"hakujte" dijetu

5 začina koji će vam sigurno pomoći da smršate: Sve čine ukusnijim, a pomažu u topljenju sala & ubrzavaju metabolizam

To što ste na dijeti ne znači da treba da jedete jednoličnu i dosadnu hranu, zar ne? Dodajte im ove začine i, uz to što će jela biti ukusnija, možete da podstaknete ubrzate mršavljenje!

Začini mogu da vam budu dragocen savetnik u mršavljenjufoto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Osnova svakog procesa mršavljenja je, pored količine, sam izbor namirnica, a pored toga što je važno izbaciti ili ograničiti unos šećera i belog brašna i obogatiti ishranu svežim voćem i povrćem, postoje još neke sitne cake koje mogu biti od pomoći.


Istraživanja su pokazala da su pojedine biljke i začini fenomenalan način da ulepšate ukus jelima na dijeti bez dodavanja kalorija, šećera, natrijuma i drugih malih neprijatelja zdravlja i struka.


Superzdravi začini i začinsko bilje, štaviše, ne samo što će učiniti ishranu na dijeti prijatnijom nego mogu i da vam pomognu da se brže oslobodite viška kilograma. Naravno, ni s njima ne treba preterivati, a obično se kaže da treba ograničiti ove začine na jednu supenu kašiku (oko 14 g) dnevno, kao i da se jedu sa celovitim i neprerađenim namirnicama, bogatim nutrijentima.

Kada je reč u suplementima raznih začina koji se ponekad koriste kako bi se podstaklo mršavljenje, budite vrlo oprezni – ne pijte ništa na svoju ruku i bez konsultacije sa izabranim lekarom, koji je upućen u vašu medicinsku istoriju i vaše zdravstveno stanje.


Najbolji začini za mršavljenje

 

  • Kurkuma

 

Kurkuma, poznata i kao zlatni začin, bila je deo tradicionalne indijske medicine – ajurvede – hiljadama godina. foto: NADKI/Shutterstock

Većina korisnih svojstava po zdravlje kod kurkume može se pripisati kurkuminu, jedinjenju koje ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Medicinska platforma Healthline piše da su novija istraživanja pokazala da kurkuma može da igra određenu ulogu i u mršavljenju.


Tako kurkumin može potisnuti određene markere zapaljenja, koji igraju ulogu u gojaznosti, što je dokazalo istraživanje objavljeno 2013. u magazinu BioFactors, dok studije nad životinjama pokazuju da ovo jedinjenje može da podstakne mršavljenje, smanji rast masnog tkiva, "obuzda" ponovno gojenje i poveća osetljivost na insulin.


Štaviše, pregled 21 studije, objavljen 2019. u Frontiers in Pharmacology, povezao je na osnovu podataka više od 1.600 ljudi unos kurkumina sa smanjenom težinom, indeksom telesne mase i obimom struka. Potrebno je još istraživanja, ali svakako ovi nalazi obećavaju!

  • Cimet

 

Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomum, koji se vekovima koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Iako su tvrdnje da razna domaća sredstva u kojima se cimet kombinuje s medom, limunom i đumbirom nemaju medicinsko utemeljenje, verovanje da cimet može da pomogne u mršavljenju nije bez osnova jer su brojni eksperimenti pokazali da ovaj začin može da bude odličan saveznik u topljenju masti.


Studija objavljena u časopisu Metabolism: Clinical and Experimental 2017. pokazala je da cimet može povećati termogenezu i metaboličku aktivnost u telu. To dalje znači da se masnoća brže sagoreva!


Tu je i istraživanje čiji su nalazi objavljeni u medicinskom časopisu Diabetes Care, pokazala je da cimet može da popravi osetljivost na insulin i snizi nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Stabilizacija nivoa šećera u krvi može sprečiti prejedanje i smanjenje želje za slatkišima, što je ključno za kontrolu telesne težine.

