iznenadićete se

Mame mogu SVE: 10 supermoći ženskog tela u TRUDNOĆI za koje sigurno niste znali

0

Jeste li znali da buduća mama može da utiče na raspoloženje bebe u stomaku? Ili da nam drugo stanje pomaže da izgledamo lepše?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada govorimo o promenama ženskog tela u drugom stanju, obično se fokusiramo na one teške i neprijatne stvari: oticanje, višak kilograma, umor, proširene vene, mučnine... Ipak, nošenje novog života u sopstvenom telu nosi sa sobom mnoge pozitivne promene.

 

  • Trudnički sjaj


Ne, oči vas ne varaju: trudnice zaista sijaju! I nije tajna samo u tome što su srećne jer će uskoro postati mame, već im je koža sjajnija, kosa gušća, a nokti jači. Sve ove promene rezulat su promene nivoa estrogena u sredini trudnoće, dok progesteron povećava grudi.

 

 

  • Izoštrava se čulo mirisa


Čulo mirisa je znatno pojačano u drugom stanju, pa žene mogu da osete i najslabašniji miris dok stoje nekoliko metara dalje. Ipak, nije sve tako sjajno: trudnoća može da učini da neke mirise koje smo ranije voleli doživljavamo sasvim drugačije, pa nekada omiljeni parfem ili jaka jutarnja kafa mogu da izazovu nagon za povraćanje.

 

  • Izoštrava se i čulo ukusa


Zahvaljujući povišenim nivoima progesterona i estrogena, čulo ukusa je snažnije, ali to može biti mač s dve oštrice: u nekim slučajevima može doći do poremećaja pod nazivom dizgeusija, zbog kog ćete posle određenih grupa namirnica imati osećaj metala u ustima ili su dominantniji neki ukusi kao što je gorak.

 

  • Superapetit


Po završetku prvog trimestra kod većine žena polako nestaju jutarnje mučnine i počinje žudnja za određenom hranom. Baš u ovom periodu veliki broj trudnica postaje na nezasit kad je hrana u pitanju jer je telu potrebno mnogo više kalorija za "uzgajanje" novog života. Sve dok se hranite zdravo i jedete razumne porcije, ne treba da se opterećujete rizicima koje gojaznost u trudnoći nosi sa sobom, čak ni ako su obroci znatno češći nego ranije.

 

  • Povećan libido


Krajem prvog trimestra veliki broj žena će biti raspoloženiji za seks, a zbog pojačane cirkulacije u međunožju vagina će biti osetljivija i zadovoljstvo veće. Obavezno pogledajte šta o seksu u trudnoći misle stručnjaci.

 

trudnoća
foto: Shutterstock
  • Mozak je snažniji


Svi smo čuli za tzv. trudnički mozak, zbog su žene u trudnoći rasejane i zaboravne, ali istraživanja su pokazala i da su buduće majke pronicljivije i spremnije za multitasking — pomislite samo na one trudnice koje istovremeno idu na posao, brinu o detetu i domaćinstvu, sve dok u njima raste beba... 

 

  • Menja se prag bola


Svakodnevne mučnine, gorušica, bolovi u leđima, širenje materice, oticanje, lažne i prave kontrakcije... Trudnoća nosi sa sobom mnogo negativnih stvari za koje biste ranije možda mislili da ne možete da ih podnesete istovremeno, ali u drugom stanju svaka žena shvata da je njeno telo i više nego sposobno da se izbori sa svim problemima. Iz sata u sat, iz dana u dan, iz meseca u mesec borićete se s promenama zbog kojih se trudnoća i naziva drugim stanjem i činićete to sa osmehom!

 

  • Osećaćete se dobro


Veliki deo zasluga za to što buduće mame ostaju snažne i nasmejane i u prilično neprijatnim fazama jeste endorfin, hormon koji se smatra prirodnim analgetikom. Njegova proizvodnja se povećava kako se trudnica bliži terminu za porođaj i pomaže da osećamo srećnije.

 

  • Bićete snažnije


Iako u drugom stanju zbog bebe moramo da pazimo na sebe više nego inače, to ne znači da su buduće mame slabe: naprotiv, uz povećano lučenje progesterona i estrogena, tu je i viši nivo testotsterona, koji pomaže jačanje mišića. Uz to, žena naglo nosi veći teret: posteljicu, plodovu vodicu, bebu, svu dodatnu tečnost u organizmu...

 

  • Trudnice utiču i na bebino raspoloženje


Jeste li znali da kada se mama smeje u krvotok ulaze hormoni sreće, koji potom prolaze kroz placentu i beba može da uživa u njima? Tako možete da usrećite mališane i pre nego što ih prvi put zagolicate, pomazite, date im zabavnu igračku...

 

 

makonda-tracker