na današnji dan

Bila je NESREĆNA LEPOTICA bez sreće u ljubavi: Turbulentna životna priča Odri Hepbern

0

Odri Hepbern je glumačka diva koja je, zapravo, i više od toga. Njen život je inspiracija za mnoge, a danas bi slavna Odri proslavila 93. rođendan.

foto: The Hollywood Archive/Profimedia
foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Odri Hepbern se proslavila u kultnim filmovima Praznik u Rimu i Doručak kod Tifanija, a mnogi su je zavoleli i zbog njenog velikog srca i toga što je bila poznata kao humanitarka i sa velikim osećajem za druge ljude.

 

Slavna Odri je rođena 1929. godine u Belgiji u porodici koja je bila pomešana. Otac Jozef Viktor Entoni Ruston je bio irski bankar, a majka El van Hemstra, holandska baronica sa engleskim i francuskim aristokratskim poreklom.

Imala je dva polubrata, jer je njena majka prvobitno bila udata za izvesnog holandskog plemića, te je govorila čak pet svetskih jezika.

 

Hepbern je naknadno dodato prezime.

 

1 / 14 Foto: The Hollywood Archive/Profimedia

 

Roditelji slavne glumice su se razveli kada je ona imala svega šest godina i tada se sa majkom preselila u Holandiju gde je pohađala jednu privatnu školu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fotogramas (@fotogramas_es)

Međutim, počeo je Drugi svetski rat i ceo svet je zapao u jedno veliko siromaštvo, pa tako to nije zaobišlo ni Odrinu porodicu. Tadašnja devojčica Odri je igrala balet i na taj način skupljala novac za pokret otpora protiv nacista.

 

Bila je jako talentovana balerina, ali sa 170 centimetara visine bila je previsoka za profesionalnu karijeru.

 

Po završetku rata, glumica je sa majkom otišla u London i tamo bila angažovana kao model, ali se uvek trudila da ne ističe mnogo svoju lepotu po kojoj je bila prepoznatljiva.

Za privlačne usne – govori ljubazno. Za divne oči – gledaj ono najbolje u ljudima. Za dobru liniju – podeli hranu s gladnima. Za lepu kosu – dozvoli deci da provlače prste kroz nju. Za pravilno držanje – hodaj s uverenjem da nikada nisi sam

Glumičin ljubavni život je bio jako turbulentan. Dok je živela u Engleskoj, upoznala je industrijalca Džejmsa Hansona sa kojim je bila verena godinu dana, ali je zbog obaveza shvatila da malo vremena provode zajedno i da ne želi brak, te je svoju venčanicu poklonila jednom siromašnom italijanskom paru. 

 

Pored velikog uspeha na filmu, u ljubavi je bilo suprotno. Odri se udala 1954. za Mela Ferera kog je upoznala dok su radili na zajedničkoj predstavi. Sa ovim čovekom je dobila sina, a rastali su se 14 godina kasnije zbog njegove ljubomore na glumičin uspeh.

 

Nakon ovog kraha, upoznala je italijanskog psihologa Andrea Dotija na jednom krstarenju i udala se za njega 1969. godine, a kasnije su dobili sina. Ovaj brak je potrajao 13 godina i nakon toga Odri je rekla da se više nikada neće udavati.

Do kraja života je živela sa Robertom Voldersom, holandskim glumcem.

 

Sve do kraja sedamdesetih se bavila glumom, a onda se povukla sa scene i posvetila humanitarnom radu, širila je svest o potrebama siromašne dece u Africi za šta je dobila Medalju slobode američkog predsednika.

 

Odri je dijagnostikovan rak želuca 1992. godine i nakon operacije je odbila da prima hemoterapiju, te je preminula 1993. u Švajcarskoj.

 

- Moj život bio je mnogo više od bajke. Prolazila sam kroz mnoge teške trenutke, ali za svaki od njih bila sam nagrađena - jedan je od mnogih citata lepe glumice koji se i dan danas spominju.

 

 

makonda-tracker