U drugoj studiji je otkriveno da cimet može da pomogne u smanjenju masnih naslaga kod pacova, naročito u predelu abdomena, kao i da smanji želju za slatkišima i prejedanje.

 

  • Piskavica

 

Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), poznata i kao grčko seme, kozji rog, grčka detelina, grohotuša i grčka detelina, veoma je čest sastojak u kuhinjama Azije.foto: Svittlana/shutterstock

Često se na internetu može pročitati da je superzdrava piskavica magični sastojak za mršavljenje, a iako još uvek nema mnogo relevantnih studija koje bi je povezale s gubitkom kilograma, nekoliko istraživanja je otkrilo da ova veza postoji.


Kako je utvrđeno 14-dnevnim istraživanjem Centra za klinička istraživanja u Monpeljeu, zdravi muškarci koji su koristili dnevno 1,2 grama ekstrakta semena piskavice snizili su unos kalorija za skoro 12 odsto. Takođe, o tkriveno je piskavica može da produži osećaj sitosti, zahvaljujući tome što obiluje kalorijama. U studiji Univerziteta u Minesoti iz 2009. godine, u kojoj je učestvovalo 18 zdravih i gojaznih ljudi, učesnici su uz doručak konzumirali 8 grama vlakana iz piskavice, posle čega su za sledeći obrok jeli znatno manje.

Iranski stručnjaci objavili su 2019. u magazinu Galen Medical Journal istaživanje u kom su objasnili da su ljudi s dijabetesom tipa 2 davali 5. g semena piskavice u prahu svakodnevno tokom dva meseca. Nakon završetka eksperimenta, učesnici su imali niži nivo šećera u krvi natašte, manje visceralne masti i niži indeks telesne mase, kao i hemoglobina A1c, markera dugotrajnog šećera u krvi.

 

  • Đumbir

 

Koren đumbira, odnosno biljke Zingiber officinale, ima vrlo široku primenufoto: aerogondo2/Shutterstock

Često se koren đumbira koristi kao narodni lek, a neizostavan je u mnogim "uradi sama" mešavinama za mršavljenje. Da one zaista deluju medicinskih dokaza i dalje nema, ali da je poželjno konzumirati đumbir ako imate višak kilograma – nema sumnje. Pregled 14 studija objavljen 2019. u listu Critical Reviews in Food Science and Nutrition pokazao je da suplementacija đumbirom značajno smanjuje telesnu težinu i masti u predelu stomaka.


Takođe, iz pregleda čak 27 istraživanja objavljen godinu dana ranije u magazinu Phytotherapy Research autori su izveli zaključak da đumbir može pomoći u smanjenju težine povećanjem metabolizima i sagorevanjem masti dok se istovremeno smanjuju apsorpcija masnoće i apetit.

  • Kumin

 

Veruje se da se kumin koristi oko pet milenijuma u ljudskoj ishrani i da spada u najstarije začine na svetu.foto: Whitebox Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od najpoznatijih začina na svetu i pravi se od samlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna. On može da pomogne u procesu mršavljenja zahvaljujući svom jedinstvenom aktivnom sastojku — timohinonu, hemikaliji koja ima snažno antizapaljensko i antioksidativno svojstvo.


Dejstvo koncentrisanih suplemenata kumina dokazano je u brojnim studijama, među kojima je i iz 2014, objavljena u časopisu Complementary Therapies in Clinical Practice. Iranski naučnici u njoj su otkrili, u okviru istraživanja u kom je učestvovalo 88 žena, da jogurt koji sadrži 3 grama kumina podstiče gubitak kilograma.


Takođe, u medicinskom magazinu Iranian Red Crescent Medical Journal 2016. objavljena je studija koja je pokazala da su ljudi koji su svaki dan uzimali 75 mg kumina izgubili 1,4 kilograma više od grupe učesnika koja je koristila placebo.


Svakako, neophodno je još istraživanja jer su pojedine studije dale i rezultat po kom korišćenje kumina nije uticalo na mršavljenje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti gastroenterologa za letnju ishranu