lagano & slasno

Paprike u pavlaci – najlepša zimnica, a najmanje posla! Uz ove trikove, trajaće vam duže i ukus će biti božanstven

Kremaste, mekane, sočne paprike uronjene u kiselu pavlaku sjajno se slažu sa svakim jelom, pa čak i ako ih služite samo s hlebom, a da bi vam bile najbolje moguće ne treba vam ni mnogo vremena ni truda. Samo pravi sastojci!

Kremaste paprike u pavlaci su vrlo popularna zimska salata u Srbijifoto: Shutterstock / springtime78

Paprike u pavlaci spadaju u zimnicu kojoj je toliko teško odoleti da ume da nestane i pre nego što zima počne i definitivno je jedna od omiljenih zimskih salata na našim prostorima.

 

Spoj propečenih paprika i kiselkaste mlečne pavlake daje neodoljivu kombinaciju ukusa koja odlično ide uz svaki obrok, a pored masnih, jakih, zimskih jela dobro se slaže i kad se jede samo s hlebom.

 

Iako je recept za paprike u pavlaci jednostavan, postoji nekoliko sitnih trikova koji mogu da naprave značajnu razliku između obične i vrhunske verzije ove zimnice.

1. Birajte čvrste, mesnate paprike.

 

Za najbolji ukus i teksturu, birajte mesnate paprike, najbolje crvene roge ili kurtovke.

 

One se ne raspadaju tokom termičke obrade i fino upijaju pavlaku, a pre pečenja ih obavezno operite i dobro osušite, jer višak vlage može kasnije uticati na to koliko će vam trajati zimnica.

 

Seckane paprike u kiseloj pavlaci za zimnicufoto: milart/Shutterstock

2. Ne smete da ih prepečete.

 

Paprike za stavljanje u pavlaku treba da se peku dok im kožica ne potamni, ali ne previše jer je cilj da omekšaju, ne da se raspadnu. Nakon pečenja ih pokrijte krpom ili kesom da se lakše kasnije oljušte, ali nemojte ih ispirati pod vodom, jer se tako gubi deo ukusa.

 

3. Dodajte začine.

 

Kad oljuštite paprike, posolite ih po ukusu i, po želji, dodajte sitno seckani beli luk pošto on pojačava aromu i sprečava kvarenje. Neke domaćice u pavlaku umešaju i malo sirćeta ili limunovog soka, što dodatno produžava rok trajanja i daje laganu svežinu.

 

4. Pavlaka mora biti gusta i masna.

 

Najvažniji deo recepta je pavlaka jer od nje zavise tekstura i dominantan ukus. Koristite punomasnu pavlaku, sa što većim procentom mmlečne masti. Ako želite da zimnica traje duže, u pavlaku možete dodati malo soli i kašiku-dve ulja jer će joj to produžiti svežinu i sprečiti pojavu buđi.

 

Seckane paprike u kiseloj pavlaci za zimnicufoto: milart/Shutterstock

5. Tajni sastojak: kašika kajmaka ili malo majoneza.

 

Za još bogatiji ukus i kremastiju teksturu, možete dodati kašiku kajmaka ili malo majoneza u pavlaku pre nego što pokrijete paprika njom.
To je dobro poznat starinski trik da pavlaka bude punijeg ukusa i paprika “povuku” savršenu aromu.

 

6. Slažite paprika pažljivo i čuvajte na hladnom.

 

Sterilišite tegle pravilno, pa slažite paprike sloj po sloj i svaku prekrijte dobro pavlakom. Na vrh dodajte malo ulja kao zaštitni sloj i čvrsto zatvorite poklopcem. Ako koristite domaću pavlaku, najbolje je da se paprike pojedu u roku od mesec do dva, dok one sa industrijskom pavlakom mogu trajati i duže.

 

7. Čuvajte na hladnom mestu.

 

Paprike u pavlaci treba čuvati na hladnom mestu jer pavlaka lako može da se pokvari na toplom ili da ubrzo promeni ukus i bude dobije kisela ili gorka. Niska temperatura usporava razvoj bakterija i čuva kremastu teksturu i svežinu zimnice mnogo duže, pa je najbolje držati ovu zimsku salatu u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.

 

BONUS VIDEO

Stručnjak za ishranu otkriva najveće prednosti zimnice