možda niste znali...

Šta se zapravo radi s NOVČIĆEM IZ ČESNICE? Najzabavniji božićni ritual mnoge porodice ne izvode do kraja

0

Nakon što konačno izvučete novčić iz česnice i silno se obradujete, znate li šta treba da bude vaš sledeći korak?

Lomljenje česnice i traganje za novčićem je omiljen običaj za Božić
Lomljenje česnice i traganje za novčićem je omiljen običaj za Božićfoto: Aleksandar Blanusa/Shutterstock

Bez obzira na to da li je za vas česnica slana pogača ili slatka vojvođanska pita od kora, ono što je sigurno jeste da ste u nju ubacili novčić.


Neke porodice koriste zlatni dukat, neke običnu paricu, a za šta god da ste se odlučili, traganje za novčićem jedan je od omiljenih prazničnih rituala za Božić.


U srpskom narodu postoji verovanje da će onaj ko pronađe novčić u svom delu česnice čitave godine imati sreće, uživati u obilju i, što je najvažnije, biti zdrav.

 

Mnogi veruju i da svaki član porodice mora da pojede do kraja deo česnice koji mu je pripao, a obično se kaže i da je strogo zabranjeno izgubiti ili baciti novčić izvučen iz nje.

Šta se radi sa novčićem iz česnice?


Iako svako ko je ikada prišao česnici zna za običaj traganja za novčićem i verovanje da će mu on doneti sreću, zdravlje i obilje, mnogi ne izvode do kraja ovaj božićni običaj!

 

Česnicu možete ukrasiti kao slavski kolač
Česnicu možete ukrasiti kao slavski kolačfoto: nada54/Shutterstock

Naime, uvreženo je verovanje da neko iz porodice treba da otkupi novčić od onoga koji ga je izvukao iz česnice. To može učiniti dukatom ili običnim novcem, a izvučeni novčić u svakom slučaju ne treba da ostane kod onoga koji je imao sreću da ga dobije.


Osoba koja otkupi novčić treba zatim da ga stavi uz ikonu i tu je čuva sve do sledećeg Božića. Prema verovanju, samo na taj način će on doneti sreću u narednoj godini.

 

BONUS VIDEO

Pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova 

 

makonda-tracker