i ukusne i korisne

SNAŽNO UTIČU NA PLODNOST: 5 namirnica koje moraju biti deo vašeg jelovnika ako se nadate potomstvu

0

Ukusne su, deluju blagotvorno na sveukupno zdravlje, a uz to mogu biti važan saveznik na putu ka začeću

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako mnogi faktori utiču na mogućnost da se ostvarite u ulozi roditelja, zdrav način života i pravilna ishrana sigurno su jedan od važnijih. Pogledajte koje namirnice vam mogu poboljšati zdravlje, a posebno blagotvorno utiču na plodnost, piše Stvar ukusa.

 

Avokado

 

Ovo voće sadrži dosta nezasićenih masti, koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da su žene čija je ishrana bila bogata ovim mastima, a koje su bile uključene u program vantelesne oplodnje, imale trostruko više uspeha u pokušajima da zatrudne.

 

Seme suncokreta

 

Prepustite se uživanju u ovim grickalicama bar tri puta nedeljno. Bogato cinkom, seme suncokreta pomaže održavanju ravnoteže reproduktivnih hormona i utiče pozitivno na kvalitet jajnih ćelija.


Cimet

 

Ovaj aromatični začin ima sposobnost smanjenja insulina i povećavanja šanse za začeće u plodnim danima.

 

foto: Profimedia

Jaja

 

Pripremite poširana jaja ili meko kuvana. Žumance koje nije tvrdo sadrži više vitamina D i B6, koji su zaslužni za povećano lučenje progesterona, hormona koji igra važnu ulogu u začeću.

 

Heljda

 

Seme heljde je bogato materijama koje kod žena snižavaju nivo insulina i testosterona, a samim tim povećavaju mogućnost začeća u vreme ovulacije.

 

 

makonda-tracker