sladak, a zdrav(iji)

Džem koji smeju da jedu dijabetičari pravi se od samo 3 sastojka: Ukus mu je nestvaran, a ne izaziva veliki skok šećera

0

Ako morate da pazite na unos šećera, to ne znači da treba da se odreknete voća, pa čak ni domaćih džemova!

Domaći džem od sastojaka koji nemaju visok glikemijski indeks
Domaći džem od sastojaka koji nemaju visok glikemijski indeksfoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Bez obzira na to pokušavate li da smršate ili imate dijabetes ili neki drugi zdravstveni problem zbog kojeg vodite računa o unosu šećera, kod džema je ključno odabrati pravo voće i zaslađivač koji neće da dovede do skoka glukoze u krvi nakon obroka kao običan kristal šećer.


Najbolje voće za dijabetičare


Bobičasto voće, poput borovnica, malina, jagoda i kupina, smatra se odličnim izborom za osobe koje imaju dijabetes jer sadrži malo šećera, a bogato je vlaknima i antioksidansima.


Vlakna usporavaju razgradnju ugljenih hidrata i apsorpciju glukoze u krvi, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera posle obroka.

 

Ugljeni hidrati u jagodama potiču iz prostih šećera kao što su glukoza, fruktoza i sakroza. Vrednost glikemijskog indeksa jagoda je 40, što je relativno nisko.
Ugljeni hidrati u jagodama potiču iz prostih šećera kao što su glukoza, fruktoza i sakroza. Vrednost glikemijskog indeksa jagoda je 40, što je relativno nisko.foto: Vitalii Stock/Shutterstock

Posebno se izdvajaju maline i kupine, koje imaju vrlo nizak glikemijski indeks (oko 25), kao i jagode (oko 40), pa ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Borovnice, iako nešto „slađe“, i dalje imaju nizak glikemijski indeks i dodatno doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.


Antioksidansi iz bobičastog voća, posebno antocijani, pomažu u smanjenju zapaljenja i poboljšavaju insulinsku osetljivost, pa su bobice odličan izbor za džem ako pazite na unos šećera.

Zaslađivač umesto šećera koji mogu da koriste dijabetičari


Na tržištu je danas dostupno mnogo zaslađivača koji mogu da zamene šećer koji se inače koristi u pripremi džema i poslastica, a u receptu za domaći džem koji vam danas predstavljamo upotrebljava se ksilitol.


Reč je o šećerno-alkoholnom zaslađivaču koji je prisutan u vlanima mnogih vrsta voća i povrća, a može da se ekstrahuje i iza bobica, ovsa, pečurki, kukuruzne svile...


Recept za džem od bobičastog voća koji smeju da jedu dijabetičari

 

Domaći džem od bobičastog voća
Domaći džem od bobičastog voćafoto: Sussa Mgt/Shutterstock

Sastojci:

 


Priprema

  1. Pomešajte u šerpi voće, ksilitol i sok od limuna, pa promešajte i uključite da se kuva na srednjoj temperaturi. Nakon što proključa, treba se kuva još deset minuta, uz mešanje kako ne bi izgorelo i da budete sigurni da se voće raspada ravnomerno.
  2. Potom smanjite temperaturu na tihu, pa uz mešanje kuvajte još 15-20 minuta, dok se džem polako zgušnjava.
  3. Kada džem bude odgovarajuće konzistencije, kašikom sipajte u pravilno sterilisane tegle, dok je još uvek vruć.
  4. Stavite poklopce i ostavite da se postepeno hladi, pa odložite u frižider.

 

BONUS VIDEO

Senzori za sve obolele od dijabetesa tipa 1 do kraja 2028. godine

 

makonda-tracker