možda niste znali...

Kako se pravilno iznosi badnjak? Treći dan Božića naziva se "slavom škrtica", a prate ga ovi običaji

0

Srpska pravoslavna crkva 9. januara, na treći dan Božića, obelažava Svetog Stefana Prvomučenika, praznik poznat i kao Stevanjdan, koji se u srpskom narodu slavi kao krsna slava

Badnjak se iznosi iz kuće na treći dan Božića, odnosno na Svetog Stefana
Badnjak se iznosi iz kuće na treći dan Božića, odnosno na Svetog Stefanafoto: Slavica Stajic/Shutterstock

Najradosniji i jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Božić slavi se tri dana, a svaki od njih prate određeni običaji i pravila u skladu s verovanjima koja su opstajala vekovima.


Poslednji dan obeležavanja Božića se u crkvenom kalendaru poklapa sa Svetim Stefanom, u slavu arhiđakonu prvobitne Jerusalimske crkve i rođaku apostola Pavla. Stradao je za Hrista, iste godine kada se On vazneo na nebo, a umro je isto kao Gospod – uhapšen, optužen lažno kao bogohulnik.

 

Besna masa ga je kamenovala, čime je Stefan postao Prvomučenik, a poslednje reči su mu bile:

Gospode, ne uračunaj im greh ovaj!


Stefan Prvomučenik je, prema predanju, jedan od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja siromašnima u Jerusalimu.

 

Freska Svetog Stefana
Freska Svetog Stefanafoto: Shakko/Wikimedia Commons

Sveti Stefan – slava škrtica


U srpskom narodu se Sveti Stefan obeležava i kao porodična, krsna slava, a mnogi ovaj praznik nazivaju "slavom škrtica" jer gosti na nju dolaze već siti posle dva dana obeležavanja Božića. Stoga ne mogu mnogo da pojedu niti da popiju, pa se u šali kažu da domaćini ne moraju da potroše na pripremu gozbe kao ostali vernici koji slave porodične svece.

Naravno, Sveti Stefan se slavi kao i ostale slave, uz obavezan slavski kolač, sveću, žito, bogatu trpezu i ikonu, oko kojih se okupljaju porodica, prijatelji, kumovi i komšije.


Sveti Stefan, inače, spada u svece koji imaju dve slave – zimski Stevanjdan obeležava se 9. januara, a letnji – Stevan Vetroviti – 15. avgusta, a reč je o prazniku kojim se obeležava slavi Prenos moštiju Svetog Stefana.

 

Sveti Stefan se slavi trećeg dana Božića
Sveti Stefan se slavi trećeg dana Božićafoto: Foto_Nikata/Shutterstock

Verovanja i običaji na Svetog Stefana


Za praznik Svetog Stefana Prvomuičenika se vezuje mnogo običaja, a najvažniji je iznošenje badnjaka i slame iz kuće posle trodnevnog obeležavanja Božića.


U narodu postoji verovanje da to treba činiti u potpunoj tišini da se "Božić ne bi oterao". Veruje se božićnu slamu i badnjak domaćini treba da ostave u voćnjaku, kod pčela ili u štalu da bi im sve bilo plodnije i naprednije. Naravno, običaji nalažu da se badnjak i slama nikako ne bacaju kako bi se iskoristila njihova plodotvorna moć.


Običaji nalažu i da se metla kojom se pokupljena slama više ne koristi za nešto druge već treba da se čuva u kući pošto se veruje da će ona doneti zdravlje porodici. Uglavnom su to u prošlosti činile žene.

 

Badnjak i božićna slama se iznose iz kuće na treći dan Božića, odnosno na Svetog Stefana
Badnjak i božićna slama se iznose iz kuće na treći dan Božića, odnosno na Svetog Stefanafoto: Stefan Stojanović za Mondo

Zanimljivo je da su u prošlosti u Sremu i Banatu slamu uklanjali čim počne Sveti Stefan, odnosno odmah nakon ponoći, kada nastupi treći dan Božića.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Porodica Savčić pravi je primer čuvara tradicije 

 

makonda-tracker