simpatično

Najlepši ruski BOŽIĆNI OBIČAJ iz kog svi možemo da učimo: Da biste vi i svi oko vas bili srećniji, probajte ovo što pre

0

Jedan od najinteresantnijih običaja među hrišćanima u Rusiji su "svjatki", odnosno sveti dani koji su rezervisani za ljubav i milosrđe

Matrjoške u obliku Deda Mrazana tezgi u Sankt Peterburgu tokom proslave Božića u Rusiji
Matrjoške u obliku Deda Mrazana tezgi u Sankt Peterburgu tokom proslave Božića u Rusijifoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Pravoslavni hrišćani u Srbiji danas slave Božić, 7. januara ovaj praznik obeležavaju i vernici u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Etiopiji, Eritreji, Egiptu, kao i pravoslavci u Izraelu.


Iako mnogi veruju da u ovu grupu spadaju Grci, oni su Božić proslavili 25. decembra, dok su Jermeni juče obeležili Hristovo rođenje.


Svaka sredina ima svoje običaje, verovanja i zanimljive rituale koje su negovali vekovima, a jedan od najinteresantnijih dolazi iz Rusije.


U pitanju su "svjatki" – odnosno produžavanje božićnih radosti!

Šta su svjatki?


Odmah nakon Božića, za ruske pravoslavce počinje period od 12 najveselijih dana u godini. U pitanju je vreme između dana kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista i dana Bogojavljenja.

 

Deda Mraz na proslavi Božića u Rusiji
Deda Mraz na proslavi Božića u Rusijifoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia

"Svjatki" zapravo znači "sveti dani", koje prati niz lepih gestova i opšteg veselja: daju se dobrotvorni prihodi, posećuju članovi porodice i prijatelji, čine dobra dela i činovi milosrđa, obilaze bolesni, stariji, siročići, pevaju se božićne i duhovne pesme, odlazi na crkvene službe...


Ipak, nije sve nasumično jer se tačno zna kad treba posetiti majku, kada svekrvu, kada taštu i postoji utvrđen redosled.


Tokom ruskih "svetih dana" sve obaveze se završavaju u prvom delu dana, a drugi je rezervisan za radovanje, slavlje i milosrđe. Često se u Rusiji mogu videti razni festivali, bazari, dobrotvorne večeri, kulturni događaji koncerti duhovne muzike u ovim danima

 

Kako se obeležava Božić u Rusiji?
Kako se obeležava Božić u Rusiji?foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Oni koji su skloni gatanju korisne dobru energiju i svetost ovih dana za razne rituale, što se kosi sa učenjem Ruske pravoslavne crkve, koja poziva da se "svjatki" provode u molitvi, ljubavi prema bližnjima i dobrim delima.


Zato, u duhu praznika i zajedništva, ovo može biti odlična prilika da učimo iz tuđih običaja i u narednim danima malo češće pošaljem SMS za pomoć nekome kome je hitno potrebna operacija, obradujemo baku iznenadnom posetom i cvećem i zapevamo na sav glas!

 

BONUS VIDEO

Crkva u Gotovuši

 

makonda-tracker