

  • 3 kg šljiva
  • 300 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 bočica ekstrata ruma (po želji)
DŽEMO OD ŠLJIVA PO MODERNOM RECEPTU
DŽEMO OD ŠLJIVA PO MODERNOM RECEPTU foto: Shutterstock / Shaiith

Priprema:

 

Operite šljive, povadite im koštice i poređajte voće u tepsiju. Pospite šljive šećerom i ubacite u rernu koja je uključena na 50 stepeni, pa ih ostavite celu noć da se krčkaju. Ujutru samo dodajte čokoladu i promešajte varjačom. Po želji dodajte rum. Vreo džem sipajte u tegle.

 

Džem od šljiva iz rerne

 

Potrebno:

 

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera ili 200 g po kilogramu

 

PRIPREMA DŽEMA U RERNI JE JEDNOSTAVNIJA
PRIPREMA DŽEMA U RERNI JE JEDNOSTAVNIJA foto: Shutterstock / Natalia Ruedisueli

Priprema:

 

Prvi koraci su isti kao ko prvog recepta. Kad pripremite šljive za kuvanje stavite šerpu u rernu na 200 stepeni. Stavite u rernu, skroz dole. Dva sata se kuva na 200 stepeni, promeša se na pola sata. Posle dva sata smanjite temperaturu na 150, pa kuvajte još sat i po. Potrebno je oko tri i po sata do željene gustine.

 

Kada se pekmez skuvao otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni. Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta. Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže.

 

Kada izvadite iz rerne tegle sa pekmezom odmah ih tako vrele zatvarajte. Stegnite i ostavite da se ohlade. Čuvati na suvom i tamnom mestu do konzumiranja.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker