Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Ova zimska salata od paradajza i paprika priprema se dugo i nezaobilazna je na svakoj trpezi tokom zime. Uz to što je apetitka kao zimnica odličan dodatak svakom jelu, na njoj će vam biti zahvalan organizam, a posebno imunitet jer svi sastojci apetitke pružaju obilje hranljivih materija.
U paradajzu dominiraju likopen, vitamin C i kalijum, u paprici vitamin C i beta-karoten, u belom luku alicin i mangan, a u peršunu vitamin C, vitamin K i gvožđe.
Pored toga što je ukusna, apetitka je i vrlo praktična: može da se posluži kao predjelo, prilog ili uz komad domaćeg hleba kao kompletan obrok.
Njena posebnost leži u jednostavnim sastojcima i mirisu koji vraća u detinjstvo i podseća na toplinu porodičnih okupljanja. Ako želite zimnicu koja spaja tradiciju i bogat ukus, apetitka je nesumnjivo pravi izbor.
Sastojci:
- 2,5 kg paprike vezenke (ako volite, može deo paprika da bude ljut)
- 8 kg paradajza
- 1 veza peršuna
- 1 glavica belog luka
- so
- malo ulja
Priprema
- Dobro operite paprike, očistite ih od semenki i peteljki, pa naseckajte na kolutove.
- Sipajte malo ulja u šerpu, pa kad se zagreje propržite paprike. Pustite ih da se krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta, dok ne omeknu.
- Operite paradajz, oljuštite mu koru, pa isecite na komadiće. Potom ga ubacite u novu šerpu, da se kuva 15-20 minuta.
- Dodajte mu propržene paprike, pa kuvajte zajedno još petnaestak minuta.
- Ubacite sitno seckan beli luk i peršun, pa posolite po ukusu, dobro promešajte i ostavite da se krčka još oko pet minuta.
- Dok je još vruće, sipajte u vruće i pravilno sterilisane tegle, pa dobro zatvorite i ostavite da se hladi postepeno.
Čuvajte na suvom i tamnom mestu.
BONUS VIDEO
Da li se ove godine isplati praviti zimnicu?





