(najbolji recept)

Turšija sa sirćetom koja je iz meseca u mesec sve ukusnija! Puna je hranljivih materija, a pravi se na brzinu

0

Nema bogate zimske trpeze bez kvalitetne domaće turšije, prave riznice vitamina i minerala u sezoni virusa i prehlada, a da bi vam bila najbolja moguća napravite je ovako.

Povrće iz turšije sa sirćetom
Povrće iz turšije sa sirćetomfoto: Olga Ilinich/Shutterstock

Turšija je jedan od dragulja tradicionalne srpske kuhinje i nezaobilazna u okviru pripreme zimnice.

 

Najpopularnija je zbog bogatog, punog ukusa, koji se odlično slaže uz teška, masnija, zimska jela, poput sarmi, masnijih čorba i specijaliteta od mesa, a uz to će učiniti mnogo za vaše zdravlje.


Ukoliko se pripremi pravilno, povrće u turšiji sa sirćetom ostaje jestivo dugo, a u njemu će biti očuvane brojne hranljive materije, neophodne za jak imunitet u toku zime.

Saveti za pripremu turšije u sirćetu

  1. Konzervans u kesici nije obavezan prilikom pripreme turšije, ali može da pomogne da joj se produži rok, dok kao prirodni konzervansi služe sirće, šećer i so.
  2. Ukoliko želite blaži ukus ove zimske salate, umesto običnog sirćeta možete koristiti jabukovo ili vinsko.
  3. Vodite računa o tome da povrće koje koristite bude mlađe ili makar zrelo, nikako prezrelo jer će ono biti sklonije propadanju usled dejstva bakterija jer se već smatra "načetim".
  4. Krastavci, paprike, karfiol i ostalo povrće koje koristite ne bi trebalo da ima bilo kakva oštećenja ili fleke.

Najbolji recept za turšiju

 

Turšija u tegli
Turšija u teglifoto: Shutterstock/guruXOX

Sastojci:

 

  • 1 kg paprike
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg krastavaca
  • 2 glavice belog luka
  • 2 velike šargarepe
  • 1 kesica konzervansa
  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 150 g soli
  • 150 g šećera
  • lovorov list po ukusu
  • biber u zrnu po ukusu


Priprema

  1. Operite povrće, pa očistite paprike od semenki, oljuštite šargarepu, a sve povrće isecite na komade odgovarajuće veličine. Krastavce možete da ostavite cele ili presečete na polovine ili trećine, a beli luk ostavite u celim čenovima.
  2. Sipajte vodu u veću šerpu, pa joj dodajte sirće, šećer, so, biber i lovorov list, promešajte i ostaite da proključa. Kad se to dogodi, sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
  3. Rasporedite povrće po pravilno sterilisanim teglama, vodeći računa da ga ne oštetite i da bude složeno gusto, a između slojeva povremeno ubacite čenove belog luka.
  4. Potom prelijte mlakim rastvorom (presolcem), u koji ste prethodno sipali kesicu konzervansa i razmutili je, tako da povrće bude potpuno pokriveno. Na vrh poslednjeg sloja povrća stavite plastičnu mrežicu kako biste čvrsto pritisnuli povrće, odnosno da ostane ispod nivoa sirćeta.
  5. Nakon toga zatvorite dobro teglu metalnim poklopcem, pa sklonite na tamno i hladno mesto.

Ovako pripremljena turšija biće jestiva za oko mesec dana, a biće sve ukusnija iz meseca u mesec.

 

BONUS VIDEO

Prava mera za najsočniji ajvar

 

makonda-tracker