UKUSNO, A KORISNO

Za dijabetes i insulinsku rezistenciju: Voće kojeg se nikad ne setite može vam pomoći kod visokog šećera iako je slatko

0

To što imate problem sa šećerom u krvi ili preosetljivošću na insulin ne znači da treba da se odreknete voća. Štaviše, jedno vam može čak i pomoći!

Voće nije zabranjeno dijabetičarima, ali je važno znati koje je na spisku dozvoljenih ili čak poželjnih namirnica
Voće nije zabranjeno dijabetičarima, ali je važno znati koje je na spisku dozvoljenih ili čak poželjnih namirnicafoto: Lilly Trott/Shutterstock

Dijabetes je hronično oboljenje, što znači da će pacijenti živeti s njim do kraja života, ali uz adekvatnu i redovnu terapiju on može da se drži pod kontrolom.


Veoma je važno i da se oboleli od dijabetesa hrane prema savetima lekara, vodeći računa o glikemijskom indeksu i što raznovrsnije i zdravije, što znači da im je voće i te kako dozvoljeno u jelovniku. Samo je važno znati koje!


Dugačak je spisak voća koje dijabetičari smeju (ili čak treba) da jedu, a malo je poznato da se na njemu nalazi i mango, jedna od najpopularnijih voćki na svetu, iako je ona slatka.

 

Svež, sočni mango može da pomogne ljudima koji imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes
Svež, sočni mango može da pomogne ljudima koji imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetesfoto: kungfu01/Shutterstock

Mango ima visok udeo šećrea, ali je bogat i brojnim vitaminima i mineralima, vlaknima i ima srednji glikemijski indeks (56), što znači da neće izazvai nagli skok gkukoze u krvi.


Novija istraživanja, štaviše, pokazuju da mango može da pomogne u poboljšanju insulinske rezistencije kod gojaznih ljudi.

Studija objavljena u medicinskom časopisu Nutrients otkriva da ako jedete dve šolje manga dnevno (oko 100 kalorija), to može dovesti do pada nivoa insulina i poboljšanja preosetljivosti na insulin kod ljudi koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni i imaju manja zapaljenja.

 

Nisu svi sa dijabetesom insulinski rezistentni, niti će svi sa insulinskom rezistencijom dobiti dijabetes
Nisu svi sa dijabetesom insulinski rezistentni, niti će svi sa insulinskom rezistencijom dobiti dijabetesfoto: Eviart, Shutterstock

Novo otkriće o uticaju manga na dijabetes i insulin


U istraživanju je učestvovalo 48-oro ljudi starosti između 20 i 60 godina, a naučnici Tehnološkog univerziteta u Ilinoisu upoređivali su efekte konzumiranja svežeg manga i italijanskog dezerta sličnog sorbeu u sličnoj količini kalorija na upale i preosetljivost na insulin, piše SciTech Daily.


Rezultati su pokazali da su posle četiri nedelje daleko bolje nalaze imali učesnici studije koji su jeli mango.


Upravljanje šećerom u krvi nije samo praćenje nivoa glukoze već i poboljšanje osetljivosti na insulin – napominje dr Indrika Ediringe, profesorka na pomenutom univerzitetu.

 


Naše istraživanje sugeriše da dodavanje svežeg manga ishrani može da bude jednostavan, prijatan način da ljudi koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni poboljšaju funkcionisanje insulina i snize rizik od dijabetesa tipa 2 – istakla je.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima prevencija i prepoznavanje

 

makonda-tracker