Nakon praznika često preostane hrane, a evo kako da iskoristiti na najbolji način ostatke božićne pečenice
Božić je ostao za nama, ali često i mnogo hrane, koja se po frižideru "vuče" danima. Ruska salata i druge pikanterije koje imaju majonez teško da mogu da se spasu od propadanja, ali sa pečenjem to nije slučaj.
Donosimo vam nekoliko ukusnih jela koja možete spremiti od ostataka božićne pečenice, a koja su toliko ukusna da je sigurno da nećete više nikada baciti ni jedno jedino parče mesa.
Izaberite onaj koji je vama najprimamljiviji i učinite da pečenje dobije potpuno drugačiji ukus, koji će se dopasti svim ukućanima.
Đuveč sa svinjskim mesom
Potrebno je:
- 500 g pečenog svinjskog mesa
- 1 manji komad slanine
- 1 veći crveni luk
- 2 paprike šilje
- 1 ljuta sveža paprika
- 4-5 paradajza
- ulje
- so
- biber
Priprema:
U dublju posudu propržite sitno iseckanu slaninu, pa joj dodajte crni luk, papriku i paradajz. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta, a zatim dodajte začine po ukusu. Dok se to dinsta meso isecite na skockice i dodajte u povrće. Odlično ide uz krompir iz rerne.
Jagnjetina (svinjetina) u tortilji
Potrebno je:
- 4 tortilje
- 1 krastavac
- 2 paradajza
- 1 parče mlade jagnjetine ili prasetine
- 2 kuvane šargarepe
- 100 g sira trapista
- 4 kašičice kisele pavlake
- malo ulja
- 1 vezica peršunovog lista
- so
- biber
- ljuta paprika
Priprema:
Očistite krastavac, isecite ga na kockice i dodajte iseckani peršun, posolite i pobiberite i po želji dodajte malo ljute paprike. Tortilju premažite kašičicom kisele pavlake. Zatim isecite prasetinu ili jagnjetinu na kockice, dodajte sir, paradajz, krstavac i umotajte sve u rolnice ili napravite paketiće. Svaku rolnicu tortilje stavite u tepsiju, premažite uljem i pospite narendanim sirom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Pašteta od piletine
Potrebno je:
- 300 g piletine
- 2 šargarepe
- 1 paštrnjak
- 1 krompir
- 2-3 kašike pileće supe
- malo senfa
- malo majoneza
- na vrh kašičice kari začina
- so
- biber
Priprema:
Ukoliko vam je ostalo najviše belog mesa, kao što obično biva to je idealna prilika da od njega napravite ukusnu domaću, zdravu paštetu. U blender stavite piletinu i povrće, dodajte supu, malo senfa, malo majoneza i začine. Sve zajedno meljite da se meso potpuno usitni. Blendirajte dok ne dobijete kremastu smesu, sve izmešajte i začinite začinima po ukusu.
Bonus video:
Recept za pitu s mesom