važno je spremiti se

OBAVEZNO o njima porazgovarajte s ginekologom: 5 važnih tema u vezi s trudnoćom o kojima se ne priča dovoljno

0

Dok se spremate za najveću, najvažniju i najlepšu promenu u životu, važno je da znate šta vas sve čeka, kakvi se rizici kriju i šta bi moglo da predstavlja problem, a o ovim temama se ne govori dovoljno

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko pokušavate da začnete ili ste već u drugom stanju, najverovatnije ste preplavljeni sadržajima koji se tiču drugog stanja i porođaja. U vreme interneta gotovo da ne postoji tema o kojoj ne možemo da se uputimo na vreme, ali ove su neretko u senci nekih krupnijih problema i očekivanja, a nije naodmet znati ponešto o njima.

 

  • Neke uobičajene bolesti mogu biti ozbiljnije u trudnoći


Inače zdravoj ženi neki virusi mogu da naprave problem u trudnoći i potencijalno naškode plodu.


Jedan od njih je, na primer, humani citomelaovirus (CMV), koji je toliko čest da se veruje da ga je većina ljudi u reproduktivnim godinama već imala, ali on retko izaziva simptome snažnije od onih koje imamo tokom obične prehlade. Ipak, ukoliko se prenese na fetus, CMV može da izazove ozbiljne neurorazvojne probleme, poput gubitka sluha. Dobra vest je to što je zabeleženo tek 2-3 odsto slučajeva infekcije virusom CMV u trudnoći, ali on je primer za to da se o bukvalno svemu mora otvoreno razgovarati s ginekologom i da se nijedna sitnica ne sme zanemariti.

 

 


Iako većina žena pomisli da ponovo zatrudni dok joj je prvo dete još veoma malo, dok je "u treningu", nije problem samo iscrpljenost zbog nespavanja dojenja i sl. Istraživanja su pokazala da bi između dve trudnoće trebalo sačekati najamnje 18 meseci zbog zdravlja mame. Ipak, imajte na umu da je utvrđeno i da i odlaganje naredne trudnoće za pet do deset godina nosi sa sobom određene zdravstvene rizike.

 

Trudnice, zaštitna maska
foto: Shutterstock
  • Dojenje nije uvek tako lako kako nas društvene mreže ubeđuju


Iako je majčino mleko nesumnjivo najkvalitetnija moguća hrana za dete, u nekim slučajevima dojenje nije moguće iz niza razloga. Bez obzira na to da li majka nema dovoljno mleka ili postoji neka zdravstvena prepreka, neke žene jednostavno ne uspevaju da doje svoje bebe, a čak ni one kojima to brzo pođe za rukom uglavnom ne mogu tek tako posle porođaja da izvade dojku i nahrane novorođenče ― nekad su potrebni dani da dete nauči da sisa, da mleko "krene", da se mama i beba povežu itd.

 

 

  • Epiduralna anestezija nije korisna samo zbog ublažavanja bolova tokom kontrakcija


Iako epidural nosi sa sobom određene rizike, koji su u današnje vreme sve manji, on je vrlo popularan jer pomaže da iskustvo prirodnog porođaja protekne onoliko prijatno koliko je moguće. Čini se da se nedovoljno govori o još dvema pozitivnim stranama ove anestezije, pored ublažavanja bolova prilikom kontrakcija: žena tako lakše prebrodi eventualno ručno uklanjanje posteljice koje je u nekim slučajevima potrebno, kao i ušivanje nakon "cepanja" ili epiziotomije.

 

  • Vaš polni organ će se promeniti


... i to je sasvim u redu!


Nekada davno, ginekolozi su stanja poput urinarne inkotinencije dovodili u vezu s rađanjem većih beba ili blizanaca, ali danas znamo da je svaka trudnoća, bez obzira na težinu deteta ili porođaj, pritisak na karlično dno i mišiće. To može da se, manje ili više, odrazi na mnogo toga i, da, čak i seksualni život, ali postoje vežbe koje mogu da vam pomognu i, na krajeva, to je potpuno normalna stvar koja se događa otkad postojimo.

 

 

makonda-tracker