koja vam se najviše dopada?

Sati šivenja, metri svile za — ČIST GLAMUR! Ovo su najlepše haljine u dugoj i raskošnoj istoriji Kanskog festivala

1

U susret 75. Kanskom festivalu, dok iščekujemo da vidimo šta su nam poznate dame spremile za crveni tepih ove godine, prisećamo se najlepših izdanja koje smo do sad videli

foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia, PATRICK HERTZOG/AFP/PROFIMEDIA, Profimedia
foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia, PATRICK HERTZOG/AFP/PROFIMEDIA, Profimedia

Međunarodni filmski festival u Kanu jedan je od najvažnijih kulturnih događaja na svetu već decenijama. Njegovim crvenim tepihom prošetala su neke od najvećih zvezda filma u istoriji, kao i mnogi uticajni ljudi iz sfere biznisa, pripadnici kraljevskih porodica, supermodeli...


Kao i na svim okupljanjima slavnih, crveni tepih uvek privlači mnogo pažnje — neretko više nego filmovi zbog kojih su poznati u Kanu. Tokom višedecenijske istorije Kanskog festivala videli smo bezbroj glamuroznih izdanja, od kojih su neka prava modna remek-dela.

 

Ipak, ove toalete su verovatno najlepše i najvažnije što je viđeno na veličanstvenoj kanskoj Kroazeti.

 

 

Princeza Dajana, Kanski festival
foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ Čarls i njegova supruga prošetali su crvenim tepihom u Kanu davne 1987. godine, a odabrala je predivnu svetloplavu haljinu s maramom koju potpisuje Ketrin Voker.

 

 

Grejs Keli, Kanski festival
foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia

Kanski festival bio je sudbonosan za legendarnu američku glumicu Grejs Keli, koja je upravo tokom boravka u Kanu povodom Filmskog festivala 1955. godine upoznala princa Ranijea III.


Decenijama kasnije, svi se dobro sećaju očaravajuće haljine od čipke čiji dizajn potpisuje Grejsin bivši verenik i čuveni kreator Oleg Kasini.

 

Jedna od najvećih filmskih diva u istoriji pojavila se 1960. godine u Kanu u satenskoj večernjoj haljini s dugim rukavicama, koja je bila toliko veličanstvena da je Odri uz njih nosila jednostavne baletanke.

 

Italijanska filmska diva ponela je 1961. godine u Kanu zanimljivu haljinu od čipke čiji je gornji deo uzak, a donji se širi u balski kroj. Naizgled jednostavno, ali vrlo glamurozno, posebno za to vreme, Sofija je ovo izdanje zaokružila skupocenom dijamantskom ogrlicom.

 

Britanska manekenka je 1998. godine prisustvovala Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu u društvu tadašnjeg dečka Džonija Depa. Odabrala je crnu haljinu do kolena, pripijenu uz telo, čiji gornji deo otkriva ramena i ukrašen je raskošnim perjem crne boje.

 

 

1 / 9 Foto: Profimedia


Australijska oskarovka imala je 2017. uzbudljivu kansku nedelju i pokazala je niz kreacija koje će sigurno ući u modnu istoriju. Ipak, ako nas pitate — crno-bela toaleta modne kuće Calvin Klein bez sumnje je najlepša! Nikol je odabrala komad koji se sastoji od crnog korseta i raskošne bele suknje, a za njenu izradu je potrošeno 164 metra čiste svile i šivena je 150 sati.

 

 

Džulijen Mur, Kanski festival
foto: Allstar Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka glumica je u 2019. godine prošetala crvenim tepihom pred premijeru filma "Rocketman" u veličanstvneoj srebrnoj haute couture haljini brenda Givenchy, koja je ukrašena predivnim roze plaštom.

 

  • Anđelina Džoli

 

Anđelina Džoli
foto: LORENVU/NIVIERE/NIKO / Sipa Press / Profimedia

Proslavljena glumica je, dok je nosila blizance Noksa i Vivijen, prisustvovala Kanskom festivalu 2008. godine, a trudnički stomačić je istakla u drapiranoj toaleti zelene boje koju potpisuje Max Azria.

 

Teško je izdvojiti samo jedno izdanje u kojem je Blejk Lajvli hipnotisala Kan, ali među boljima je svakako crno-bela kreacija brenda Gucci u kojoj je oduševila 2014. godine, na premijeri filma "Captives".

 

 

1 / 4 Foto: Profimedia

 

Kada je podržala supruga Džordža Klunija u Kanu 2016. godine, proslavljena advokatica pojavila se u predivnoj svilenoj toaleti modne kuće Atelier Versace.

 

 

 

makonda-tracker