proverene metode

5 načina da sprečite nagli skok šećera posle jela: Za mršavljenje i držanje dijabetesa pod kontrolom to je ključno

Brz porast šećera u krvi jedan je od glavnih mehanizama organizma za skladištenje masti, a može dovesti i do dugotrajnih posledica. Da biste usporili skok glukoze, važno je voditi računa i o načinu ishrane i o životnom stilu.

Nivo šećera u krvi varira u toku dana. Dva sata posle jela šećer bi trebalo da bude manji od 7.8 mmol/L kod zdravih osoba.foto: Fusionstudio/Shutterstock

Iako se zabrinutost zbog naglih skokova glukoze u krvi obično vezuje za dijabetes, oni su važni i za nivo energije, apetit, raspoloženje, koncentraciju, metabolizam...


Zašto šećer u krvi skače posle obroka?


Nivo glukoze u krvi naglo raste nakon jela jer telo razlaže hranu, naročito ugljene hidrate, na glukozu, koja zatim ulazi u krvotok. To je prirodan proces, jer je glukoza glavno gorivo za ćelije.


Kada nivo šećera poraste, pankreas luči insulin, hormon koji pomaže ćelijama da tu glukozu iskoriste za energiju ili da je sačuvaju u vidu glikogena i masti.

Koliko će brzo i visoko taj nivo skočiti, zavisi od niza faktora, poput vrste hrane (povrće deluje sporije, dok slatkiši podižu glukozu naglo), kombinacije namirnica (na primer, proteini i masti usporavaju rast šećera, metabolizma i osetljivosti na insulin pojedinca...

 

Merenje šećera u krvi najčešće se izvodi ujutru – našte pre uzimanja bilo kakve hrane i lekova. foto: Photoroyalty/Shutterstock

1. Kombinujte ugljene hidrate s proteinima i mastima


Umesto da jedete hleb ili testeninu kao glavni deo obroka, trudite se da im dodate piletinu, ribu, sir ili avokado. Na taj način će varenje biti sporije, a glukoza će se oslobađati ravnomernije.


2. Jedite složene ugljene hidrate.


Za razliku od slatkiša, sokova i belog brašna, integralne žitarice, povrće i mahunarke podižu šećer postepeno, što je ključno za uravnoteženu ishranu koja se ne održava u tolikoj meri na nivo glukoze u krvi.


3. Prošetajte posle jela.


Takozvani postprandijalni skok šećera može da se snizi značajno ako prošetate makar na 10-15 minuta jer će tako mišići trošiti glukozu iz krvi.

 

Kratka šetnja nakon jela može da bude dovoljna fizička aktivnost da bi se skok šećera u krvi usporiofoto: alexei_tm/Shutterstock

4. Vodite računa o redosledu hrane.


Ukoliko najpre pojedete povrće i proteine, a tek onda ugljene hidrate, skok šećera biće znatno manji.


5. Pazite na glikemijski indeks.


Glikemijski indeks (GI) predstavlja meru koliko brzo hrana izaziva porast šećera u krvi, a namirnice s visokim GI često sadrže mnogo prerađenih ugljenih hidrata i šećera, vare se i apsorbuju brzo i tako mogu da dovedu do naglog skoka glukoze. S druge strane, hrana koja ima nizak glikemijski indeks sporije se razgrađuje, pa će i skok šećera biti sporiji, a takve namirnice su obično bogate vlaknima i proteinima.

 

BONUS VIDEO

Uskoro će senzori za dijabetes biti obezbeđeni deci besplatno