zanimljivo!

Jeste li ga i vi primetili? Neobičan simptom trudnoće koji otkriva kog je pola beba

1

Ako pitate naučnike, jedna sitnica jasno pokazuje da li je beba muškog ili ženskog pola

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Kako je pokazalo jedno istraživanje harvardske Škole za javno zdravlje i švedskog Instituta "Karolinska", buduće mame koje nose dečake unose 10 odsto više kalorija u toku dana nego trudnice koje čekaju devojčice, ali se prosečno ne ugoje više!


U studiji, koja je objavljena početkom 21. veka u naučnom listu British Medical Journal, objašnjeno je da su novorođeni dečaci na rođenju teži nego devojčice i da to ukazuje na vezu između majčinog apetita u trudnoći i pola fetusa.

 

Dečaci su teži oko 100 grama od devojčica u trenutku rođenja, pokazala su istraživanja. U ovoj studiji analizirani su podaci o ishrani 244 trudnice u Americi pre nego što su one došle na rutinski pregled u 27. nedelji trudnoće.

 

Ishrana u trudnoći, Trudnoća, Trudnica, Trudnički stomak, Nezdrava ishrana, Nezdrava ishrana u trudnoći
foto: Sven Hansche/Shutterstock

Sve žene su kasnije u terminu rodile decu prosečne težine, a utvrđeno je da su one koje su rodile dečake jele oko 10 procenata više kalorija nego mame devojčica. Međutim, one se nisu ugojile više.


Ovo nesumnjivo pokazuje da je to samog fetusa ― rekao je tada Kent Tornburg sa Zdravstvenog univertiteta u Oregonu. ― Realna je hipoteza da fetus stimuliše apetit kod majke srazmerno svojim potrebama za optimalnim rastom. Nalazi ove studije ukazuju da postoji hemijska komunikacija između majke i fetusa, tako da ako dečaci rastu više nego devočice i majci šalju signal da mora da jede više kako bi im se omogućio rast.

 


 

makonda-tracker