ma to je jedini pravi

Ma kakva kašika, poješćete odmah celu teglu: Najlepši starinski recept za ajvar po receptu bake iz Leskovca

0

Južnjaci su poznati paprikari, a ovaj recept se decenijama prenosi s kolena na koleno

NAJLEPŠI RECEPT ZA LESKOVAČKI AJVAR
NAJLEPŠI RECEPT ZA LESKOVAČKI AJVAR foto: Shutterstock / Mita Stock Images

Domaćice u Srbiji uveliko prave planove za pripremu ukusne zimnice, za krastavčiće, šarenu salatu, džemove i druge pikanterije, a svake godine posebno mesto na ovom spisku ima taj čuveni, neodoljivi ajvar.

Mnogo je na Internetu različitih recepata za onaj koji se pravi od barene paprike, sa ili bez plavog patlidžana, sa ili bez crvenog paradajza, ali samo jedan je onaj stari, pravi i njega dobro znaju stare domaćice sa juga.

Ukoliko i vi želite da vam na ajvaru zavidi cela ulica onda se pridržavajte ovog recepta, jer je proveren i stiže pravo iz Leskovca.

Sastojci:

  • 5 kg crvene paprike
  • 3 kg patlidžana
  • litra ulja
  • 8 kašika sirćeta
  • ljuta papričica (ako volite pikantno)

Priprema:

Prilikom kupovine birajte takozvanu kurtovku, mesnatu duguljastu papriku, jer je od nje ajvar najlepši. Zatim je dobro operite i osušite. Pecite na plotni šporeta na drva, jer će jedino tako imati onaj najlepši prepoznatljiv miris. Isto ispeći i patlidžan.

NAJLEPŠI RECEPT ZA LESKOVAČKI AJVAR
NAJLEPŠI RECEPT ZA LESKOVAČKI AJVARfoto: Shutterstock / Pedjoni

Nakon pečenja, stavljajte papriku u kese da se dobro potpari, a potom oljuštite i stavite u rupičasti džak da se dobro ocedi. I sa patlidžanom uraditi isto. Najbolje je da tako stoji preko noći. Time ćete mnogo brže ukuvati ajvar, jer će iz nje izaći sav višak vode.

Posle ceđenja ide mlevenje na mašini za meso. Kad se to završi sipati sve u šerpu i kuvati na umerenoj vatri, opet najbolje na šporetu na drva. Kuvati sve dok ne postane gusto, a na dnu šerpe se kad mešate varjačom ne stvori beli put. Tada se zagreje malo ulja i sipa u ajvar, izmeša i skloni sa vatre.

So dodajte postepeno tokom kuvanja, uz obaveznu probu, sve dok ne dobijete smesu koja je po vašem ukusu.

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće

makonda-tracker