ne žurite

Mame, budite pažljive kada je reč o zdravlju: Da li ste znale koliki treba da bude razmak između DVE trudnoće?

0

Doktorka Vendi Norman objasnila je koji mogu biti rizici ukoliko se ne pridržavamo saveta.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Neretko smo svedoci da buduće majke planiraju što manju razliku među decom, kako bi bili generacija, kako bi odrastali po istim postulatima ili kako bi kasnije imale više vremena za sebe.

 

Sve ove zamisli nisu tako jednostavne, a po poslednjim istraživanjima ni bezbedne, ističu stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije.

 

Pauzu između trudnoća treba praviti barem godinu dana, a idealno bi bilo da prođu dve godine.

 

Manji period od navedenog može prouzrokovati prevremeni porođaj, rađanje sitnijih beba, smrt novorođenčeta, a ponekad i majke, a mladost nije merilo da će sve proći u najboljem redu.

 

trudnoća, Trudnice, trudnice
foto: Shutterstock

"Postizanje tog optimalnog jednogodišnjeg intervala bi trebalo da bude izvodljivo mnogim ženama i očigledno je vredno truda za smanjenje rizika komplikacija." - ističe autorka dr Vendi Norman za BBC.

 

Doktorka Sonja Hernandez-Diaz otkriva da rezultati ukazuju na drugačije rizike kod različitih starosnih grupa.

 

"Bez obzira da li je rizik uvećan zato što naša tela nemaju dovoljno vremena da se oporave kada začnemo ubrzo nakon porođaja ili zbog faktora koji su povezani sa neplaniranom trudnoćom, poput neadekvatne prenatalne nege, preporuke mogu biti iste: pronađite postnatalnu kontracepciju ili se suzdržite od nezaštićenog seksualnog odnosa posle porođaja." - rekla je za BBC.

 

 

 

 

 

makonda-tracker