preukusno

Kako iskoristiti ostatke PEČENJA od Božića? 3 superukusna jela koja će učiniti da ne bacite ni parčence mesa

1

Nakon praznika često preostane hrane, a evo kako da iskoristiti na najbolji način ostatke božićne pečenice 

JELA OD PEČENJA
JELA OD PEČENJA foto: from my point of view/Shutterstock

Božić je ostao za nama, ali često i mnogo hrane, koja se po frižideru "vuče" danima. Ruska salata i druge pikanterije koje imaju majonez teško da mogu da se spasu od propadanja, ali sa pečenjem to nije slučaj.

 

Donosimo vam nekoliko ukusnih jela koja možete spremiti od ostataka božićne pečenice, a koja su toliko ukusna da je sigurno da nećete više nikada baciti ni jedno jedino parče mesa.

 

Izaberite onaj koji je vama najprimamljiviji i učinite da pečenje dobije potpuno drugačiji ukus, koji će se dopasti svim ukućanima.

 

 

Đuveč sa svinjskim mesom

 

Potrebno je:

 

  • 500 g pečenog svinjskog mesa
  • 1 manji komad slanine
  • 1 veći crveni luk
  • 2 paprike šilje
  • 1 ljuta sveža paprika
  • 4-5 paradajza
  • ulje
  • so
  • biber

 

Priprema:

 

U dublju posudu propržite sitno iseckanu slaninu, pa joj dodajte crni luk, papriku i paradajz. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta, a zatim dodajte začine po ukusu. Dok se to dinsta meso isecite na skockice i dodajte u povrće. Odlično ide uz krompir iz rerne. 

 

RECEPT ZA JELA OD PEČENJA
RECEPT ZA JELA OD PEČENJA foto: from my point of view/Shutterstock

 

Jagnjetina (svinjetina) u tortilji

 

Potrebno je:

 

  • 4 tortilje
  • 1 krastavac
  • 2 paradajza
  • 1 parče mlade jagnjetine ili prasetine 
  • 2 kuvane šargarepe
  • 100 g sira trapista
  • 4 kašičice kisele pavlake
  • malo ulja
  • 1 vezica peršunovog lista
  • so
  • biber
  • ljuta paprika

 

Priprema:

 

Očistite krastavac, isecite ga na kockice i dodajte iseckani peršun, posolite i pobiberite i po želji dodajte malo ljute paprike. Tortilju premažite kašičicom kisele pavlake. Zatim isecite prasetinu ili jagnjetinu na kockice, dodajte sir, paradajz, krstavac i umotajte sve u rolnice ili napravite paketiće. Svaku rolnicu tortilje stavite u tepsiju, premažite uljem i pospite narendanim sirom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

 

TORTILJA SA PEČENJEM
TORTILJA SA PEČENJEM foto: Shutterstock/JJava Designs

 

Pašteta od piletine

 

Potrebno je:

 

  • 300 g piletine
  • 2 šargarepe
  • 1 paštrnjak
  • 1 krompir
  • 2-3 kašike pileće supe
  • malo senfa
  • malo majoneza
  • na vrh kašičice kari začina
  • so
  • biber

 

Priprema:

 

Ukoliko vam je ostalo najviše belog mesa, kao što obično biva to je idealna prilika da od njega napravite ukusnu domaću, zdravu paštetu. U blender stavite piletinu i povrće, dodajte supu, malo senfa, malo majoneza i začine. Sve zajedno meljite da se meso potpuno usitni. Blendirajte dok ne dobijete kremastu smesu, sve izmešajte i začinite začinima po ukusu. 

 

Bonus video:

Recept za pitu s mesom 

 

 

 

 

makonda-tracker