Nakon što je otkrila da joj je glukoza na gornjoj granici, jedna od najlepših žena srpske televizije drastično je promenila jelovnik i vrlo brzo videla prve dobre rezultate.
Olivera Kovačević, nekada jedna od najpopularnijih TV autorki i voditeljki u Srbiji, danas urednica i supervizorka festivala Pesma za Evroviziju, od početka karijere važi za jednu od najatraktivnijih žena televizije.
Poznato je da je ona pozirala i za prvo izdanje magazina "Playboy" na srpskom jeziku, a Olivera kako vreme prolazi izgleda sve lepše i lepše.
Ona je pre nekoliko godina pričala o tome na koji način je promenila svoju ishranu, što joj je pomoglo da dovede figuru do savršenstva i bude zadovoljnija svojim opštim zdravljem. Kako je objasnila, jedna od ključnih stvari je da se na dijeti ne gladuje.
– Manjak hrane organizam prepoznaje kao pretnju – objasnila je nedavno Olivera Kovačević za "Lepotu i zdravlje".
Ona je naglasila i da je primetila da mršavi kada jede redovno, a pokazalo se da je, pored obilnosti porcija, važno i na koji način kombinuje različitu hranu.
Doručak
Dok neki veruju da će im biti korisnije da preskoče doručak, a dugo je tako živela i Olivera Kovačević, ali je on za nju danas najvažniji obrok u toku dana.
– Preskakala sam doručak, više jela noću nego danju – objasnila je Olivera.
Na početku dana, obavezno jede hleb, i to neki bez belog brašna: crni, ražani, od heljde, crni... Tome dodaje puter ili kajmak, jaja, slaninu i kiselo mleko.
Ukoliko želi nešto slatko za doručak, poput džema, obavezno bira varijantu bez šećera, ali i bez zaslađivača.
Užina
Oko dva sata posle doručka, vreme ja za užinu, a poznata novinarka uglavnom se opredeli za voće, koje se ne preporučuje na prazan stomak, jer bi moglo da poveća nivo želudačne kiseline, ali je za užinu odličan izbor.
Ručak
Nakon dva sata, za ručak jede isključivo kuvano meso, dok je iz ishrane, kako je tada ispričala, eliminisala krompir.
Ovo povrće, koje je veoma zastupljeno u srpskoj kuhinji, često izbegavaju ljudi koji žive s dijabetesom ili imaju insulinsku rezistenciju ili povišen šećer u krvi. Iako ima mnogo prednosti, običan beli krompir ima i visok glikemijski indeks (GI) – pečeni 95, pire krompir 80, krompirov skrov 95, krompirovo brašno 90, kuvani krompir u pećnici 95. Dobar način da mu se GI snizi jeste da se krompir kuva u ljusci, a on se ponekad može zameniti batatom.
Olivera Kovačević, kako je tada istakla, uz meso ne jede ni testeninu ni pirinač, što joj svakako pomaže da smanji unos ugljenih hidrata.
Večera
Za svoj poslednji obrok u toku dana Olivera Kovačević bira uglavnom ribu i salatu.
Zahvaljujući takvom režimu, ona je uspela da reguliše nivo glukoze u krvi, koji je bio na gornjoj granici. Kako je napomenula, treba voditi računa o glikemijskom indeksu, koji kod određenih namirnica, poput kuvanog krompira, šargarepe i celera, može biti vrlo visok, pa čak i viši nego kod belog šećera.
BONUS VIDEO
Olivera Kovačević o takmičarima koji su besni na RTS





