ovo nismo očekivali

Podrška Ukrajini — ali na njen način: Autfit kraljice Leticija od Španije o kom bruji planeta

9

Dok poznate ličnosti i državnici iz celog sveta šalju poruke podrške Ukrajincima nakon ruske invazije, španska kraljica odlučila se na nešto suptilniji način da se oglasi na ovu temu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Leticija od Španije, supruga španskog kralja Felipea VI, prisustvovala je juče sastanku Fondacije Mutua Madrileña u Madridu. U pitanju je neprofitna organizacija čiji je cilj prikupljanje sredstava za donacije radi promocije naučnih istraživanja, a Leticija je bila među najistaknutijim govornicima.


Kao i svaki put kad se negde pojavi, španska kraljica privukla je pažnju svojom odevnom kombinacijom, ali ovog puta ne samo zbog činjenice da je bila besprekorno stilizovana. Ona je, naime, iskoristila ovu priliku da uputi političku poruku, odnosno podršku Ukrajini nakon izbijanja rata s Rusijom.

 

Kraljica Leticija odabrala je spoj jednostavnih dubokih pantalona ravnog kroja i crne boje, crnih salonki s visokim štiklama i veličanstvenu bluzu ulepšanu vrlo efektnim detaljima.

 

1 / 10 Foto: EPA-EFE/Chema Moya / POOL

 

Ona se pojavila u beloj bluzici dugih rukava, koja je u prednjem delu i na rukavima ukrašena etno vezom, ali ne bilo kakvim! Naime, Leticija je nosila "višivanku", ukrajinsku tradicionalnu bluzu koja je deo narodne nošnje, što je svojevrsna poruka u znak podrške pomenutoj zemlji.


Svaki šav i ukras na ovoj bluzi ima svoje značenje, a tradicionalno se smatra talismanom. Višivanka se razlikuje od ostalih ovakvih komada odeće jer ima specifičan ukrajinski vez. Ovaj komad je, inače, našao svoje mesto i u visokoj modi, pa se našao u magazhinima Vogue i Harper's Bazaar 2015. godine, tokom Nedelje mode u Parizu, kada ga je svetu predstavila ukrajinska dizajnerka Vita Kin, u okviru boho kolekcije i kao model.

 

 

 

makonda-tracker