zanimljivo

Jeste li ga iskusile? Ovo je VRLO čest ― i manje poznat ― SIMPTOM TRUDNOĆE

0

Iskusilo ju je 39 procenata žena, ili u trudnoći ili odmah nakon porođaja, a ipak se obično ne navodi kao jedan od simptoma drugog stanja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Obožavam da budem trudna. Sviđa mi se to više nego kad nisam trudna. Ali glavobolje, moj bože, glavobolje... Pomozite mi. Ne pominjite vodu. Ni analgetik. Ni gvožđe. Ni magnezijum. Treba mi vračanje ― našalila se 2017. godine, dok je nosila sina Majlsa, manekenka Krisi Tajgen.


I bila je u pravu: veliki broj trudnica i mama reći će vam da je glavobolja bila jedno od najneprijatnijih stanja koje su iskusile u trudnoći.

 

Glavobolje su čest simptom u ranoj fazi drugog stanja, a istraživanja su pokazala da je 39 odsto žena oseća ili u trudnoći ili nakon porođaja. Većina njih nije štetna, a nastaju iz niza razloga.


U prvom trimestru do glavobolje može doći iz različitih razloga nego što je to slučaj u nastavku drugog stanja, a najčešće je bezazlena. Javljaju se tri primarna tipa:

 

  • tenzione glavobolje
  • migrene i
  • klaster glavobolje.

 

Trudnoća, Trudnica
foto: Shutterstock

Većina ovih bolova u predelu glave ― oko 26 odsto ― spada u prvi grupu, a uzrokuju ih zatezanje mišića vrata i glave. Najčešće bol počinje u zadnjem delu glave ili u vratu i napreduje ka prednjem delu, ili obrnuto, i traju od nekoliko sati do nekoliko dana.

 


Interesantno je to što žene koje se inače bore s migrenom imaju manje problema ovog tipa tokom trudnoće.


Kada je reč o sekundarnim glavoboljama, njih obično izazivaju neke komplikacije.

 

  • Šta izaziva glavobolju u trudnoći?


U prvom trimestru, uzroci mogu biti promene u hormonskom statusu, promena telesne težina, manjak sna, naglo smanjenje unosa kofeina, stres, mučnina, dehidracija, loša ishrana, manjak fizičkih aktivnosti preosetljivost na svetlo... Interesantno je da se pokazalo i da određene grupe namirnica, poput mleka i mlečnih proizvoda, paradajza i čokolade, mogu da budu "okidač".


U drugom i trećem trimestru, do glavobolje može doći zbog težine trudnice, lošeg držanja zbog sve većeg stomaka, nekvalitetnog sna, ishrane, rastezanja mišića, visokog pritiska, ali i dijabetesa.

 

  • Kako je ublažiti?


Budući da se konzumiranje analgetika u trudnoći ne preporučuje zbog bezbednosti ploda, idealno je povećati unos tečnosti, naročito u letnjim mesecima, a preporučuju se i odmor, držanje hladnih i toplih obloga na bolnom mestu, masaža, lagano vežbanje, upotreba esencijalnih ulja...

 

 

makonda-tracker